Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klopka

USKOK-ov pouzdanik: Begovićev ured bio je ozvučen

\'04.09.2009., Cakovec, Hrvatska - Leo Begovic u brzinskoj kupovini u Cakovcu. Mozda je u zadnji tren kupovao poklon za ministra Cobankovica, ne zna se.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list\'
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/3
04.01.2012.
u 10:00

Ured je čelniku HEP-a bio ozvučen zbog sastanaka o isplati tri posto provizije HDZ-u. Mravak je dio novca predao Barišiću, trebalo je dostaviti ostatak...

Leo Begović, predsjednik uprave HEP-a, nasljednik Ivana Mravka na čelu te državne tvrtke, bio je USKOK-ov pouzdanik u raskrinkavanju podmićivanja HDZ-a pri sklapanju poslova za gradnju termoelektrana u Zagrebu i Sisku. Ta činjenica proizlazi iz dviju optužnica: one za Fimi mediju, ali i optužnog akta kojim se teretilo Ivana Mravka, Petra Ćubelića, Željka Kljakovića Gašpića, bivše članove uprave HEP-a, te Ljubu Bušića i Antu Matića, čelnike tvrtke Monting PiM, za davanje mita od 700.000 kuna prema naputku Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine, koji su završili u crnom fondu HDZ-a. Inače, sva petorica optuženika potkraj prosinca nagodila su se s USKOK-om te su pravomoćno osuđena na sjednici optužnog vijeća.

Nadzirana komunikacija

Uloga Begovića kao pouzdanika USKOK-a bila je zanimljiva u čitavoj priči jer je počinjenje kaznenog djela bilo potkrijepljeno rezultatima posebnih dokaznih radnji, odnosno sadržajima nadziranih sastanaka i telefonskih kontakata između njega i ostalih optuženika. Čelniku HEP-a je, naime, bio ozvučen ured zbog održavanja sastanaka vezanih uz isplatu provizije za stranku od tri posto od ugovorenog posla. Dio je novca Mravak predao Barišiću, no kako je u međuvremenu bio smijenjen te uhićen, trebalo je ostatak iznosa, 300.000 kuna, dostaviti u stranku.

Begoviću je taj problem predočio Ćubelić, a on je, pak, o svemu obavijestio tužitelje te pristao na to da bude pouzdanik. Na prvom nadziranom sastanku 18. siječnja 2010. godine Ćubelić je govorio Begoviću o "dugovima" tvrtki Monting i Končar vezanim uz radove u Sisku. Pojasnio mu je da se plaćanje dogovaralo i realiziralo te da je preuzeti novac izravno predavan Barišiću. "Monting je na Sisku i na Bloku L... 300.000 kuna i Končar, Končar Dužević 700.000 kuna", govorio je Ćubelić pouzdaniku.

Na njegovo pitanje kako se to sve radilo za Mravkova mandata, Ćubelić mu je odgovorio: "Je, na način da je ovaj kolega iz Montinga, on bi se dogovorio gore s Ivanom, ili kime li već... uglavnom je to zaključno išlo, znalo bi se unaprijed i to bi išlo direktno gore kod Barišića." Ćubelić je na tom polusatnom sastanku govorio da će s njima razgovarati (misli na odgovorne ljude u Montingu i Končaru, nap. a) i podsjetiti ih na tu obvezu te da će se oni Begoviću potom najaviti. Od šefa HEP-a se Ćubelić na kraju tog sastanka rastao riječima: "Gore kod Barišića, možete i njega pitati je li mu dao na takav način, znači direktno kod njega, u svakom slučaju gore je bila priča jer je bio Barišić i još netko s njim." Begović je pitao je li Kljaković Gašpić također znao za dogovaranje i isplatu provizije, a Ćubelić je odgovorio potvrdno.

"Kljaković je to isto rješavao... i Mravak", kazao mu je bivši član uprave HEP-a te na sebe preuzeo obvezu isplate dogovorenih iznosa. Ćubelić je rekao da će osobno kontaktirati s predstavnicima dviju tvrtki, izvođača radova, Ljubom Bušićem i Tomijem Duževićem.

Mravak stavljao u kasu

"Ovako, ja ću danas, kad sam već u Zagrebu, pokušati s ovom dvojicom stupiti u kontakt... Evo, bez mobitela, to se bez mobitela rješava, neka se najave kod vas. Znam, kad bih ja nosio, Mravak bi od mene to uzeo i stavio tamo u neku kasu... bila je tamo jedna kasa", rekao je Ćubelić svom šefu. Iako je kazao da odgovorne u Montingu i Končaru neće zvati na mobitel, Ćubelić se na kraju ipak predomislio pa ih je nazvao i pitao imaju li vremena za sastanak.

Dužević je taj dan bio u gužvi, a s Bušićem je dogovorio da se nađu u jednom kafiću kraj zgrade HEP-a. Ćubelić i Begović su se čuli 19. siječnja 2010. godine, a šef uprave HEP-a govori da se javio Bušić. Ćubelić mu, pak, odgovara da "Bušić očekuje od njega samo da potakne tu temu da se otvori".

Begović zove dan kasnije Ćubelića i pita ga tko je Matić, jer mu je trebao doći Bušić, a ne Matić. Ćubelić mu odgovara da je to Bušićev pomoćnik, ali da s njim nije ništa dogovarao o isplati. Ćubelić također pita Begovića hoće li da on nazove Bušića, a on mu odgovara da ne treba jer će prvo s Matićem održati sastanak.

Ključne riječi

Komentara 13

ŠT
štampar
10:50 04.01.2012.

Poštovani što je sa hrvatskom poštom tamo ima Buljbašića koje je zaposlio sam Jukić. Neka Jukić odgovori kkako to da Stipe Bekavac nije dolazio na posao, dali je bio na bolovanju i gdje je bio možda po nekom Jukićevom zadatku.

MI
miso
13:04 04.01.2012.

Pa to se sve događalo pola godina poslije (1.7.2009) nego je organ bio Ivo Sanader. Šefica organ/izacije (nisam reko zločeste) je bila gospođa J. Kosor. Kako je to moguće s obzirom na borbu protiv korupcije? Ovo znači ne spada u korupciju? Ili?

MI
mica1111
10:16 04.01.2012.

...špije i denuncijenti zavladali državom...kakva smo mi to zemlja postali ...staljinistička...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije