Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliki uspjeh u Beču: Hrvatski izjednačen s ostalim materinskim jezicima u Austriji

- To je nova i izuzetno važna mogućnost organiziranja nastave na hrvatskom jeziku u austrijskim školama za djecu Hrvata koji žive u Austriji - napomenula je pomoćnica minstra kulture RH dr. Hraste – Sočo
11. listopada 2016. u 18:30 5 komentara 1868 prikaza
Foto: Petar Tyran

Pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske dr. Iva Hraste – Sočo i direktorica Kulturno-političke uprave u Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije dr. Teresa Indjein potpisale su utorak u Beču u ime vlada Program suradnje na području kulture i obrazovanja za  razdoblje od 2016. do 2019. Godine, između Republike Hrvatske i Republike Austrije, sukladno Ugovoru o suradnji u području kulture i obrazovanja, što su dvije vlade sklopile 2004. godine. 

Kako je novinarima rekla nakon potpisivanja dr. Hraste – Sočo, Program će doprinjeti daljnjem unapređenju kulturnih i obrazovnih bilateralnih odnosa dviju država i logičan je nastavak dugih i plodonosnih kulturnih i ostalih veza koje postoje između Hrvatske i Austrije.

Muzej brodskog Posavlja Počinje obnova Muzej brodskog Posavlja napokon će dobiti stalni izložbeni postav Slavonski Brod, Obnova stare lokomotive koju ce Holding Djuro Djakovic ustupiti Gradu i gradskoj Turistickoj zajednici kao jedan od eksponata za buduci Tehnicki muzej industrijske bastine Industrijska baština Ušminkane" stare lokomotive, tramvaj i valjak u brodskoj Tvrđavi Hasanbegović 280 NOVINARA OSTALO BEZ PRIHODA HND: Šteta koju je napravio Hasanbegović mora se u što kraćem roku sanirati

- Novo i za Hrvate u Austriji izuzetno važno je da se u Programu naglašava važnost toga da se nastava hrvatskog jezika i kulture ponudi unutar institucionalnog okvira Republike Austrije, i to pod istim uvjetima kao nastava drugih materinskih jezika u Austriji - posebno je naglasila pomoćnica minstra kulture RH dr. Hraste – Sočo. Dodala je kako je i Austrija uvidjela da je takova ponuda nužna, obzirom da je hrvatski 24. službeni jezik Europske unije.

- To je nova i izuzetno važna mogućnost organiziranja nastave na hrvatskom jeziku u austrijskim školama za djecu Hrvata koji žive u Austriji - napomenula je. Na novinarski upit da li to znači da se u Austriji ukida dosadašnja nastava na tzv. BHS-u (bosanski-hrvatski-srpski), Hraste- Sočo je odgovorila da je to stvar Austrije, hoće li to ostaviti ili ne, no da je najvažnije da će se na novoj austrijskoj obrazovnoj ponudi naći nastava na hrvatskom, kao zasebnom i samostalnom europskom jeziku.

Voditeljice obaju izaslanstava ocijenile su dvodnevni sastanak austrijsko-hrvatskog mješovitog povjerenstva o suradnji u kulturi i obrazovanju vrlo uspješnim. Između ostalog bilo je riječi i o "Godini kulture" Austrije i Hrvatske koju je austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove  2017. godine posvetilo predstavljanju kulturnog bogatstva naše zemlje u ovoj alpskoj zemlji. Partner u tom projektu biti će mu hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji.

Sastanci austrijsko-hrvatskog mješovitog povjerenstva održavaju se svake tri godine, kako bi se u novi Program unijele nove ideje za unapređenje kulturne suradnje između Austrije i Hrvatske. Ovoga puta bečki je sastanak bio "pun pogodak".

>> Šef Bayera obećao: U Europi neće biti genetski modificiranih kultura

Elipso

  • kajinx:

    Da bar isto naprave u Hrvatskoj.

  • milan ivan:

    malo po malo se miče. Proces je to koji se gradi kroz više generacija. Bitno je da se uvijek i kroz najmanji korak ide prema jadnom cilju koji je jasan svima od seljaka do akademika u RH.

  • trolokva:

    bravo odlicno