Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Lovački psi na kiši i suncu, vlasnik dobio odgodu za poboljšanje uvjeta

Iako nam je u razgovoru Franjo Sablić, vlasnik pasa, objasnio zašto psi tako žive, predomislio se i rekao: Napišite da nemam komentara, ali ću sve poraviti
16. listopada 2018. u 19:52 3 komentara 4051 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

Da nisu lajali, možda se nikad ne bi ni otkrilo da na osami, među brdima, daleko od kuća i pogleda stanovnika grada Cresa, žive psi. Pod nogama im kamenje, zemlja i blato nakon kiša. Na kavezima vise ostaci cerade, rastrgao ju je vjetar.

– Čula sam uznemireni lavež u daljini, nije prestajao pa sam krenula bliže da vidim što se događa. Šokirala sam se prizorom koji sam ugledala. Lovački psi u boksovima koji su bili zaštićeni od sunca samo tom ceradom, dok ju vjetar nije rastrgao. U blizini nema niti jednog drveta. A boksovi bez krova i zaklona, u njima nekakve stare kućice, bolje rečeno kutije u kojima je sigurno pakao kad zagrije. Ne znam ni kako su preživjeli ljetne vrućine – ispričala nam je naša čitateljica (podaci u redakciji).

O svemu je obaviješteno komunalno redarstvo grada Cresa, a Društvo za zaštitu životinja Mali Lošinj uz prijavu je priložilo fotografije kao dokaz kako žive psi i lokaciju gdje se oni nalaze.

– Odgovorili su nam samo da će u što kraćem roku otići na lice mjesta i sve ispitati – kažu nam iz Društva.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Je li komunalni redar obišao pse, što je utvrdio, jesu li psi cijepljeni i čipirani te što je vlasniku naloženo, upitali smo Grad Cres. Uz napomenu da doznajemo kako to nije prvi put da su obaviješteni o lošim uvjetima u kojima navodni vlasnik, Franjo Sablić iz Cresa, drži svoje lovačke pse. No, tada nisu reagirali pa su psi jednog dana samo nestali. Upitali smo Grad jesu li o svemu obavijestili i veterinarsku inspekciju?

– Temeljem prijave Društva za zaštitu životinja Mali Lošinj na zanemarivanje, odnosno neadekvatno držanje pasa u boksovima, komunalno redarstvo Grada Cresa izvršilo je 25. rujna očevid na terenu. Utvrđeno je da se psi nalaze na privatnom posjedu na kojem je pet boksova. U jednom su bila dva psa, a u tri boksa po jedan pas. Po slobodnoj procjeni radi se o 4 psa u tipu pasmine kratkodlaki istarski gonič, a jedan je u tipu pasmine njemački lovni terijer. U svakom boksu je jedna kućica, uključujući i onaj u kojem su dva psa. U trenutku očevida psi nisu imali ni hranu ni vodu. Boksovi su bez krova te ne pružaju zaštitu od vremenskih neprilika. Podni dio boksa dijelom je betoniran, dok je na drugom djelu zemlja – stoji u odgovoru koji potpisuje Walter Salković, voditelj Odsjeka za stručne poslove gradonačelnika Grada Cresa. Dodaje i da je za nadzora uočen još jedan pas na drugom dijelu posjeda, po slobodnoj procjeni kratkodlaki istarski gonič, koji je bio vezan lancem ispod drveta.

– Iz sigurnosnih razloga psima se nismo uspjeli približiti na potrebnu udaljenost u svrhu očitavanja mikročipova. Sve je zabilježeno fotografijama i video snimkom, a utvrđeno je nepoštivanje više točaka Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Osobi za koju se smatra da je vlasnik navedenih pasa, Franji Sabliću, 26. rujna poslan je dopis kojim ga se obvezuje da se odmah po primitku dopisa očituje u Uredu Grada Cresa u svrhu dogovora dana i vremena obavljanja kontrole uvjeta držanja pasa, očitavanja mikročipova i utvrđivanja vlasništva pasa, te osiguranja općih uvjeta držanja kućnih ljubimaca za navedene pse, ukoliko su u njegovom vlasništvu – piše u odgovoru. Kažu, dopis je Franji Sabliću uručen 3. listopada, a on se istog dana očitovao u Uredu Grada Cresa.

koga štiti zakon Pas platio glavom, a vlasniku prekršajna prijava zbog nečipiranja

– S obzirom da zbog nedostatka vremena i prirode svog posla ne može odmah poboljšati uvjete, kao ni udovoljiti zahtjevu za očitovanje čipova, dobio je rok od sedam dana za izvršenje navedenoga. Istekom navedenog roka, ukoliko se ponovno ne očituje, odnosno ne poboljša uvjete držanja pasa i ne izvrši odlazak na teren s komunalnim redarstvom, bit će pokrenuta prijava veterinarskoj inspekciji – kažu iz Grada te zaključuju kako je komunalno redarstvo poduzelo i poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje kako bi se riješio problem.

Od Franje Sablića, vlasnika pasa, doznajemo da su psi cijepljeni i čipirani, u što su se, kaže, u međuvremenu uvjerili i iz komunalnog redarstva. Iako nam je objasnio zašto su psi tamo (sve za njihovo dobro, jer to su lovački psi, op.a.), predomislio se kad je čuo da ćemo napisati što nam je rekao. Ne želi, kaže, svađe i komentare.

– Napišite samo da ne želim ništa komentirati, ali da ću popraviti sve što moram po zakonu – rekao je F. Sablić.

Neželjeni susreti I planinarska staza dio je lovišta, Ministarstvo kaže: sve je po zakonu

Da je Franjo Sablić lovac potvrdio nam je i Hrvatski lovački savez, uz napomenu da u ovom slučaju nisu nadležni bilo što poduzeti.

– Dotični gospodin član je LD "Orebica" Cres i ima lovačku iskaznicu za tekuću lovnu godinu. Hrvatski lovački savez nema ovlasti kontrole i ne može poduzimati mjere protiv lovaca koji se ne drže odredbi Zakona o zaštiti/dobrobiti životinja. Eventualno, lovni inspektor može kontrolirati ispravnost lovačkih pasa koji neposredno sudjeluju u obavljanju lova. No, svakako najoštrije osuđujemo ovakvo ili bilo koje drugo ophođenje, ponašanje ili držanje pasa, ili drugih životinja, koje nije u skladu sa propisima ili potrebama dotične pasmine ili vrste životinja – stoji u odgovoru HLS-a .

Upite smo poslali i Ministarstvu poljoprivrede, veterinarskoj i lovnoj inspekciji, no odgovore još nismo dobili.

Zakon bi trebao štititi pse, a ne vlasnike

Iako ovo nije prvi slučaj zanemarivanja pasa istog vlasnika, s čime su već upoznati i gradski oci ali i neki drugi članovi zajednice, Franjo Sablić gradskom je odlukom, odnosno odgodom njezina izvršenja, ipak još malo pomilovan. I uzaludno će Grad to objašnjavati 'poduzimanjem svih zakonom propisanih mjera i radnji' kako bi riješili problem. U svom odgovoru priznaju kako su pronašli pse koji nisu zaštićeni od vremenskih uvjeta, a pas zavezan pod stablom nije zaštićen ni od drugih životinja. Jer, psi se koriste u lovu na divlje svinje. Potvrđuje Grad kako psi nisu imali ni hrane ni vode. Ne znaju, naravno, kad su zadnji put dobili jesti, ali ni kad su bili u šetnji, a u boksu ne smiju boraviti bez mogućnosti izlaska iz njega. Ako se vlasnik pravdao poslom i tražio odgodu za sve što mora napraviti, kako mogu znati da ima vremena doći i nahraniti ih, pustiti ih iz boksa. Ili to sve obave kad ih povede u lov, kad mu trebaju? A onda ih opet prepusti sudbini, bez straha što će biti s njima. Jer ipak su to lovački psi, moraju biti u fit formi. Pod egidom provođenja svih zakonom propisanih mjera i radnji Cres je zapravo zaštitio vlasnika. Njemu je dao odgodu, doznajemo da se i produljila jer teško je naći majstore koji sve mogu napraviti, a psi neka čekaju, gladni i žedni. Kad će Zakon o zaštiti životinja štitit upravo njih, a ne vlasnike? Jer zakon brani da se životinje izlažu nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, čime se kod njih uzrokuju bol, patnja, ozljede, strah ili smrt. I nigdje ne piše da se to smije mjesec, dva, tri, a onda više ne. Kome to nije jasno?

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • fred12:

    Podnesti kraznenu prijavu protiv vlasnika ali i protiv odgovornih u gradu Cresu jer su “znali a nisu ništa poduzeli” ! Ah da pa mi nismo ni banana država!

  • ObrenM:

    Posto sve ovo nije dovoljno za sankcioniranje necovjeka, najvjerovatnije je da je on ugledni clan iz Zna se.

  • kelab:

    Ne volim usporedjivati ljude i zivotinje, ali bi trebalo osmisliti psece zatvore za vlasnike pasa koji tako postupaju sa svojim 'ljubimcima'.