Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPILOG

Zbog imovinskih kartica smijenjeni Rajkovača i D. Dolenc

agencija
Foto: N1 screenshot/PIXSELL
1/2
07.05.2015.
u 21:38

Bauk: Ovo je samo potvrda toga da Vlada nije i ne stoji iza odluke o izmjenama podataka koji se objavljuju i povlačenju kartica

Vlada je danas sa zatvorenog dijela sjednice uputila Saboru prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovače i njegove zamjenice Dubravke Dolenc.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu osobnih podataka Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa uputila je mišljenje po kojemu smiju prikupljati, ali ne i objavljivati podatke o bračnom stanju dužnosnika, broju djece ili o tome imaju li uopće djece, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja te o kreditnim zaduženjima nastalim prije početka mandata, instituciji u kojoj su se zadužili i roku otplate.

Rezultat toga bio je da su ovog tjedna zbog takvog rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka s internetske stranice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa uklonjene sve imovinske kartice političara i državnih dužnosnika. A predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je zbog toga i tužbu Upravnom sudu i korištenje svih pravnih alata kako bi se borilo protiv takve odluke Agencije.

– Ovo je samo potvrda toga da Vlada ne stoji iza odluke o izmjenama podataka koji se objavljuju i povlačenju kartica – poručio je nakon sjednice Vlade ministar uprave Arsen Bauk.

Zabrana objavljivanja dijela podataka iz imovinskih kartica državnih dužnosnika izazvala je veliko negodovanje u javnosti. Reagirale su i nevladine organizacije GONG i Transparency International Hrvatska koje su takav postupak ocijenile korakom unatrag u transparentnosti rada dužnosnika.

Inače, saborski Klub SDP-a u proceduru je uputio i izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kojim će se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa omogućiti da ponovno objavi sve imovinske kartice dužnosnika na internetu. SDP-ovci u zakon dodaju jednu rečenicu u kojoj stoji da se na dužnosnike ne primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuje zaštita osobnih podataka. Iako u zakonu već piše da su dužnosnici dužni izvijestiti i o “osobnim podacima” koji su sporni Agenciji, u SDP-u su smatrali nužnim dodati i tu rečenicu kako bi se izbjegla svaka sumnja u to mogu li i podaci o bračnom stanju, broju djece i kreditima biti objavljeni.

>> 'Ne vidim što je sporno u tome što plaćam stan 303 kune'

>> Agencija: Nismo tražili uklanjanje imovinskih kartica u cijelosti, već samo dijela podataka

>> HBOR zaposlenicima daje kredite s kamatom od samo 3 posto

Komentara 54

Avatar dosadni
dosadni
13:02 07.05.2015.

treba smijeniti sve po redu

SL
slatix
13:09 07.05.2015.

Slušao sam je danas na radiju, nije ni sanjala da će bit smijenjena haha

Avatar __________
__________
13:43 07.05.2015.

Kažu da su dali 166 takvih kredita. Zanimao bi me podatak o stranačkom članstvu sretnih dobitnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije