Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DEVASTACIJA PRIRODE'

VIDEO Pogledajte kako je Vruja izgledala prije 19 godina, a kako izgleda danas

Brela: Festival bespravne gradnje i devastacije prirode na Vruji
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
06.07.2021.
u 12:03

Fotografije Krešimira Žanetića snimljene 2002. godine pokazuju kako tada još nije bilo izgrađenog puta do plaže

Na društvenim je mrežama osvanula snimka uvale Vruja iz 2002. godine i koliko se promijenila do danas. Prošlu subotu organiziran je i prosvjed protiv devastacije ove prekrasne uvale, a organizatori su pozvali i na ostavku predsjednika Zorana Milanovića. 

"Zahtijevamo nadalje da se agresoru Stipi Latkoviću sudi po članu 340. Kaznenog zakona RH koji kaže da će se onaj 'tko uporabom sile ugrozi teritorijalnu cjelovitost ili ustavno ustrojstvo Republike Hrvatske kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina'“, stoji u proglasu. 

"Konačno, zahtijevamo i hitan opoziv Zorana Milanovića jer kao predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga izravno podržava okupaciju teritorija RH. Tražimo da se Milanoviću zbog toga sudi po članku 341. Kaznenog zakona RH – po kojemu će se onaj 'tko prihvati ili prizna okupaciju Republike Hrvatske ili dijela njezina državnog područja kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina', te po članku 351 Kaznenog zakona, koji kaže: 'Ako kazneno djelo iz članka 340. počini predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik ili član Vlade RH, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora'“, piše.

Fotografije Krešimira Žanetića snimljene 2002. godine pokazuju kako tada još nije bilo izgrađenog puta do plaže kao danas, a uz obalu je bio tek manji kompleks kuća.

Foto: imdb

Na novijim snimkama vidi se velika razlika – izgrađen je i mol uz plažu, a uz kuće stoji i bazen, do uvale je napravljen i put te su srušena stabla koja su tamo stajala. 

Foto: imdb

Kako govore nezadovoljni građani, zahtijevaju oslobođenje okupiranog područja i povratak Vruje u prvobitno stanje, a kao glavnog krivca prozivaju državu. 

"Organizatori su država i njene inspekcije, uz pokroviteljstvo pravosuđa koje nije u stanju (dva desetljeća!) zaustaviti devastaciju prirode od moćnika povezanog s vrhom države", poručuju na Facebook stranici VRUJA – Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.

Pogledajte cijeli video: 

Ključne riječi

Komentara 5

CH
che9
12:30 06.07.2021.

stand up komičar Mile podržava svog frenda...za ne povjerovati

VA
vadis1
13:53 06.07.2021.

Kriminalac Stipe Latkovic nije imao dozvolu raditi na Vruji. To nije niti njegovo vlasnistvo. Zasto nadlezna tijela vlasti nisu reagirala? Zato sto su korumpirani, potkupljeni su. Odgovorni u zupaniji, zupan Boban (HDZ) te nacelnik mjesta (HDZ) nisu reagirali da se to sprijeci. Plenkoviceva Vlada je odgovorna. Milanovic je odgovoran sto podrzava kriminalca Latkovica koji mu je donirao novac.

DU
Deleted user
12:30 06.07.2021.

Hrvatska država je skup korupcija na lokalnom nivou a i malo više i na kraju je ispala vrlo glupa jer je propustila zaštiti obalni pojas i dopušta gradnju na obali tako da je devastirano 1000km obalnog pojasa u proteklih 30tak godina. U pravilu što južnije to tužnije. Zato na jugu od Vira pa nadalje i nema više neke šanse za ozbiljni turizam. Legalizacija je stvari 100x pogoršala. Većina sela i mjesta na obali je ružna bez obalnog biljnog pojasa i imaju nasipane plažice na koje ne želi doći nitko tko može birati, zato sezona tamo traje jedva 90 dana:) kako siješ tako žanješ.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije