Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuta odredba

Ustavni sud odlučio da policajci smiju biti tetovirani

Policajka
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
26.05.2018.
u 13:27

Ustavni sud od 31. prosinca ukida odredbu po kojoj je vidljiva ili neprimjerena tetovaža kontraindikacija za policijski posao

Tko ima tetovažu na vidljivu mjestu koje ne prekriva ljetna policijska odora i tetovažu neprimjerena sadržaja, ne ispunjava zadana mjerila zdravstvene sposobnosti koja se traže pri primanju u državnu službu ili na školovanje za policijskog službenika. MUP-ovim pravilnikom takva se tetovaža tretira kao medicinski uvjetovana kontraindikacija.

Prema ocjeni Ustavnog suda, u povodu prijedloga Andrije Krivaka iz Zagreba, ta je odredba ukinuta s tim da prestaje važiti 31. prosinca. Do tada je zapravo MUP dobio priliku valjano obrazložiti ono što u svojem očitovanju nisu uspjeli kad je ministar bio Ranko Ostojić. Naime, prema Zakonu o policiji, osoba koja se prima u policiju mora imati “posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost”, a ministar je uz suglasnost ministra zdravstva ovlašten pravilnikom utvrditi mjerila za tu vrstu sposobnosti. Iz očitovanja MUP-a ne proizlazi da su sporne kontraindikacije utemeljene “na stajalištu medicinske znanosti ili struke prema kojemu su tetovaže odstupanje od stanja zdravlja koje utječe na psihičku ili tjelesnu sposobnost – posebno u pogledu sposobnosti za obavljanje određenog posla”.

Krivak je tvrdio da je riječ o diskriminaciji jer ne postoji razuman i uvjerljiv razlog zbog kojeg bi se nekoga samo zbog tetovaže moglo proglasiti zdravstveno nesposobnim. Nedopustivo je i da netko ispašta cijeli život zbog trenutka nepromišljenosti, a danas je to i globalni pomodni trend. Čak i počinitelji kaznenih djela imaju pravo na rehabilitaciju, ustvrdio je Krivak. Postotak “nesposobnih” za policijsku službu zbog tetovaže kreće se oko jedan posto, naveo je MUP.

Policajka
1/7
Ključne riječi

Komentara 11

Avatar kenshi
kenshi
14:27 26.05.2018.

A što kaže naš ustavni sud o zatvorskim tetovažama? Da li policajci mogu i takve nositi.

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
13:33 26.05.2018.

To je bitno za prosperitet države i društva.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
13:43 26.05.2018.

ustavni sud bi trebao ukinuti nakaradno pravilo da ne mozes na sud u kratkim hlacama...zasto moram obuci hlace to je krsenje ljudskih prava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije