Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diljem hrvatske

Velika akcija inspektorata, pronašli brojne nezakonitosti: Zaplijenjeno 40 kg mesa, svježa jaja...

jaja
Pixabay/Ilustracija
07.04.2023.
u 12:20

Do ovoga trenutka provedena su 292 inspekcijska nadzora, a iz Inspektorata najavljuju da će s nadzorima nastaviti i u danima koji slijede

Državni inspektorat u petak je izvijestio da i ove godine u tradicionalnoj akciji "Ususret Uskrsu" provodi pojačane inspekcijske nadzore uskrsnih namirnica i proizvoda te da su do sada provedena 292 inspekcijska nadzora, koji se nastavljaju i u danima koji slijede. Kako se navodi u priopćenju, i u ovogodišnjim pojačanim inspekcijskim nadzorima posebna pažnja je usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

"U sada već tradicionalnoj akciji 'Ususret Uskrsu' koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno provjerava situaciju na tržištu", istaknuli su iz Državnog inspektorata, napominjući kako u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori. Do ovoga trenutka provedena su 292 inspekcijska nadzora, a iz Inspektorata najavljuju da će se oni obavljati i u danima koji slijede. Prema podacima Državnog inspektorata, do sada je u 68 nadzora kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla, a utvrđeno je šest slučajeva u kojima je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata. 

Slijedom toga zabranjeno je stavljanje na tržište takve hrane te njeno neškodljivo zbrinjavanje. Riječ je o ukupno 109,6 kilograma (kg) različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja, navode iz Državnog inspektorata.

Veterinarska inspekcija, kako nadalje navode, obavila je 114 nadzora, a u jednom je utvrđena nelegalna prodaja izvan odobrenog objekta. Tako je zaplijenjeno 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je to meso neškodljivo zbrinuto. Uz to, veterinarska inspekcija u još 10 nadzora utvrdila je razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.).

"Cilj ove akcije, prije svega, jest osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete", istaknuli su iz Državnog inspektorata.  Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija, koja je do sada obavila 93 nadzora. Do sada je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja – na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja, navode iz Inspektorata.

U sklopu akcije "Ususret Uskrsu" poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda. Iz Državnog inspektorata ističu kako su nepravilnosti utvrđene i u nadzorima u kojima su kontrolirali boje namijenjene za bojenje jaja. U četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

"Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere", poručili su iz Inspektorata.

Napominju pritom kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provode i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla, što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

Video: Danas se obilježava Veliki petak: Znate li kakvi su običaji na današnji dan?

Ključne riječi

Komentara 2

DR
Draconic5
12:39 07.04.2023.

Pretpostavljam da iz ovoga možemo zaključiti da su se inspektori i ovaj put bacili na tržnice, dok su Kauflandi i Lidli opet dobili free pass?

LA
lajh1985
13:14 07.04.2023.

Fino inspektori nece morati kupovsti jaja, rotkvice i suho meso za uskrs...i jos dobe pare za uskrs. Di ces bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije