Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupi blagdani

Kako porast cijena hrane utječe na proslavu Uskrsa?

shutterstock
07.04.2023.
u 10:30

Troškovi života svakodnevno rastu, a hoće li to utjecati na proslavu Uskrsa i blagdanske stolove? Prema istraživanju - hoće.

Rastući troškovi hrane utječu više nego samo na potrošačke navike tjedne kupnje namirnica. Zapravo, prema istraživanju, koje je proveo tim na FinanceBuzzu, 1000 odraslih Amerikanaca u 2023. godini očekuje se da će poskupljenja proizvoda kao što su slatkiši i jaja utjecati na to kako će Amerikanci ove godine slaviti Uskrs. Točnije, većina ispitanika, otprilike 72 posto, izjavila je da će sve veći troškovi života na neki način promijeniti njihove planove za blagdane. Dodatno, 43 posto ispitanih istaknulo je da više traže rasprodaje nego inače, dok je 24 posto ispitanika reklo da koristi više kupona nego inače, a 22 posto potrošača reklo je da će smanjiti količinu slatkiše koje će staviti u uskrsne košare prenosi Real Simple.

U kontinuiranom nastojanju da smanje troškove, još 20 posto ispitanika reklo je da će prijeći s pravih jaja na lažna, 16 posto reklo je da će vjerojatno smanjit količinu hrane za svojim blagdanskim stolom, a 14 posto planira imati manje gostiju na uskršnjoj večeri. Na kraju, 11 posto ispitanika reklo je da bi od gostiju tražili da sa sobom ponesu više hrane nego inače, što bi omogućilo ljudima da podijele troškove. Nasuprot tome, samo 28 posto ispitanih izjavilo je da ne predviđa nikakvu promjenu u svojim uskršnjim planovima.

Iako ne slave svi Uskrs, ovaj blagdan obično generira milijarde dolara u prodaji hrane i slatkiša. Prema FinanceBuzzu, Amerikanci su 2022. godini potrošili procijenjenih 6,58 milijardi dolara na hranu za Uskrs, a godišnje se samo u SAD-u proda uskrsnih slatkiša u vrijednosti od približno 2,6 milijardi dolara.

Kako uštedjeti novac za Uskrs?

Koristite lažna jaja: Nije tajna da su jaja skupa, tako da je vrijeme da razmislite o korištenju papirnatih ili papier-mâché jaja za ukrašavanje umjesto onih pravih. Ne samo da će to dovesti do manje bacanja hrane budući da vjerojatno ne jedete sva ta obojena jaja, nego ćete sigurno i uštedjeti novac.

Podijelite troškove: Ugledajte se na ispitanike ankete i zamolite svoje goste da donesu nešto hrane na proslavu Uskrsa kako troškovi ne bi pali samo na vaša ramena. Ako radije ne biste od svojih gostiju tražili glavno jelo ili prilog, zamolite ih da donesu uskrsni desert, piće ili čak ukrase.

Kupujte na veliko: Općenito govoreći, kupnja na veliko sjajan je način da uštedite novac, a posebno je ako vam na objed dolazi velika grupa ljudi. Mnogi dućani nude velika pakiranja hrane koja će vam se više isplatiti nego ona manja.

Držite se proračuna košarice: Iako može biti lako pretjerati s uskršnjim košarama, učinite si uslugu i odredite proračun za svaku od njih. To će vas spriječiti da kupujete slastice ili igračke koje vam zapravo nisu potrebne, a pritom ćete zadržati blagdanski duh netaknutim. Također, razmislite o izradi domaćih uskršnjih slatkiša i kolača.

Ne pretjerujte: Za blagdane se uvijek nepotrebno baca ogromna količina hrane. Svaki je blagdanski stol prepun prefinih delicija, ali je li to sve potrebno? Rađe napravite manje vrsta jela, nego da nakon uskršnjeg ručka pola hrane završi u smeću. Bacanjem hrane, zapravo bacate vaš novac. 

Mikrobiolog otkrio: Evo koliko su sudoperi zapravo prljavi, čak i nakon temeljitog čišćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije