Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za životinje

Veterinarska inspekcija o psima na Cresu: Drže se na odgovarajući način

Foto: Privatni album
29.03.2021.
u 20:20

Iz Državnog inspektorata kažu kako su tri veterinarska inspektora obavila nadzor, a pse koji su u istim boksovima bili prije tri godine vlasnik je poklonio novim vlasnicima

Nakon inspekcijskog nadzora tri veterinarska inspektora utvrđeno je da se psi drže na odgovarajući način, odgovaraju nam iz Državnog inspektorata na upit o nadzoru na posjedu  u vlasništvu F. S. iz Cresa, na kojem psi borave u boksovima i izloženi su svim vremenskim uvjetima.

Prethodno su već komunalni redari Grada Cresa utvrdili su da se na ograđenom posjedu nalaze tri mužjaka pasmine alpski brak jazavčar, njemački lovni terijer i posavski gonič. Svaki je u svom boksu, natkrivenom, svaki pas ima svoju kućicu, kao i zdjelicu za hranu i vodu. Utvrdili su da su boksovi uredni, voda čista, a psi uhranjeni i vesele naravi. Označeni su mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće, a svi podaci poznati su Gradu Cresu. S obzirom na to da vlasnik nije prekršio odredbe Zakona o zaštiti životinja, kao ni odredbe Odluke o načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinja Grada Cresa, s njihove strane nije bilo pravnog osnova za daljnje postupanje pa je obaviještena i veterinarska inspekcija. O rezultatima njihova nadzora doznajemo tek nakon ponovljenog upita Državnom inspektoratu.

Riješena je tako još jedna prijava protiv F. S iz Cresa, čiji psi već godinama žive u boksovima izvan grada. Ovu posljednju pokrenulo je Društvo za zaštitu životinja Mali Lošinj. U prijavi je navedeno da su psi boravili na otvorenom dok je na otoku danima divljala bura, a temperature imale negativan predznak. U boksovima s nadstrešnicom, koja je postavljena tek nakon jedne od prethodnih prijava, osim kućica psi nisu imali drugu zaštitu. Upitno je bilo i imaju li vode, jer tih se dana zbog hladnoće voda smrzavala i na terasama kuća u gradu.

Iako je i inspekcija zaključila da se psi drže na odgovarajući način, ne znamo kad je obavljen inspekcijski nadzor i jesu li se inspektori, pojedinačno ili zajedno, na imanje uputili po buri ili su čekali da prestane puhati i malo zatopli. Doznajemo samo da su se najavili. U istom upitu tražili smo veterinarsku inspekciju da provjeri što se dogodilo sa psima koji su u istim boksovima bili 2018. godine. Iz odgovora Grada Cresa, prema pasminama i spolovima koje navode, može se zaključiti da nije riječ o psima koji su bili tamo prije tri godine, a tada ih je bilo pet.

– Nadzorom je utvrđeno da je vlasnik uredno odjavio svoja tri lovačka psa i poklonio ih novim vlasnicima koji su ih prepisali na sebe – odgovara nam inspekcija.

Čak i da je njemački lovni terijer isti onaj koji je u boksu bio i prije tri godine, gdje su izgubili još jednog psa?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije