Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPRIŠTE SUKOBA BLOKOVA

Venezuela na rubu građanskog rata. Trump zaprijetio invazijom

Venezuela
Foto: Wochit
1/9
24.01.2019.
u 21:18

Radi se o pokušaju državnog udara i potpunom nepoznavanju međunarodnog prava, odgovorili su Washingtonu iz Moskve

Venezuela je na rubu građanskog rata, a trenutačno traje prebrojavanje snaga i određivanje tko je na čijoj strani. Nakon što se u srijedu na prosvjednom skupu u Caracasu lider oporbe i šef Nacionalne skupštine u Venezueli Juan Guaidó (35) proglasio predsjednikom zemlje, jer oporba i niz demokratskih zemalja smatraju da se mandat predsjednika Nicolása Madura pretvorio u nelegitimnu diktaturu, današnji je dan protekao u svrstavanju svjetskih sila na stranu Guaida ili Madura.

Odmah nakon Guaidóve prisege, podržala ga je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, a to su napravili i Kanada, Čile, Argentina, Brazil. Madurovu pak vlast, s druge strane, podržavaju Kuba, Kina, Rusija, Iran, Turska... UN poziva na dijalog da se “izbjegne katastrofa” u zemlji s 32 milijuna stanovnika.

VIDEO Venezuela: Kaos u ulicama

“Ustav mi to dopušta”

Na prosvjednom skupu u srijedu Guaidó je rekao da mu članci ustava 233 i 333 daju mogućnost da se proglasi privremenim predsjednikom.

Maduro je pobijedio na izborima 2018., ali demokratske su zemlje masovno rekle da neće priznati rezultate. Nakon što je postalo jasno da SAD podržava Guaida kao novog predsjednika, Nicolás Maduro rekao je svim američkim diplomatima da imaju 72 sata da odu iz zemlje te da prekida sve odnose s tom zemljom.

Osim toga, naredio je i zatvaranje venezuelanskog veleposlanstva i konzulata u SAD-u.

Venezuela
1/7

– Maduro nema legalni autoritet da izbaci diplomate iz zemlje – rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo te dodao da SAD Madura više ne vidi kao predsjednika Venezuele. Guaidó je pozvao diplomate da ostanu u državi. S druge strane, Rusija, Kina i Turska dale su podršku socijalistu. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan Madura je nazvao svojim “bratom”, a Rusija je cijelu situaciju nazvala pokušajem državnog udara i potpunim nepoznavanje međunarodnog prava te je upozorila SAD da se suzdrži od upotrebe vojne sile u Venezueli.

Maduro još uvijek, iako je izgubio podršku velikog dijela građana svoje zemlje, još kontrolira institucije. Prije svega vojsku, ministar obrane Vladimir Padrino rekao je da stoji uz Madura. Podržava ga i najveća državna naftna kompanija PDSVA. Američka administracija upozorila je Madura da se nijednom članu Nacionalne skupštine ne smije ništa dogoditi te su na pitanje o mogućoj vojnoj intervenciji rekli da su sve opcije na stolu, no kasnije su precizirali da misle prije svega na ekonomske sankcije. No vojna intervencija još uvijek nije isključena. Guaidó traži podršku vojske i obećava opću amnestiju vojnicima nakon što dođe na vlast. Dosad je zabilježeno 12 mrtvih u prosvjedima, ali uključi li se vojska, analitičari ne isključuju šire sukobe.

Najveće rezerve nafte

Europska unija pak staje na stranu oporbene Nacionalne skupštine, ali ne proglašava Guaida predsjednikom zemlje. Lideri EU zagovaraju nove izbore, a to želi i Guaidó.

Do velikih prosvjeda došlo je zbog sloma demokracije u zemlji, uhićenja oporbenih čelnika, uključujući nedavno i Guaida, katastrofalnog vođenja ekonomije koje je dovelo do milijunske inflacije i opće bijede. S druge pak strane, neki upozoravaju da Venezuela ima najveće rezerve nafte na svijetu i da je to pravi cilj promjene režima iza koje stoje Amerikanci.

Mladi 35-godišnji inženjer Juan Guaidó postao je predsjednik Nacionalne skupštine tek 5. siječnja ove godine i odmah je probudio energiju razjedinjene oporbe. Član je stranke lijevog centra Narodna volja koju vodi njegov mentor Leopoldo López koji se nalazi u kućnom pritvoru jer ga je vlast osudila zbog zavjere, što su mnogi, uključujući i UN, ocijenili politički motiviranim. Naglašava se da je Guaidó imao priliku otići iz zemlje, ali to je odbio jer je “zaljubljen u Venezuelu” i želi promjene.

>> Policija joj uhitila roditelje, potez djevojčice zaprepastio sve

Komentara 52

TR
trumpveliki
22:09 24.01.2019.

Šrušiti ćemo Marxove diktatore bez obzira koliko ih zli ljevičari branili,baš sve.Trump osobno.Smrt Komunizmu.

KA
Karma
22:00 24.01.2019.

Rusi mazohistički uživaju upatnjinaroda svog svojih fašističkih osjećaja.Takodjer i sultan iz krivog vremena.Narod će dobiti slobodu jer Sloboda je dar od Boga.Živio Trump.

Avatar Viktor999
Viktor999
22:38 24.01.2019.

Civilizirani svijet mora dobro paziti šta smije misliti i raditi jer maduro i njegova crvena banda mogu računati na podršku salonskih ljevičara diljem Hrvatske i susjednih pašaluka; bit će blejanja po portalima kad ih narod Venezuele uskoro nagradi počasnim mjestomm na rasvjetnim stubovima diljem zemlje koju su potpuno uništili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije