Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPCIJA CVATE

Željko Jovanović: 'Uzalud Plenković tvrdi da HDZ-u nitko neće lijepiti etiketu korupcije...'

Željko Jovanović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
23.01.2020.
u 11:31

Istaknuo je kako se skandali koji se vežu uz HDZ, suđenja za korupciju, pljačku i kriminal bivšem premijeru Sanaderu dokaz da se radi o sistematskoj posljedici nepostojanja odgovornosti i vladanja bez cilja

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2019., Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova, što je znatno lošije od prosjeka zapadne Europe i Europske unije i pokazuje da se korupcija u Hrvatskoj smatra raširenom pojavom.

Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora oglasio se priopćenjem za medije u kojemu je komentirao objavljeni indeks percepcije za 2019. 

Jovanović navodi kako je dobiveni rezultat potvrdio percepciju u javnosti da aktualna Vlada RH nije učinila dovoljno u borbi protiv korupcije i nakon 2015., kada je Hrvatska u mandatu vlade Zorana Milanovića s 51 bodom prvi i jedini put izašla iz kruga korumpiranih zemalja svake sljedeće godine rezultat je sve lošiji.

Dodao je kako je pozicija naše zemlje iz godine u godinu sve niža.

Naime, prolazna ocjena je 50, sve ispod 50 smatra se korumpiranom zemljom. Takav negativan trend, kako kaže, može samo ubrzati odlazak mladih i obrazovanih iz Hrvatske, koji u raznim anketama govore da je korumpiranost društva jedan od ključnih razloga zašto ne vide budućnost u Hrvatskoj.

Jovanović kaže kako je Europska komisija u posljednjem izvješću negativno ocijenila borbu Plenkovićeve Vlade s korupcijom navodeći da borba protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima jedna je od glavnih reformskih mjera koja sasvim nedostaju Hrvatskoj.

'Uzalud Plenković tvrdi da HDZ-u nitko neće lijepiti etiketu korupcije kad je njegov glavni saveznik gradonačelnik kojem je potvrđena uskočka optužnica za brojna koruptivna nedjela, kad je polovica njegovih ministara morala otići iz Vlade upravo zbog sumnji na sukob interesa i korupciju, kad njegov ministar zdravstva dobiva novi nadimak doktor Haus jer tako očito mulja s nekretninama i sav je fokusiran samo na građevinski dio poslova u resoru zdravstva', komentirao je Jovanović.

Istaknuo je kako se skandali koji se vežu uz HDZ, suđenja za korupciju, pljačku i kriminal bivšem premijeru Sanaderu dokaz da se radi o sistematskoj posljedici nepostojanja odgovornosti i vladanja bez cilja. 

Jovanović napominje kako je korupcija društveni karcinom, sramotna pljačka i grijeh i ne smije se relativizirati, opravdavati okolnostima ili neznanjem. 

Naglasio je kako provjera porijekla imovine mora biti jedan od prioriteta institucija, posebno Porezne uprave, a nezakonito stečena imovina oduzeta.

'Oduzimanje imovine stečenom korupcijom nije samo kazna i sredstvo odvraćanja već i obeštećenje društva. Oduzeta sredstva treba iskoristiti za jačanje svijesti i građanski odgoj protiv korupcije. Suđenja koja traju desetljeće nikoga ne odvraćaju. Korupcija cvate jer se u Hrvatskoj još uvijek jako isplati', dodao je. Naime, javno istraživanje pokazalo je kako bi samo 4 % građana prijavilo korupciju, a njih 96% to ne bi učinilo. 

Jovanović je i dodao kako zbog neučinkovitog pravosuđa, nema ni jedne pravomoćne osuđujuće presude za korupcijske skandale koji su obilježili Hrvatsku. Kako kaže, to nije dobro jer pravosuđe bez odlaganja mora vratiti povjerenje građana u tijela javne vlasti, osim ako ne želimo da korupcija u potpunosti uništi budućnost Hrvatske.

Komentara 18

Avatar southman
southman
12:04 23.01.2020.

Stranka koja se nije odrekla komunističkog nasljeđa nego ga čak i prisvojila, u svojim redovima ima osobu saborskog zastupnika koji žali da na Bleiburgu posao nije obavljen kvalitetnije, koja za koalicijskog partnera ima osobu koja žali da UDBA nije pobila više hrvata se predstavlja kao nekakav moralni autoritet. Tako nešto postoji samo u Hrvatskoj. Svugdje u svijetu bi bila odavno zabranjena ! Pa čak i u Ruskoj Dumi bi bila zabranjena !

MI
misho32
12:01 23.01.2020.

tom deklariranom hrvatskom neprijatelju je stalo i želi srediti hrvatsku državu, čedi koji je isušivao močvaru u hrvatskom nogometu i sudski progonio Modrića i Lovrena. neposredno pred svjetsko prvenstvo.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
12:11 23.01.2020.

kaj je ovaj još u politici?hahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije