Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed protiv odlagališta

Dumbović: Pupovac je svakom loncu poklopac, a sad nema mišljenje

Dvor: Prosvjed protiv odlagališta nuklearnog otpada
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/9
10.04.2019.
u 13:08

Prosvjednici izviždali SDSS-ova načelnika Arbutinu: Lažeš, pogledaj nas u oči dok to govoriš!

U Dvoru se održao prosvjed protiv planirane gradnje odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac, na obližnjoj Trgovskoj gori. Okupilo se oko pet stotina ljudi.

Prosvjed je počeo točno u podne u središtu mjesta, u organizaciji koordinacije inicijativa građana Dvora, Kostajnice i Petrinje, kojima daje podršku i gradonačelnik Grada Petrinje te zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović. Naime, Trgovska gora jedina je lokacija preostala u državnom Prostornom planu kao lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, a MORH je nedavno počeo čišćenje objekata vojarne Čerkezovac s namjerom njihove predaje Ministarstvu državne imovine, što se tumači kao jedan od koraka k uspostavi Centra za radioaktivni otpad na ovoj lokaciji.

 

Načelnik Dvora Nikola Arbutina iz SDSS-a dočekan je zvižducima. Optužio je organizatora da je prosvjed ispolitiziran. Pozvao je na zajedništvo i da se odgovor traži na državnom nivou. Kazao je kako je općina protiv odlaganja. No, ne vjeruju mu jer je SDSS u koaliciji s HDZ-om na državnoj razini.

– Lažeš, ti si glavni pijun! Gledaj nas u oči dok to govoriš – vikali su okupljeni prosvjednici tijekom Arbutinina govora.

 

Darinko Dumbović, nezavisni zastupnik u Saboru, prozvao je ostale saborske zastupnike jer nisu sudjelovali na prosvjedu. Istaknuo je kako su i HDZ i SDP i SDSS bili protiv njegova prijedloga u Saboru da se Trgovska gora briše iz prostornog plana kao lokacija za radioaktivni otpad.

– U hrvatskom Saboru Pupovac je svakom loncu poklopac, i sve zna, a jedino oko ovoga nema svoje mišljenje. On je trebao biti danas ovdje sa svojim načelnikom, ali neće. Dosta je ovom narodu pokvarenih intelektualaca i doktora smrti. Iz Zagreba vide politiku ''daleko od pogleda, daleko od srca'' računajući da ovdje nema snage za otpor jer su neki predstavnici nacionalne manjine prodali ljude za svoje interese. To im neće proći. Ovaj prostor je devastiran, devastirani su ljudski odnosi, infrastruktura je uništena i sada žele da ovo bude nacionalni centar za smeće, a drugi da se izbore za svoj razvoj. E to neće proći – rekao je Dumbović obraćajući se prosvjednicima.

 

Protiv namjere Hrvatske da otpad odlaže na ovom mjestu, koje je kilometar udaljeno od rijeke Une i bosanske granice, izjasnilo se i predsjedništvo BiH koje je od Hrvatske zatražilo da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. 

Na prosvjed su stigli i mještani Novog Grada u BiH, koji su najbliži budućem odlagalištu radioaktivnog otpada u Čerkezovcu.

 

Načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača pozvao je na suradnju obje strane rijeke Une.

– Dvor i Novi Grad najviše su dotaknuti ovime. Zajednički se moramo boriti protiv odlagališta jer rijeka Una zbog svoje ljepote to ne zaslužuje. Ako dođe otpad, nada da će biti bolje u neko dogledno vrijeme prestaje – kazao je Drljača.

Dvor: Prosvjed protiv odlagališta nuklearnog otpada
1/12

Zastupnik u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Mesić iz Cazina pozvao je Vlade BiH i RH da se dogovore i postignu konsenzus oko micanja odlagališta radioaktivnog otpada s rijeke Une i granice.

Nekoliko stotina prosvjednika blokiralo je promet u središtu Dvora šetnjom preko pješačkih prijelaza na državnoj cesti Dvor – Kostajnica.

– Ovaj prosvjed jedan je u nizu jer građani Dvora već su se više puta izjašnjavali protiv odlagališta. Nadam se kako će prosvjed uspjeti jer imamo potporu i građana iz BiH – kazao je Branislav Joka, općinski vijećnik u Dvoru.

 

Organizatori su poručili ministru Ćoriću da bude malo više ministar zaštite okoliša, a ne samo energetike. I najavili daljnje akcije i prosvjede prije nego što su se razišli. 

Komentara 21

DI
dirižabl
12:45 10.04.2019.

sdss ovac pa da laže, nemoguće

B2
bordon 2
13:03 10.04.2019.

Zašto provocirate - počeli ste tekst s velikim slovo U! Kako to - večernjakovci?

DU
Deleted user
13:59 10.04.2019.

Vrlo važno što vama odgovara ili ne odgovara, odlagalište će se stacionirati tamo gdje najviše odgovara državi hrvatskoj i Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije