Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kip iz 17. stoljeća

Vandalizam ili povijesni trenutak? Prosvjednici srušili kip trgovca robljem i bacili ga u rijeku

Black Lives Matter protests
Foto: Ben Birchall/PA Images/PIXSELL
1/8
08.06.2020.
u 08:04

Brončani kip u prošlosti je bio žarište prosvjeda, a peticijom kojom se traži njezino uklanjanje nedavno je prikupljeno više od 11.000 potpisa

Kip britanskog trgovca robljem iz 17. stoljeća srušen je u nedjelju tijekom antirasističkog prosvjeda u Bristolu na jugozapadu Engleske, nakon poziva na uklanjanje ostataka povijesnih podsjećanja na trgovinu robljem.

Taj potez pokrenuo je raspravu među Britancima o tome je li rušenje kipa Edwarda Colstona vandalizam ili povijesni trenutak koji je skrenuo pozornost na ulogu Britanije u trgovini robovima.

Oporbeni laburist Andrew Adonis rekao je da je Britanija bila "previše spora" u uklanjanju spomena na trgovce robljem i "carske kriminalce", dok je bivši ministar financija Sajid Javid iz vladajuće Konzervativne stranke rekao da je rušenje krivično djelo. 

"Odrastao sam u Bristolu. Mrzim kako je Edward Colston profitirao od trgovine robovima. Ali, to nije u redu", izjavio je Javid. "Ako Bristolci žele ukloniti spomenik, to bi trebalo učiniti demokratski, a ne počinjenjem kaznenog djeca". 

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su demonstranti "Black Lives Mattera" navijali dok su rušili kip te ga bacili u rijeku tijekom uglavnom mirnih prosvjeda ovoga vikenda u Londonu, Manchester, Glasgowu i Edinburghu.

Colston, rođen 1636. u Bristolu, bio je trgovac i zastupnik u parlamentu, a bogatstvo je stekao uglavnom prevezavši oko 80.000 muškaraca, žena i djece iz Afrike na Karibe i Ameriku, pri čemu su mnogi umrli na tom putu. 

Brončani kip, podignut 1895. godine, u prošlosti je bio žarište prosvjeda, a peticijom kojom se traži njezino uklanjanje nedavno je prikupljeno više od 11.000 potpisa.

Komentara 46

Avatar Volim svog partnera - Milorada
Volim svog partnera - Milorada
08:50 08.06.2020.

danas vaši kipovi, sutra vaši domovi

ST
stefj
09:05 08.06.2020.

To bi bio vandalizam, a možda i povijesni trenutak kada se opravdava divljanje rulje... To se radi tako da se napravi peticija i onda se kip makne u muzej ili slično. No, kada se skupi ovako rulja, očito je destrukcija jedan od glavnih ciljeva...

PA
Pahor
08:45 08.06.2020.

Suludo, bolesno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije