Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIJELO KRISTOVO BEZ GLUTENA

Vjeroučiteljica protiv posebnih hostija za oboljele od celijakije

hostija
Arhivska fotografija
20.10.2009.
u 11:37

Celijakija se manifestira jakim proljevima i obilnim stolicama, a oštećenje sluznice tankog crijeva zbog nepodnošljivosti glutena koje traje duže vrijeme može rezultirati razvojem vrlo teških bolesti kao što su karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva crijeva.

Oko 30.000 ljudi u Hrvatskoj ima problema s celijakijom, crijevnom bolešću, zbog koje ne smiju jesti pšenični kruh. Mnogima je kruh lako izbjegavati, ali problema imaju s pričešćivanjem na misi, jer i hostija sadrži gluten, baš kao i drugi proizvodi od pšeničnog brašna. No, Crkva je i tome doskočila, pa postoje hostije bez glutena, koje su prigodne za bolesnike od celijakije.

Međutim i s njima postoje problemi u pojedinim crkvama. Majka jednoga djeteta oboljeloga od celijakije pomoć je potražila od Glasa Koncila, objašnjavajući kako je svećenik prepoznao problem njezina djeteta i nabavio je "neke drugačije hostije", no te je hostije osporila djetetova vjeroučiteljica, rekavši kako ta pričest nije valjana, jer se za "hostiju mora upotrebljavati isključivo pšenično brašno".

- Svećenik je ispravno postupio upotrijebivši hostiju izrađenu od pravoga pšeničnog brašna iz kojega je uklonjen sastojak koji se zove gluten. Taj gluten u nekim slučajevima uzrokuje spomenutu crijevnu bolest koja može biti vrlo opasna. U svijetu je očito bilo više takvih slučajeva pa se je za takve bolesnike počelo proizvoditi pšenično brašno bez glutena.

Uklanjanjem toga sastojka brašno i dalje ostaje pravo pšenično. Pšenični kruh načinjen od toga brašna valjana je tvar za euharistiju, on u pretvorbi postaje pravo Tijelo Kristovo. Da nije tako, Crkva ne bi dopustila proizvodnju takvih hostija niti bi ih svećenik upotrebljavao - objašnjava savjetodavac Glasa Koncila dodajući da vjeroučiteljica nije znala za hostije bez glutena, premda je ispravno tvrdila da se za hostije može upotrebljavati samo pšenični kruh.

- Oboljelih od celijakije je razmjerno vrlo malo te se većina crkvenih službenika nije imala prilike s takvim slučajem susresti ni tražiti odgovarajuće informacije - kaže crkveni tjednik.

No iz Udruge za celijakiju kažu kako je celijakija (glutenska entropatija) često neprepoznata i neliječena bolest od koje boluje jedan od stotinu stanovnika Europske unije, ali da je od deset oboljelih tek jedan prepoznat te da je tako vjerojatno i u Hrvatskoj. Celijakija se manifestira jakim proljevima i obilnim stolicama, a oštećenje sluznice tankog crijeva zbog nepodnošljivosti glutena koje traje duže vrijeme može rezultirati razvojem vrlo teških bolesti kao što su karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva crijeva.

Ključne riječi

Komentara 10

PK
puši kurac
14:31 20.10.2009.

pa fino ne vodi više klinca na pričest i problem rješen!!

Avatar punkufer
punkufer
15:53 20.10.2009.

Re: real - \"zapranjene\", \"neovlašćeno\", \"konsumacije\"? Nepismeni ne bi trebali komentirati članke u novinama. Niti išta drugo.

Avatar tomsom
tomsom
12:36 20.10.2009.

za pun kufer -------------- -------------- pogrešila je jer je hostija simbol tijela isusuva. hostija sigurno može biti bez glutena, jer je osobe takovih potreba stvorio bog. nitko sigurno nije imao namjeru pljuvati po vjeroučiteljici i crkvi. tolereancija i širokoumnost bila bi poželjna karakteristika vjeroučitelja. na žalost to nije slučaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije