Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor UPUZ -a ima rješenje

Uvedite porez na rizično ponašanje. Tri kune po kutiji cigareta išle bi za zdravstvo

bolnica
Davor Puklavec/PIXSELL
29.10.2017.
u 11:17

Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu smatra kako za financijsku sanaciju zdravstvenog sustava treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatne 3,5 milijarde kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković u razgovoru za Hinu, koji u nedjelju objavljuje portal https://zdravlje.hina.hr/, iznosi svoje prijedloge za financijski oporavak zdravstvenog sustava, koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna, te predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje, prije svega na cigarete, gdje bi tri kune po kutiji cigareta išle za zdravstvo.

"Mislimo da je javnost za to spremna, a ne vjerujemo da će se to moći dobiti iz dodatnog oporezivanja na mobilne telefone, alkohol itd.", kaže direktor UPUZ-a.

Jurković smatra kako za financijsku sanaciju zdravstvenog sustava treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatne 3,5 milijarde kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana, te istodobno pregovarati s farmaceutskom industrijom da bi se smanjenje rokova plaćanja odrazilo na cijene lijekova.

"Razlika u cijeni lijekova trebala bi kompenzirati kamate na zaduženje. Na lijekove trošimo 5 milijardi kuna godišnje, pa se uz 10-postotno smanjenje cijena može prihodovati 500 milijuna kuna. Hrvatskoj bi bilo jeftinije uzeti 3 milijarde kuna uz kamatu od 2-3 posto nego da plaćamo ove cijene lijekova", smatra Jurković.

Predlaže i delimitiranje participacija i povećanje cijene police dopunskog osiguranja, kao i uvođenje nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja, od čega bi zdravstvo moglo prihodovati još dodatnu milijardu kuna.

Kao član radne skupine koja radi na izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Jurković kaže kako oko ustroja primarne zaštite, odnosno ukidanja koncesija i uvođenja sustava ordinacija, koji je dosad izazvao najviše rasprave, postoji niz otvorenih pitanja koja se odnose na mogućnost nasljeđivanja ordinacija, odgovornost u popunjavanju zdravstvene mreže i način plaćanja, zbog čega je predloženi koncept upitan.

Komentara 17

PS
psicocat
11:43 29.10.2017.

Živio šverc možete dignuti na 100 kn ako baš želite

BA
bakulušić
12:04 29.10.2017.

Dok se ne utvrdi da li su štetnije cigarete ili hrenovke, vino ili rakija, rad nedjeljom i blagdanima ili neplaćanje prekovremenih sati, ne treba nikoga dodatno oporezivati.

RI
ribar110
11:41 29.10.2017.

Evo ispada da je koristenje mobilnog uredaja rizicno ponasanje kao da pusite ili konzumirate alkohol.Ne vidim razlog zasto onda ne poskupi i fiksni telefon a iza toga valjda i razgovor na ulici sa poznanikom...ma ovo je sve ludo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije