Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće postojati

Vlada gasi Državni inspektorat?

Državni inspektorat, portal
Dusko Jaramaz/PIXSELL
04.10.2013.
u 10:07

"Ministarstvo rada Miranda Mrsića dobit će svoju inspekciju rada, inspektori zaštite potrošača, trgovine, usluga, općenito gospodarska inspekcija odlazi pak u Ministarstvo gospodarstva."

S prvim danom iduće godine gasi se Državni inspektorat, prije 15 godina osnovan kao neovisno zasebno tijelo u čijem se sastavu nalaze gospodarska i inspekcija rada te elektroenergetski te rudarski inspektori. Svi inspektori, njih oko 800, koji rade u pet područnih jedinica – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku, zajedno sa zaposlenima u središnjici Inspektorata u Zagrebu bit će raspoređeni u nekoliko ministarstava, ovisno o području kojim se bave, piše Novi list.

Ministarstvo rada Miranda Mrsića dobit će svoju inspekciju rada, inspektori zaštite potrošača, trgovine, usluga, općenito gospodarska inspekcija odlazi pak u Ministarstvo gospodarstva.

Da se Inspektorat gasi, službeno se da naslutiti samo iz Vladinih smjernica ekonomske i fiskalne politike do 2016. godine, prihvaćenih na Markovu trgu ovih dana. U njima piše da će doći do "transformacije" Inspektorata, koja zapravo znači gašenje te institucije. Za Novi list iz Vlade su potvrdili da Inspektorat kao zasebno tijelo više neće postojati, već će njegovi inspektori biti premješteni pod krov "svojih" ministarstava.

Otpuštanja, napominju, neće biti, jer inspektora u državi ionako nema dovoljno, no dosta bi ih moglo biti poslano u prijevremenu mirovinu. O kojem je broju riječ, za sada nije poznato, no kako govore podaci samog Inspektorata, čak je 416, dakle više od 50 posto zaposlenika, starije od 50 godina.

Kakva odijela šivaju Vladini krojači - radna ili umirovljenička?

To pitanje postavlja Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske koji traži neformalni sastanak s neimenovanim dužnosnikom kojem su poznate informacije o sudbini Državnog inspektorata, navodi se u priopćenju.

Sindikati su poslali upit Državnom inspektoratu i njegovoj čelnici, glavnoj inspektorici Boženi Vrbanić. Kako se navodi, Vrbanić je vrlo brzo odgovorila Sindikatu dopisom u kojem stoji  "da se radi o smjernicama Vlade Republike Hrvatske. Za sada Vlada RH još uvijek nije donijela odluku o rečenoj transformaciji te Vas nismo u mogućnosti niti izvijestiti o posljedicama
koje će ovaj mogući proces imati po radno pravni status državnih službenika i namještenika zaposlenih u Državnom inspektoratu RH."

No, ono što nije mogao dobiti Sindikat od glavna inspektorice, dobili su čitatelji današnjeg Novog lista pa tako i zaposlenici Državnog inspektorata od neimenovanog Vladinog dužnosnika, koji već zna tko će gdje raditi, kao i tko više neće raditi, ističe se u priopćenju Sindikata.

Njemu je poznata i dobna struktura inspektora kojih je više od 50 posto u dobi iznad 50 godina pa će neki od tih „staraca" biti poslani u prijevremenu mirovinu. Ono što državni dužnosnik nije rekao, a novinar pitao, jest kako se nekoga može poslati u prijevremenu mirovinu, a da mu se pri tome ne da otkaz, jer, sukladno važećem Zakonu o državnim službenicima kao i Zakonu o radu, poslodavac ne može zaposlenika „poslati" u prijevremenu mirovinu, ako to nije njegov izbor, navodi se u priopćenju Sindikata koji potpisuje Siniša Kuhar. 

>>Inspektori u turističkoj sezoni naplatili 8 milijuna kuna kazni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije