Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer podnio izvješće o radu vlade

Plenković: Vlada će sutra donijeti odluku o povećanju minimalne plaće

Zagreb: Premijer Plenković Saboru podnio Godišnje izvješće o radu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
27.10.2021.
u 11:28

– Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto – rekao je Plenković.

Osma sjednica Hrvatskog sabora danas se nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću Vlade RH koje je iznio premijer Andrej Plenković.

– Govorim o godini u kojoj smo imali dva vala pandemije, razorni potres na Banovini i koju smo počeli s najvećim padom BDP-a, a završavamo je s porastom cijena energenata, sve izraženijim klimatskim promjenama i novim valom epidemije – kazao je na početku svog govora premijer Plenković te podsjetio na mjere koje je Vlada poduzela u očuvanju gospodarstva i radnih mjesta.

Dodao je da je ovo godina snažnog gospodarskog oporavka, u kojoj je spojen Pelješki most, dovršen Istarski ipsilon, donesena odluka o nabavi borbenih zrakoplova i ukinute vize za SAD.

– Usto, u završnoj smo fazi priprema za ulazak u schengenski prostor i europodručje. Snažimo položaj Hrvatske u Europi – rekao je premijer Plenković.

– Povrh globalnih izazova moramo sanirati posljedice razornih potresa koji su prvo pogodili Zagreb i okolicu, a potom i Banovinu. Svjesni svih izazova gradimo solidarnu i pravednu zemlju, vodeći računa da nitko ne ostane po strani – rekao je.

– Onemogućili smo i ovrhu božićnica, uskrsnica, regresa, nagrade vezane uz rad, topli obrok i bespovratna sredstva odnosno potpore financirane iz proračuna ili europskih fondova. Iz humanih razloga, zabranili smo deložacije zimi od 1. studenog do 1. travnja (osim u iznimnim situacijama), a povećali glavnicu za ovrhu na nekretnine s 20 na 40 tisuća kuna – nabrojio je Plenković.

– U pet godina prosječna je mirovina narasla za 432 kune te je u kolovozu iznosila 2866 kune. Mi smo obećali povećanje od 5 posto u četiri godine, a unatoč okolnostima dosad smo je povećali za gotovo 18 posto – rekao je i dodao da ''ni to nije dovoljno''.

Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna, a prvi put je 7000 kuna premašila u veljači ove godine.

Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće.

– Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto – rekao je Plenković.

Naglasio je kako tim značajnim povećanjem od 10,3 posto za 51.000 zaposlenih Vlada minimalnu plaću prvi put podiže iznad 50 posto prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće.

Prije pet godina, podsjetio je, minimalna je plaća iznosila 38 posto od prosječne.

Premijer se pohvalio i kako nam je broj zaposlenih veći za 51.000 nego lani i dosegao je 1,6 milijuna zaposlenih, što je dosad najveći broj u kolovozu iza rekordne 2008. i drugi najveći od neovisnosti. 

Stopa nezaposlenosti, koja je prije pet godina bila na 13,3 posto, pala je u kolovozu na 7,3 posto, rekao je i objasnio kako je to rezultat mjera aktivne politike zapošljavanja u koju je u pet godina uloženo oko 5,5 milijarde kuna, čime je obuhvaćeno 165.000 osoba.

27.10.2021., Zagreb - Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o Godisnjem izvjescu Vlade Republike Hrvatske. Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je govorio i o roditeljskoj naknadi.

– U proteklih pet godina udvostručili smo roditeljsku naknadu, koja se odnosi na drugih šest mjeseci nakon poroda, te je podigli s 2660 na 5654 kuna, što je gotovo na razini medijalne plaće. Kao demografsku mjeru, podići ćemo je sljedeće godine na 7500 kn za zaposlene i samozaposlene roditelje, a istodobno uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće – najavio je premijer.

Govorio je i o ekonomskim pokazateljima.

– Nakon što nam je zbog pandemije i globalne recesije prošle godine BDP pao za 8,1 posto, ove godine očekujemo povratak na razinu prije krize. Iako smo očekivali rast od 5,2 posto, nakon uspješne turističke sezone koja još traje i raste od 16,1 posto u drugom kvartalu, vjerujemo da bismo mogli doseći godišnji rast BDP-a viši od osam posto. Po svim očekivanjima u ovoj godini bit ćemo među najbrže rastućim gospodarstvima u Europskoj uniji – kazao je premijer.

– Da nije bilo pandemije i ekonomske krize, naš bi javni dug već za dvije godine bio ispod 60 posto BDP-a. Pritom će proračunski deficit već dogodine biti na razini od 2,6 posto BDP-a – dodao je.

 Cijena plina neće se mijenjati do 1. travnja

Plenković je ponovio kako će cijena plina ostati nepromijenjena do 1. travnja, a kad je riječ o cijeni naftnih derivata, uz poduzete, po potrebi će se poduzeti i druge mjere. 

– Pravodobno smo reagirali i stabilizirali cijenu naftnih derivata na 30 dana na 11 odnosno 11,10 kuna, a po potrebi ćemo poduzeti i druge mjere –  rekao je premijer.

 Potvrdio je da su u Hrvatskoj, za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, cijene plina stabilne i tako će ostati do 1. travnja.

Cijena struje kod nas je jedna je od najnižih među 33 europske zemlje, a njena stabilnost plod je našeg kvalitetnog energetskog miksa, kazao je premijer i istaknuo kako u borbi protiv klimatskih promjena, uz obnovljive izvore energije, važnu ulogu ima i nuklearna energija.

Hrvatska, koja je suvlasnik 50 posto Nuklearne elektrane (NE) Krško iz koje dobiva 16 posto svoje električne energije, nedavno se – s još devet članica Europske unije – založila da se nuklearna energija prepozna na razini Unije kao niskougljična energija koja je nezaobilazna za djelotvorno smanjenje stakleničkih plinova – rekao je Plenković. 

Komentara 27

IK
ikbmibm
18:24 27.10.2021.

Respect Andrej Penković !

Avatar Narod
Narod
02:36 28.10.2021.

Neki rade a neki vise po internetu, neki zarade a neki bi poklone od drzave.

PV
prcko.vita
12:17 27.10.2021.

500 eurića plaća? Jao, kad sad navale Austrijanci, Slovenci i Njemci na radna mjesta u lijepoj našoj, lele... Dobro, oni imaju socijalnu pomoć koja je veća od 500 euradi, ali pusti ti to... e moj narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije