Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Petrušić

Važno je i što i kako jedemo jer sve bolesti počinju u probavi

30.04.2015., Zagreb - Ivana Petrusic, autorica knjige 40 dana.
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
15.05.2015.
u 15:19

Savjetnica za prehranu Ivana Petrušić u vodiču "40 dana" na zabavan način opisuje proces koji se sastoji od posebnog načina prehrane i vježbi

U stalnom stresu i svakodnevnoj borbi na poslu, u kući, u prometu, u kakvom nas većina živi, na spomen o skladnosti uma i tijela te dnevnog rada na tom jedinstvu automatski će većina nas odmahnuti rukom: „Nemam vremena za to". Vježbe, pravilna prehrana, pa za to bi trebalo uzeti godišnji odmor i ništa drugo ne raditi! A za knjigu na tu temu trebali bismo valjda zaglaviti na pustom otoku. Međutim, ironični opisi male sredine i za nju tipičnih predrasuda, u kojoj je autorica knjige „40 dana" Ivana Petrušić odrasla i spominje je u knjizi, duhoviti obiteljski dijalozi poput onog u kojima je roditelji nježno odgovaraju od željenog poziva liječnice jer smatraju da im voljeno dijete nije dovoljno pametno, ovu knjigu izdvajaju od drugih vodiča za promjenu životnih navika.

Polazi se od činjenice da određena aktivnost koja se ponavlja četrdeset dana prelazi u automatizam jer baš toliko je potrebno da se tijelo počne mijenjati i da hrana postane svijest. Tu, uostalom, leži i smisao 40-dnevnog korizmenog posta, a taj se rok u više navrata spominje još u Starom zavjetu. Kako se u tom periodu usmjeriti k mentalnom, tjelesnom i duševnom blagostanju, na zabavan i prijemčiv način donosi ovaj vodič u izdanju Profila, koji se temelji na autoričinim znanjima fizioterapije i ayurvede, ali i osobnom životnom iskustvu.

Mentalno-emotivno stanje

Radeći u ayurvedskom centru Somalata, svakodnevno se susretala s bezbroj pitanja ljudi većinom zagušenih mentalno-emotivnim i fizičkim otrovima.

– Uvijek bih iznova morala objašnjavati što je doista važno u procesu detoksikacije, a ključne nedoumice javljale su se kod pitanja stvarnih potreba tijela. Stoga mi je bilo od presudne važnosti u detalje objasniti probavne procese jer svaka bolest počinje u tom sustavu, kao posljedica smanjene probavne vatre uzrokovane mentalnim otrovima ili onima koje svakodnevno unosimo kao hranu. Važno je znati sljedeće: hrana koja uđe u tijelo, a nije adekvatno probavljena, postaje otrov kojega se ni jetra u jednom trenu ne može riješiti i dolazi do autotoksemije tj. samootrovanja – kaže I. Petrušić. Objašnjavajući pojam loše probavne vatre, navodi da su razlozi njena smanjenja loše emocije za vrijeme jela ili, općenito, jedenje nekompatibilne hrane, npr. riba-mlijeko, jedenje koje nije u skladu s biološkom konstitucijom, dobom dana ili godišnjim dobom. Od ovog svega je najvažnije mentalno-emotivno stanje jer se može dogoditi da se svega dogmatski i knjiški pridržavamo, a da smo u isto vrijeme tužni, bijesni, ljuti, ogorčeni, pohlepni, gramzivi, depresivni itd. Tada hrana, objašnjava, mijenja svoju vibraciju, uništava probavnu vatru i uzrokuje samootrovanje.

Knjiga se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu autorica opisuje potrebne alate pa navodi da, osim mentalnog aspekta i jačanja volje kroz afirmacije poput gledanja u ogledalo, isprobavanja uske odjeće, pažnju usmjeravamo i na fizički aspekt kroz vježbe posebno dizajnirane za zaposlene koji nemaju vremena za teretanu. Slijedi samotretiranje kroz razne masažne tehnike i kroz spoznaje o važnosti evakuacije otrova iz tijela. Savjetuje kako se usredotočiti na sve što radite, pa i na pripremanje hrane. Objašnjava što je zapravo hrana, iznosi teoriju o pet elemenata, šest okusa, šest stadija makrometabolizma i suptilni mikrometabolizam. Tu se daje odgovor na pitanje zašto četrdeset dana i što znači izreka "ono si što jedeš", odnosno objašnjava se proces pretvaranje materije (hrane) u energiju (svijest).

U drugom dijelu koristi znanja iz svoje struke. Nakon godina rada kao fizioterapeut zna koje su vježbe najučinkovitije kad se tijelo treba riješiti viška masti na kritičnim područjima. Razlika je u jutarnjim vježbama i onima kroz dan pa je autorica napravila slijed petominutnih vježbi (donosi ih i na svom blogu), koje se rade između ostalih dnevnih aktivnosti, a kojima se regulira ritam disanja i postiže povezanost tijela i uma.

U trećem dijelu detaljno opisuje svakodnevicu ovih četrdeset dana. Period je podijeljen na tjedne, svaki tjedan ima svoj raspored. Dan je opisan od jutra do mraka; procedure od ustajanja iz kreveta, uzimanja raznih ljekovitih mješavina, vježbanja joge, petominutnih vježbica, kuhanja, samomasaže i njege tijela. Dan preporučuje završiti tradicionalnom indijskom masažom i uljenjem, čije djelovanje nije samo površinsko. Na kraju je i popis za kupnju po tjednima, koji pojednostavljuje kreiranje jelovnika za svaki dan te 16 recepata za jednostavna tradicionalna jela prema ayurvedskim principima, među kojima su popečci od tikvica sa zobenim pahuljicama, curry od krumpira i humus.

Život bez patnje

Autorica, koja sa suprugom Tomislavom Petrušićem radi u prvom ayurvedskom centru na ovim područjima, Ayurveda centru Somalata, te je ujedno i savjetnica za prehranu na Londonskom koledžu ayurvede, poručuje kako sreća nije rezultat određene životne okolnosti, već je određena životna okolnost rezultat sreće, ali malo tko to shvati.

– Nismo još dovoljno mudri da shvatimo da nam patnja ne treba. Ona traje dok ne shvatimo da je nepotrebna. A za to shvaćanje, paradoksalno, svatko od nas treba baš tu određenu količinu patnje koja je dovoljna da se kaže dosta. Eto, kada smo blizu dosta, tada krećemo u potragu za životom bez patnje – objašnjava filozofiju koju živi. 

>> Ovo morate jesti tijekom dana za zdravo mršavljenje 

>> Vježbanje ipak nije ključno u borbi protiv pretilosti, 'ključ' je samo u prehrani?

Komentara 2

IV
ivica.vranjic
08:29 16.05.2015.

I ovaj tekst premium sadrzaj?!

MO
motofrik
10:04 22.05.2015.

U nekom drugom svjetu možda i probam djetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije