Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Veterinarska inspekcija o psima na Cresu: Drže se na odgovarajući način

Iz Državnog inspektorata kažu kako su tri veterinarska inspektora obavila nadzor, a pse koji su u istim boksovima bili prije tri godine vlasnik je poklonio novim vlasnicima
29. ožujka 2021. u 20:20 0 komentara 4124 prikaza
Foto: Privatni album

Nakon inspekcijskog nadzora tri veterinarska inspektora utvrđeno je da se psi drže na odgovarajući način, odgovaraju nam iz Državnog inspektorata na upit o nadzoru na posjedu  u vlasništvu F. S. iz Cresa, na kojem psi borave u boksovima i izloženi su svim vremenskim uvjetima.

Prethodno su već komunalni redari Grada Cresa utvrdili su da se na ograđenom posjedu nalaze tri mužjaka pasmine alpski brak jazavčar, njemački lovni terijer i posavski gonič. Svaki je u svom boksu, natkrivenom, svaki pas ima svoju kućicu, kao i zdjelicu za hranu i vodu. Utvrdili su da su boksovi uredni, voda čista, a psi uhranjeni i vesele naravi. Označeni su mikročipom i cijepljeni protiv bjesnoće, a svi podaci poznati su Gradu Cresu. S obzirom na to da vlasnik nije prekršio odredbe Zakona o zaštiti životinja, kao ni odredbe Odluke o načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinja Grada Cresa, s njihove strane nije bilo pravnog osnova za daljnje postupanje pa je obaviještena i veterinarska inspekcija. O rezultatima njihova nadzora doznajemo tek nakon ponovljenog upita Državnom inspektoratu.

cres Lovački psi na kiši i suncu, vlasnik dobio odgodu za poboljšanje uvjeta

Riješena je tako još jedna prijava protiv F. S iz Cresa, čiji psi već godinama žive u boksovima izvan grada. Ovu posljednju pokrenulo je Društvo za zaštitu životinja Mali Lošinj. U prijavi je navedeno da su psi boravili na otvorenom dok je na otoku danima divljala bura, a temperature imale negativan predznak. U boksovima s nadstrešnicom, koja je postavljena tek nakon jedne od prethodnih prijava, osim kućica psi nisu imali drugu zaštitu. Upitno je bilo i imaju li vode, jer tih se dana zbog hladnoće voda smrzavala i na terasama kuća u gradu.

Iako je i inspekcija zaključila da se psi drže na odgovarajući način, ne znamo kad je obavljen inspekcijski nadzor i jesu li se inspektori, pojedinačno ili zajedno, na imanje uputili po buri ili su čekali da prestane puhati i malo zatopli. Doznajemo samo da su se najavili. U istom upitu tražili smo veterinarsku inspekciju da provjeri što se dogodilo sa psima koji su u istim boksovima bili 2018. godine. Iz odgovora Grada Cresa, prema pasminama i spolovima koje navode, može se zaključiti da nije riječ o psima koji su bili tamo prije tri godine, a tada ih je bilo pet.

– Nadzorom je utvrđeno da je vlasnik uredno odjavio svoja tri lovačka psa i poklonio ih novim vlasnicima koji su ih prepisali na sebe – odgovara nam inspekcija.

Čak i da je njemački lovni terijer isti onaj koji je u boksu bio i prije tri godine, gdje su izgubili još jednog psa?

Sve je po propisima Psi na otvorenom na buri i minusima, nadležni kažu - uhranjeni su i vesele naravi
SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.