Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ustavni sud nije zaustavio konverziju kredita u eure

Jasna Omejec: 
Ocjena ustavnosti zakona o konverziji zbog složenosti bi mogla potrajati
12. studenoga 2015. u 20:58 4 komentara 404 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud nije odredio privremene mjere koje je tražilo osam banaka i četiri pojedinca u prijedlozima za ocjenu dvaju zakona o konverziji kredita u švicarskim francima. To znači da konverzija ide dalje. Tako je Ustavni sud iznimno odlučio na jučerašnjoj sjednici vodeći računa o značaju slučaja za velik broj građana i o rokovima. – S obzirom na iznimnu složenost predmeta, ocjena ustavnosti zakona mogla bi potrajati, ali to neće utjecati na primjenu zakona – istakla je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Uz tu informaciju, sutkinje Slavica Banić i Snježana Bagić očitovale su se u povodu medijskih napisa o njihovim slučajevima. Sutkinja Banić, iako je na bolovanju, došla je kako bi se očitovala o nizu tekstova koji su, kako je rekla, u tijeku izborne promidžbe u središte pažnje javnosti doveli njezino poznanstvo sa Zdravkom Mamićem. Sutkinja je istaknula kako nijedan zakon koji dođe na Ustavni sud ne može izbjeći stroge i višeslojne filtre ugrađene u rad Ustavnog suda, pri čemu je utjecaj pojedinca sveden na minimum.

Tako se spor ne dobiva

– Oni koji misle da je to način dobivanja spora na Ustavnom sudu ne znaju ništa o načinu funkcioniranja ovog suda. Iskreno mi je žao što su moji privatni, površni i usputni kontakti sa Zdravkom Mamićem, kao i konstrukcije koje su s tim u vezi iznesene, proizveli posljedicu zbog koje javnost propituje vjerodostojnost Ustavnog suda. Takvo neosnovano obrušavanje na Ustavni sud teško podnosim, posebice zato što o važnosti i razvitku Ustavnog suda govorim širom svijeta i jer duboko vjerujem da naš Ustavni sud svojim radom pridonosi boljitku hrvatske demokracije – rekla je sutkinja Banić te zaključila: – Sve o tzv. slučaju Banić priča je o vama medijima i radu tajnih službi. Zašto je i kako moje tajno praćenje došlo u medije, pitanje je na koje ne znam i ne mogu odgovoriti. Niti mogu nagađati zašto je to objavljeno upravo u trenutku u kojem je objavljeno. Dodala je kako o tajnom praćenju više nema što za reći jer se njegova neutemeljenost dokazuje pravnim putem, a ne u medijima. Na upit novinara rekla je da s Mamićem nije razgovarala o ustavnom predmetu, već da je bila riječ o druženju u širem društvu u kojem nije bilo razgovora ni o njegovu ni njezinu poslu.

To nije znanstveni rad

Sutkinja Bagić istaknula je da je sporni tekst o javnosti djelovanja Ustavnog suda pripremila kao radni dokument, a ne kao znanstveni rad, za potrebe rasprave na okruglom stolu zatvorenog tipa u Beogradu. Poslužila se i dijelovima članka Teodora Antića, glavnog tajnika Ustavnog suda.

– Moj je propust što u tom radu nisam označila dijelove koje sam preuzela od kolege Antića i odgovarajuće ih označila – rekla je Bagić. Ispričala se Antiću, koji nije ništa govorio, niti su ga novinari što pitali. Ispričala se i na okruglom stolu u Beogradu te je tražila da se njezin tekst ukloni s web-stranice Centra za javno pravo. – Time sam počinila štetu sebi, ali i dovela u pitanje dignitet Ustavnog suda zbog čega se ispričavam i javnosti i kolegama – rekla je.

Predsjednica Omejec napomenula je da do konstituiranja Sabora i Vlade ona osobno, a ni Ustavni sud, više neće odgovarati na moguća pitanja o ta dva slučaja. Sankcija za ustavne suce nema, jer su oni autonomni izabranici Hrvatskog sabora te je njima prepušteno hoće li tražiti razrješenje jer ostavku ne mogu dati.

>> Ustavni sud o aferama i švicarcima

Reakcije

Prof. dr. sc. Sanja Barić, stručnjakinja za ustavno pravo     

Nema razloga da sutkinje traže svoje razrješenje. Kod Banić nema dokaza,a propust Bagić, kako jeriječ o referatu,toliko je mali da nema moralne odgovornosti 

Vesna Alaburić, odvjetnica

Pravno Zdravko Mamić nije nepoželjna osoba i druženje s njim nijep roblematično. Za propust sutkinje Bagić smatram da je velik.Jedino ako se radilo o nenamjernoj grešci ne treba snositi posljedice     

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • fakin2012:

  kakva složenost CHF-a? banke moraju vratiti stranim štedišama 1.000 a ne 800 CHF. Lalovac izgleda poput komunjare iz bivše jugoslavije koji su ucjenjivali direktore banaka da financiraju propale projekte pa su se banke stalno sanirale, tako da još danas štedište ... prikaži još! štede u devizama, a ne domaćoj valuti.

 • Avatar BraBar
  BraBar:

  Zezanje, Pa covjece kako mozes, nakon izjava sutkinja, i dalje tvrditi da je nanijeta steta Ustavnom Sudu? Zar nije i sama sutkinja rekla slijedece: "Sve o tzv, slucaju Banic prica je o vama medijima i radu tajnih sluzbi." Pametnomu dosta, ... prikaži još! gluhima i slijepima nema pomoci! PS. Zasto ne kometiras slucaj sutkinje Bagic?

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Ovo sa Zdravkom Mamicem je sramota i uvreda za Ustavni sud. Vi mozete izbjegavati odgovornost, ali jos jedna steta je nanjeta Ustavnom sudu.