Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBI U IZRAELU

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na potpuni prekid vatre: Regiji hitno treba mir

Israel and Hamas cease fire across the Gaza Strip
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.05.2021.
u 22:43

Washington je do sada odbacio tri deklaracije kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva "trenutačni prekid neprijateljstava"

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u subotu na "potpuno" poštivanje prekida vatre između Izraela i Hamasa u svojoj prvoj zajedničkoj deklaraciji od početka sukoba 10. svibnja.  

"Članovi Vijeća sigurnosti pozdravili su objavu prekida vatre od 21. svibnja i priznali važnu ulogu Egipta" i drugih zemalja regije, dodaje se u tom dokumentu koji su Sjedinjene Države potvrdile nakon povlačenja paragrafa o osudi nasilja

Washington je do sada odbacio tri deklaracije kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva "trenutačni prekid neprijateljstava" i poziva na "nesmetanu dostavu i podjelu humanitarne pomoći u cijeloj Gazi". 

"Vijeće sigurnosti poziva na potpuno poštivanje prekida vatre", dodaje se u tekstu koji su predložile Kina, Norveška i Tunis u kojem se samo navodi da zemlje članice Vijeća "žale zbog civilnih žrtava uslijed nasilja". 

Oni su "naglasili trenutačnu potrebu humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu, posebice u Gazi i podržali su poziv glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa međunarodnoj zajednici na obnovu" palestinske enklave, dodaje se u tekstu.

Oni su na kraju naglasili da treba "hitno vratiti mir i potvrdili su važnost postizanja punog mira na načelu regije s dvije demokratske države, Izraelom i Palestinom, koje žive jedna uz drugu, u miru sa sigurnim i priznatim granicama".

Što je i kako funkcionira Iron Dome?

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homophob
03:52 23.05.2021.

Kako strogo ce biti srocena osuda prekrsitelju kada PRVI prekrsi primirje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije