Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

12 zahtjeva MMF-a Hrvatskoj. Traže: Porez na nekretnine, skuplje dopunsko, manji javni dug...

Utjecaj krize Agrokora zasad je pod kontrolom, ali mogli bi se pojaviti negativni rizici
28. listopada 2017. u 09:57 160 komentara 36558 prikaza
Šef misije MMF-a Khaled Sakr
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Ne provedete li ključne strukturne reforme, rast hrvatske ekonomije usporit će do 2020. godine na oko dva posto i bit će upola niži od rasta koji će ostvarivati ostale tranzicijske zemlje. To će još više povećati razliku u razvijenosti između Hrvatske i ostatka EU, temeljna je poruka misije MMF-a na kraju njihova redovitog posjeta Hrvatskoj. Sažeto, MMF ostavlja dvanaest ozbiljnih preporuka i zadataka koji idu za tim da se država bolje organizira i javna sredstva troši racionalnije kako bi se otvorio prostor za veće zapošljavanje, investicije i povećanje dohotka. Hrvatsko gospodarstvo, kažu, raste na krilima turizma i potrošnje oko tri posto, što je dobro, ali trebaju nam i investicije.

Zdravko Marić Dobri pokazatelji Marić najavio da će javni dug do kraja ove godine pasti na 80 posto BDP-a

Previše činovnika

MMF kod porezne politike ide kontra prevladavajućeg mišljenja u zemlji te tvrdi da bi “suvremen i pravedniji porez na imovinu” otvorio prostor za smanjenje poreza koji su manje poticajni za rast, prije svega porez na plaće, parafiskalne namete pa i PDV. Kod takvog se poreza, kazao je šef misije za hrvatsku Khaled Sakr, mogu predvidjeti olakšice ili izuzeća za starije, socijalne slučajeve. No, općenito i socijalni su transferi jedno od područja koje treba reformirati.

– Njih treba bolje usmjeravati i racionalizirati da bi se smanjilo destimuliranje rada i ujedno zaštitile ranjive skupine – naveo je Sakr. MMF također podsjeća na mjere i reforme koje je Plenkovićeva Vlada navela u Programu konvergencije te ga “potiče” da krene s njima.

– Posebno treba istaknuti kako ograničavanje rasta već ionako visoke mase plaća zahtijeva provedbu reforme državne uprave, kojom bi se postupno smanjio velik broj zaposlenih u javnom sektoru i omogućilo nagrađivanje prema učinku te time pridonijelo poboljšanju pružanja javnih usluga – ističe misija MMF-a. Nadalje, treba povećati doprinose za dopunsko zdravstveno osiguranje i poboljšati prikupljanje dopunskog ukidanjem izuzeća koje je predviđeno za invalide, učenike, studente, nezaposlene, socijalne slučajeve... Mirovinski sustav također je na neodrživoj putanji pa je nužno provesti ključne reforme da bi se riješile stalno prisutne neravnoteže. Bilo bi posebno važno uvesti planirana postupna povećanja dobi za umirovljenje i smanjiti izdašne poticaje za prijevremeno umirovljenje. MMF ima razumijevanja za razloge zbog kojih je Vlada donijela lex Agrokor jer se i u drugim zemljama tvrtke te veličine restrukturiraju po posebnim propisima. – Utjecaj krize Agrokora zasad je pod kontrolom, ali njegovo restrukturiranje i dalje traje, pa bi se još uvijek mogli pojaviti negativni rizici. Ostali negativni rizici za rast BDP-a uključuju daljnje kašnjenje s provedbom strukturnih i fiskalnih reformi, navodi MMF koji vjeruje da će hrvatska ekonomija ove godine rasti 3,1 posto, no iduće bi usporila na 2,8 posto.

Hrvatski telekom RATKO BOŠKOVIĆ S listanjem HT-a na burzi započeo je novi 'narodni kapitalizam'

Trenutačni uzlet trebalo bi iskoristiti za daljnju provedbu strukturnih reformi. Najprije bi trebalo smanjiti restriktivnost propisa o privremenom zapošljavanju te o zapošljavanju i smanjenju broja zaposlenika u cilju smanjenja troškova. Racionaliziranjem i boljim usmjeravanjem socijalnih davanja povećali bi se poticaji za prihvaćanje posla, a poboljšanje usluga skrbi o djeci i propisa o poslovima sa skraćenim radnim vremenom pomoglo bi povećanju participacije radne snage – ističe MMF. Hrvatska ima vrlo složenu i višerazinsku javnu upravu, što uzrokuje skupe parafiskalne namete, stvara otežano i zbunjujuće okružje za poduzeća i građane te omogućuje korupciju. Te se reforme provode sporo, što je najveća prepreka poboljšanju konkurentnosti i povećanju razine dohotka Hrvatske, navodi MMF.

Javni dug još režite

Povećanje povlaštenih mirovina, vojnih izdataka i prava branitelja, odgovorio je Sakr, trebalo bi kompenzirati smanjenjem nekih drugih rashoda kako bi se zadržala potrošnja u postojećim okvirima. Članovi Misije preporučuju da se u srednjoročnom razdoblju provedu dodatne mjere, kojima bi se javni dug do 2022. godine smanjio ispod 60 posto BDP-a, što bi pridonijelo smanjenju ranjivosti i troškova financiranja države.

Preporuke: porez na imovinu, skuplje dopunsko zdravstveno, viša dob za mirovinu...

1. Prodajte disperziranu i slabo iskorištenu državnu imovinu i smanjite javni dug

2. Socijalna davanja treba racionalizirati i bolje usmjeriti da nisu zapreka za rad

3. Uvedite suvremen i pravedan porez na imovinu i nekretnine, smanjite porez na rad

4. Povećajte dopunsko zdravstveno osiguranje, ukinite izuzeća za dopunsko

5. Vratite HZZO u državnu riznicu, smanjite broj bolnica i centralizirajte nabavu

6. Smanjite administrativno opterećenje poslovanja

7. Previše tvrtki proglašeno strateškim, loše njima upravljate

8. Smanjite poticaje za prijevremeno umirovljenje, dižite dob za mirovinu

9. Ograničite rast mase plaće, postupno smanjujte broj zaposlenih u upravi

10. Digitalizirajte sudske postupke, smanjite troškove pravnog procesa

11. Javni dug treba brže smanjivati, poželjno ispod 60 posto do 2022. godine

12. Povećajte fleksibilnost tržišta rada, posebno kod zapošljavanja

Ivica Todorić Mislav Šimatović Todorić je u žiži javnosti, ali najvažnije je spasiti Agrokor

 

Šef misije MMF-a Khaled Sakr Što su rekli Misija MMF-a podigla procjenu rasta BDP-a na 3,1 posto, ali i upozorila Ivica Todorić SLUČAJ AGROKOR Ako Todorić ne preuzme rješenje istraga neće biti pravomoćna barem do sredine studenoga
Od 1. veljače za plaćanje cestarine u Sloveniji vrijedi samo e-vinjeta
vozači oprez
HAK upozorava sve koji idu u Sloveniju: Ovo nikako nemojte raditi
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  Svatko tko gradi kucu i mora redovno u opcinu zna koja bagra tamo sjedi, ukloniti tu ekipu je za lokalne mocnike politicko samoubojstvo.

 • ikbmibm:

  Smanjiti broj Županija ,lokalnih samouprava koje su leglo neradnika i uhljeba i riiešili smo sve probleme

 • stefj:

  Pa to je to što znamo svi - preskupa neefikasna država, ogromni porezi na rad, itd. Iliti, država, državna i javna služba kao izvor svih problema... Nema tu puno filozofije, dok se ne naprave protržišne reforme samo ćemo padati još ... prikaži još! dublje, situacija će biti sve gora i bit će sve teže nešto napraviti. Ova vlada je krenula, ali onda stala i odustala od reformi.... Država smo gdje 73% građana ovisi o proračunu i preko 50% zaposlenih radi u državnom ili javnom sektoru. Tako nešto niti jedna privreda ne može izdržati. Imamo najveća davanja na plaće i najgoru antipoduzetničku klimu, s time postoji samo jedan smjer, a to je dolje...