Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
memoari

Valentin Ćorić iz Haaga tuži Manolića za klevetu

unu...zgb..01.04.2004. haaski optuzenik valentin coric ispred hrvatskog ministarstva pravosudja snimio:boris scitar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/5
16.10.2015.
u 15:15

Sporna teza: 
"Ćorić će potvrditi da je postojala dvostruka linija zapovijedanja..."

Memoari Josipa Manolića izazvali su reakcije i u pritvorskoj jedinici Haaškog suda u Scheveningenu, gdje već godinama boravi Valentin Ćorić, jedan od hercegbosanske šestorke protiv koje proces u Haagu traje već 11 godina. Ćorić je preko opunomoćenika, svojih odvjetnika Dijane Tomašegović Tomić i Dražena Plaveca, podignuo privatnu tužbu protiv Josipa Manolića zbog klevete.

Pogodio ga citat iz knjige

U tužbi, zaprimljenoj 1. listopada na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, stoji da je Manolić u knjizi "Politika i domovina – moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku", a koju je predstavio u srpnju 2015., u potpoglavlju "Kako smo zaustavili rat u BiH" napisao za Valentina Ćorića: "Ćorić će biti jedan od onih koji će potvrditi da je postojala dvostruka linija zapovijedanja preko koje su stizale naredbe o progonima Bošnjaka i etničkom čišćenju, a Tuđmanov će režim opisati kao filoustaški".

U tekstu optužnice stoji da je tu tvrdnju Manolić naveo "znajući da je ta činjenična tvrdnja neistinita". Prema izjavama Ćoriću bliskih osoba, njega je taj citat iz Manolićeve knjige pogodio, pogotovo što se već 11 godina trudi da pred Haaškim sudom pobije tvrdnje i optužbe koje se odnose na tzv. dvostruku liniju zapovijedanja i što daju vjetra tezama o zajedničkom zločinačkom pothvatu šestorice Hrvata radi etničkog čišćenja Muslimana, sada Bošnjaka, tijekom rata devedesetih. Ćorićevi opunomoćenici tvrde da V. Ćorić tijekom suđenja u Haagu nikada nije izrekao tu rečenicu, niti stav koji u svojoj knjizi citira Manolić. Tvrde da Ćorić nikada nije potvrdio "dvostruku liniju zapovijedanja". Naprotiv. Ćorić je, naime, prije dvije i pol godine osuđen prvostupanjski na 16 godina zatvora i u tijeku je žalbeni postupak u kojemu pokušava pobiti takve teze iz optužnica i prvostupanjske presude. Stoga i želi privatnom tužbom upozoriti sudove da je ono što je u knjizi napisao Manolić o njemu "neistina i kleveta".

Lideri Herceg-Bosne proglašeni su sredinom 2013. (suđenje je počelo 2006.) krivima. Bivši predsjednik i premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, načelnik odjela obrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, načelnici stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković također na 20 godina, šef Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16, a šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Još barem dvije godine

Postupak bosanskohercegovačkim Hrvatima najdulji je u povijesti Tribunala, a trajat će, računa se, još dvije do dvije i pol godine, koliko treba do izricanja drugostupanjske presude. Za njih je negativno što su dosta vremena provodili u kućnom pritvoru u RH, čekajući razne faze suđenja, pa im se to ne računa u presudu. Ćorić bi do izricanja drugostupanjske presude tako mogao provesti u pritvoru i više od 10 godina.

>> Zbog 'radio je za Udbu', tužen zbog klevete, uvrede i sramoćenja

>> Umorni su i mršavi, a i optimističnom je Praljku nestala vedrina s lica

Komentara 11

KN
knjizevnik19
15:34 16.10.2015.

Svima su već odavno poznate Manoliceve metode lazi i podmetanja. Taj covjek je cijeli svoj zivot tome posvetio.

RI
Rizlman
16:14 16.10.2015.

Pozdrav hrvatskim uznicima u Haagu, a posebno trojici hrvatskih branitelja, Valentinu Ćoriču, Milivoju Petkoviću te najviše legendarnom hrvatskom vitezu i generalu Slobodanu Praljku!!

BU
Bubalamala
16:28 16.10.2015.

Ima Manulic matrijala u rukavu,za njega se ne treba bojati.Karamarko to dobro zna zato i nema nista od najavljene tuzbe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije