Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov digitalni bus

Vinkovčani: Oduševljeni smo jer smo besplatno dobili čitač osobnih iskaznica

Večernjakov digitalni bus - Vinkovci
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/10
06.06.2019.
u 12:32

Projekt #DigitalnoDrustvo – Digitalna Hrvatska Večernji list pokrenuo je s partnerima kako bi građane educirali o digitalnim uslugama. U Vinkovcima je Večernjakov bus bio prava senzacija

Što vi to digitalizirate? – upitala nas je Vinkovčanka, koja je u pratnji unučice došla vidjeti Večernjakov digitalni bus, koji je prekjučer otvorio svoja vrata građanima na središnjem vinkovačkom Trgu bana Šokčevića.

- Uđite gospođo i uz našu pomoć postanite e-Građanka. Služite li se internetom?- upitala ju je ljubazna edukatorica iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

- A, joj, ja vam se ne služim internetom, moja kći se time koristi. Ja vam samo znam poslati poruke i koju fotografiju - rekla nam je prolaznica u Vinkovcima, koji je prekjučer znatiželjno promatrala što se to sve nalazi i nudi u Večernjakovu digitalnom busu, koji putuje po Hrvatskoj i educira građane o digitalnim platformama i uslugama.

Uštedite vrijeme i novac

Dolazak Večernjakova digitalnoga autobusa u Vinkovce bio je prava senzacija za stanovnike najstarijeg naselja u Europi. Mnoge je znatiželja i želja da postanu e-Građani navela da provire u Večernjakov autobus, koji je za građane otvorio svoja vrata na novo uređenome središnjemu trgu. Nedavno su ga uređivali, a na novoj popločanoj šetnici posjetitelji i građani Vinkovaca mogu vidjeti kako je izgledao Orion – najstariji indoeuropski kalendar, koji potječe upravo s tog područja. Večernjakov bus u Vinkovcima, uz građane, posjetili su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, vinkovački gradonačelnik, Ivan Bosančić, te župan Vukovarsko-srijemske županije, Božo Galić.

- Hrvatsko društvo nije dovoljno digitalizirano. Radimo mnogo na tome da se to promijeni i želimo građanima približiti dostupnost digitalnih usluga kako bi uštedjeli vrijeme i novac. Mediji su ključni u toj ulozi i pružanju informacija građanima. Građani u digitalnom busu imaju priliku informirati se i educirati o uslugama, te gdje i kako mogu pronaći informacije, a u tome će im svakako pomoći središnji državni portal – Moja uprava- rekao je Gršić.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

Gradonačelnik Bosančić rekao je tom prilikom da mu je izuzetno drago što je digitalni bus došao u Vinkovce jer je digitalno društvo sve prisutnije i smatra da je ovo bio odličan način da se građani educiraju o digitalnim uslugama i tehnologijama. Župan Galić također je podržao naš projekt #DigitalnoDrustvo – Digitalna Hrvatska jer educira građane, a kako digitalizacija sve više napreduje, nada se da će uskoro imati digitaliziranu Skupštinu kako bi građani puno brže i jednostavnije došli do informacije koje ih zanimaju o njihovoj županiji.

Večernji list je na digitalnoj turneji po hrvatskim gradovima, prvi je bio Zagreb, zatim smo posjetili Koprivnicu i Vinkovce, a nikako nemojte propustiti 8. lipanj, kad će bus biti dostupan građanima na Obali kralja Tomislava u Zadru. Projekt #DigitalnoDrustvo – Digitalna Hrvatska Večernji list pokrenuo je s partnerima- Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, Hrvatskom gospodarskom komorom, Zagrebačkim holdingom, Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, A1, Finom, AKD-om i Hewlett - Packardom kako bi građane educirali o digitalnim platformama i kako im mogu pomoći u svakodnevici da uštede vrijeme i novac.

Što nudi digitalni bus

U Večernjakovu digitalnom busu možete postati e-Građani, aktivirati elektroničku osobnu iskaznicu i doznati koje sve digitalne usluge nudi Hrvatska gospodarska komora. U svemu tome pomoći će vam edukatori iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Fine, MUP-a i HGK. U busu se i besplatno dijeli AKD-ov elektronički čitač osobnih iskaznica, za koji inače morate izdvojiti 75 kuna.

Vinkovčanina Željka Dujmovića zanimalo je kako može kao e-Građanin izvaditi rodni list djeteta bez odlazaka u institucije. Edukatori su mu rekli odličnu vijest, a to je da će roditelji koji su u sustavu e-Građani za djecu moći pribaviti dokumente online i to od jeseni ove godine. Večernjakova turneja se nastavlja –stoga ne propustite Zadar.

Večernji list je na digitalnoj turneji po hrvatskim gradovima, prvi je bio Zagreb, zatim smo posjetili Koprivnicu i Vinkovce, a nikako nemojte propustiti posjetiti nas 8. lipnja 2019. kad će bus biti dostupan građanima na Obali kralja Tomislava u Zadru.

Komentara 2

BO
Bojans
08:07 09.06.2019.

Pitanje da li koristite internet je isto kao da pitate koristite li se wc papirom?

SA
sampras
09:23 09.06.2019.

Severina je izdala film 2004. godine i tada je broj kućanstava priključenih na internet doživio boom. napravila je više za razvoj tehnologije u Hrvatskoj nego vlada (premijer Sanader, ministar Kalmeta, pa nije ni čudo).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije