Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vigilare: Novi kurikulum zapravo je stari, s kozmetičkim preinakama

Ministar se boji čuti drugo mišljenje i boji se otvorenog dijaloga, i to posebno kad je riječ o 4. modulu, napominju iz Vigilarea uoči današnjeg predstavljanja novog kurikuluma zdravstvenog odgoja
28. kolovoza 2013. u 08:39 0 komentara 23 prikaza
željko jovanović
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

– Danas će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović 'predstaviti' ''Plan i program zdravstvenog odgoja, rezultate javne rasprave i priručnike za zdravstveni odgoj za osnovne i srednje škole“. Nažalost, od toga očekujemo vrlo malo. Javna rasprava je provedena prinudno i odvijala se u vrlo kontroliranim uvjetima. Sam ministar nije primio ni jednu udrugu ili skupinu roditelja koji imaju drukčije mišljenje od njegova – napominje u priopćenju udruga Vigilare.

Ministar se boji čuti drugo mišljenje i boji se otvorenog dijaloga, i to posebno kad je riječ o 4. modulu zvanom ''Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje“, smatraju u udruzi.

Tko može odgojiti djecu bolje od roditelja?

 Umjesto toga lansirao je svoje "stručnjake" i sakrio se iza "kulta stručnosti",  a ti "stručnjaci" bi kao u neka bivša vremena trebali podučavati roditelje i njihovu djecu što bi trebali misliti i kako se ponašati vezano uz spolnost i ''rodnost“. Neke premise ovakvog ponašanja duboko su iskrivljene. Tko daje pravo nekakvom "stručnjaku" da se miješa u vrlo odgovoran roditeljski posao odgoja djece, ako sami roditelji to ne zatraže? Tko može bolje od roditelja odgojiti vlastitu djecu, osobito kada se radi o vrijednosnim pitanjima, posebno vezanima uz spolnost i spolni život? Zašto je ovaj program "odgoj", a ne 'program"? Program bi prenosio informacije, a odgoj implicira promjenu ponašanja  navode članovi Vigilarea te postavljaju pitanje: ''Kada je država (i ministarstvo) sebi dala pravo da 'odgaja' našu djecu?''

Vigilare smatra da roditelji koji kao porezni obveznici financiraju škole imaju pravo (čl. 63. hrvatskog Ustava) i odgovornost zahtijevati programe u skladu sa svojim vrednotama i stoga je opširno razložio sve nedostatke ''zdravstvenog odgoja“ u pisanom formatu ministarstvu i na svojoj internetskoj stranici. 

Štetan 4. modul

Pogled na samo nekoliko stvari dostatan je da se vide štetnosti 4. modula, navodi udruga. Smeta im ''uvođenje rodne ideologije i indoktrinacija djece kako bi ona mogla birati svoj ''društveni spol“.

– Govorom o spolnosti djeci kao da je to samo još jedna fizička aktivnost implicitno se promiče promiskuitetno ponašanje. Tko će odgovarati za psihičku zbunjenost djece koja biološki i psihički nisu spremna za ovakav "odgoj" u državnim školama  pitaju te ponovo napominju da "nije do kraja rasvijetljena povezanost promicatelja pedofilije u stvaranju ovog modula, osobito onih koji su završili ili imaju kontakt s Kinseyjevim institutom u SAD-u".

Stoga ministra pozivaju da se uskladi s demokratskim ponašanjem i da ponudi dva programa za modul spolnosti.

 Očekujemo da ministar primi udruge i roditelje koji se ne slažu s ovim i ovakvim zdravstvenim "odgojem". Tražimo da se ponude dva programa za modul spolnosti, ovaj liberalni (koji ima loše rezultate na Zapadu) i drugi, s konzervativnim vrjednotama, koji podupire i zahtijeva većina hrvatskog stanovništva, napose roditelja  pojašnjavaju iz Vigilarea te roditelje pozivaju, ako se ne ostvare prve dvije točke, da se informiraju u školama kada će biti sati modula ''Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje" te da povuku svoju djecu s tih sati u skladu sa savješću i temeljem članka 63. hrvatskog Ustava.

>>'Hrvatska ima zdravstveni odgoj za primjer drugima u svijetu!'

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.