Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Točno u podne

U Dvoru sutra prosvjed protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada

Dvor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
09.04.2019.
u 16:16

Trgovska gora jedina je lokacija preostala u državnom Prostornom planu kao lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, a MORH je nedavno počeo čišćenje objekata vojarne Čerkezovac s namjerom njihove predaje Ministarstvu državne imovine

U Dvoru će se u srijedu održati prosvjed protiv planirane gradnje odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj vojarni Čerkezovac, na obližnjoj Trgovskoj gori.

Prosvjed će se održati točno u podne u središtu mjesta, u organizaciji koordinacije inicijativa građana Dvora, Kostajnice i Petrinje, kojima daje podršku i gradonačelnik Grada Petrinje te zastupnik u Hrvatskom saboru Darinko Dumbović.

Naime, Trgovska gora jedina je lokacija preostala u državnom Prostornom planu kao lokacija za odlagalište radioaktivnog otpada, a MORH je nedavno počeo čišćenje objekata vojarne Čerkezovac s namjerom njihove predaje Ministarstvu državne imovine što se tumači kao jedan od koraka ka uspostavi Centra za radioaktivni otpad na ovoj lokaciji.

Protiv namjere Hrvatske da otpad odlaže na ovom mjestu, koje je kilometar udaljeno od rijeke Une i bosanske granice, izjasnilo se i predsjedništvo BiH koje je od Hrvatske  zatražilo da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. U nedavnim zaključcima Predsjedništva Bosne i Hercegovine upućenih premijeru i predsjednici RH zatraženo je od Hrvatske da na svojoj teritoriji osigura drugu adekvatnu lokaciju za tu namjenu, koja ne bi bila u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

Prosvjed protiv odlaganja radioaktivnog otpada održan je protekli tjedan i u Novom Gradu, koji je od lokacije udaljen dva kilometra zračne linije. Još prije koju godinu protiv odlagališta se jednoglasno izjasnilo Općinsko vijeće Dvora i svi Mjesni odbori, a lokacija odlagališta brisana je iz općinskog i županijskog Prostornog plana, ali je ostala u državnom. Inače, u Dvoru su na vlasti od 1995. SDSS i HDZ u koaliciji.

VIDEO Pogledajte lokacije prometnih kamera:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije