Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvedite porez na rizično ponašanje. Tri kune po kutiji cigareta išle bi za zdravstvo

Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu smatra kako za financijsku sanaciju zdravstvenog sustava treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatne 3,5 milijarde kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana
29. listopada 2017. u 11:17 17 komentara 804 prikaza
bolnica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražen Jurković u razgovoru za Hinu, koji u nedjelju objavljuje portal https://zdravlje.hina.hr/, iznosi svoje prijedloge za financijski oporavak zdravstvenog sustava, koji trenutno opterećuje dug od 8,2 milijarde kuna, te predlaže uvođenje poreza na rizično ponašanje, prije svega na cigarete, gdje bi tri kune po kutiji cigareta išle za zdravstvo.

Milan Kujundžić Milan Kujundžić: 'Porez na luksuz jedno od rješenja za stabilizaciju zdravstva'

"Mislimo da je javnost za to spremna, a ne vjerujemo da će se to moći dobiti iz dodatnog oporezivanja na mobilne telefone, alkohol itd.", kaže direktor UPUZ-a.

Jurković smatra kako za financijsku sanaciju zdravstvenog sustava treba na međunarodnom tržištu pronaći dodatne 3,5 milijarde kuna, kako bi se rokovi plaćanja sveli na 60 dana, te istodobno pregovarati s farmaceutskom industrijom da bi se smanjenje rokova plaćanja odrazilo na cijene lijekova.

"Razlika u cijeni lijekova trebala bi kompenzirati kamate na zaduženje. Na lijekove trošimo 5 milijardi kuna godišnje, pa se uz 10-postotno smanjenje cijena može prihodovati 500 milijuna kuna. Hrvatskoj bi bilo jeftinije uzeti 3 milijarde kuna uz kamatu od 2-3 posto nego da plaćamo ove cijene lijekova", smatra Jurković.

Predlaže i delimitiranje participacija i povećanje cijene police dopunskog osiguranja, kao i uvođenje nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja, od čega bi zdravstvo moglo prihodovati još dodatnu milijardu kuna.

Kao član radne skupine koja radi na izradi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Jurković kaže kako oko ustroja primarne zaštite, odnosno ukidanja koncesija i uvođenja sustava ordinacija, koji je dosad izazvao najviše rasprave, postoji niz otvorenih pitanja koja se odnose na mogućnost nasljeđivanja ordinacija, odgovornost u popunjavanju zdravstvene mreže i način plaćanja, zbog čega je predloženi koncept upitan.

Šef misije MMF-a Khaled Sakr VRIJEME TRIJEŽNJENJA 12 zahtjeva MMF-a Hrvatskoj. Traže: Porez na nekretnine, skuplje dopunsko, manji javni dug... bolnica POSKUPLJENJE ZDRAVSTVA Kujundžićev plan ušteda: Poskupjet će dopunsko, manje u bolnice i na bolovanja Operacija pismo ministru Dramatično upozorenje Kujundžiću: Srčani bolesnici umiru čekajući operaciju
DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • psicocat:

    Živio šverc možete dignuti na 100 kn ako baš želite

  • bakulušić:

    Dok se ne utvrdi da li su štetnije cigarete ili hrenovke, vino ili rakija, rad nedjeljom i blagdanima ili neplaćanje prekovremenih sati, ne treba nikoga dodatno oporezivati.

  • ivanoo:

    A šta ćete operezovati kad svi ljudi prestanu pušiti i piti?