Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVLAŠTENI PARKING

Uskok pokrenuo istragu protiv bivših gradonačelnika Baldasara i Buličića te pet drugih osoba

Ivo Baldasar
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/5
11.06.2018.
u 13:26

Osobe su osumnjičene da su grad Split oštetile za ukupno 491 tisu​​​​​​​ću kuna

Uskok je donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana zbog sumnje na zlouporabu položaja i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Među sedmero okrivljenika nalaze se i bivši splitski gradonačelnici Ivo Baldasar i Miroslav Buličić. Uz gradonačelnike osumnjičeni su i pročelnici Špiro Cokarić i Damir Babić.

Osobe su osumnjičene da su grad Split oštetile za ukupno 491 tisu​​​​​​ću kuna dajući povlaštena parkirna mjesta po znatno manjoj cijeni od propisane ili bez naknade.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti:

'USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmero hrvatskih državljana ( 1958., 1957., 1968., 1960., 1968., 1976., 1952.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (11. 6. 2018.)

Osnovano se sumnja da su, od 8. srpnja 2014. do 28. ožujka 2017., u Splitu, I. okr., kao gradonačelnik Grada Splita, II. okr., kao pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita i III. okr., kao voditelj Odsjeka za komunalne poslove Grada Splita, na traženje IV. okr., osnivača jednog trgovačkog društva, V. okr., ovlaštene osobe za zastupanje tog društva, i VI. okr., voditelja hotela kojeg je vlasnik navedeno društvo, trgovačkom društvu za potrebe hotela omogućili korištenje većeg broja rezerviranih parkirališnih mjesta bez plaćanja povlaštene mjesečne naknade utvrđene Zaključkom gradonačelnika za rad hotela u središnjem dijelu Grada Splita, kao i da društvo za korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta plati manji iznos od propisane naknade.

U cilju realizacije navedenog, II. i III. okr. su, sukladno prethodnim dogovorom s I. okr., koristeći prometne projekte privremene regulacije prometa, društvu izdavali prometne suglasnosti za rješavanje parkirališta hotela, a I. okr. im je potom nalagao da sačine zaključke i ugovore u kojima neće navesti sva rezervirana parkirališna mjesta za koja su znali da ih za potrebe hotela koristi trgovačko društvo. Tako sačinjene zaključke potpisivao je I. okr. i društvu za potrebe hotela dodjeljivao na korištenje parkirališna mjesta po mjesečnoj naknadi znatno manjoj od povlaštene naknade koju je kao gradonačelnik utvrdio Zaključkom za rad hotela u središnjem dijelu Grada Splita. Potom, su na temelju potpisanih zaključaka, II. okr., kao punomoćnik gradonačelnika u ime Grada Splita, i V. okr., kao ovlaštena osoba trgovačkog društva, sukladno dogovoru s II. okr. i znajući za prethodne dogovore IV. i VI. okr. s I. okr., zaključivali ugovore.

Na opisani način I., II. i III. okr. su navedenom trgovačkom društvu, na štetu Grada Splita, pribavili nepripadnu imovinsku korist od ukupno najmanje 463.000,00 kuna.

Osim navedenog, III. okr. je, na traženje VII. okr., bivšeg gradonačelnika i dogradonačelnika Grada Splita, izdao nalog jednom trgovačkom društvu, ugovornoj strani s Gradom Splitom, da izvede radove postavljanja prometnog ogledala, asfaltiranja i iscrtavanja parkirališnog prostora ispred obiteljske kuće VII. okrivljenog, iako je znao da će navedene radove neosnovano platiti Grad Split. Plaćanjem navedenih radova III. okr. je, na štetu Grada Splita, VII. okr. pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 28.000,00 kuna. 

Ključne riječi

Komentara 8

FO
Forgotten
14:46 11.06.2018.

Očekujem očitovanje mlađahnog Glavaševića po ovom pitanju.

NE
Neo001
16:21 11.06.2018.

Nemojte na partijske kriminalce, njih štiti UDBA, mogli bi se opeći. U otpisivanju dugova, DUUDI, raznim kriminalnuim radnjama komunjarski kriminalci su samo u vrijeme jkukulele gamadi opljačkli državu za više od 40 milijardi, lopovluk su pokrili sa zaduženjem od 100 milijardi. I nikom ništa.

DH
dalibor.hren
19:37 11.06.2018.

I profesor Baltazar je konačno došao na red! Hoćemo li dalje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije