Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje lovrić merzel

USKOK će od Cvitana tražiti zaštitu zakonitosti jer je Turudić odbio njihovu nagodbu sa Žužićem

željko žužić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
30.12.2015.
u 13:04

USKOK će tražiti zaštitu zakonitosti jer smatraju kako su odbijanjem njihova sporazuma Žužiću prekršena temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama

Nakon što je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić odbio prihvatiti sporazum između Željka Žužića i USKOK-a da se Žužića osudi na godinu dana uvjetne kazne zatvora uz rok kušnje na pet godina jer je bivšoj županici Marini Lovrić-Merzel dao mito od 100.000 eura, oglasio se i USKOK.

USKOK je priopćio kako će Glavnom državnom odvjetniku RH Dinku Cvitanu podnijeti inicijativu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti jer smatraju kako je odbijanjem njihova sporazuma prekršen Zakon o kaznenom postupku.

– Institut sporazumijevanja u naš kaznenoprocesni sustav uveden je Zakonom o kaznenom postupku iz 2008. te je zakonodavac ovim institutom državnom odvjetništvu, kao samostalnom i neovisnom pravosudnom tijelu koje vodi istragu, dao ovlast da ispred države vodi postupke sporazumijevanja te zaključuje nagodbe o priznanju krivnje, kazni i drugim mjerama – objasnio je USKOK.

Navode kako je razloga za uvođenje instituta sporazumijevanja bilo mnogo, no glavni je bio ubrzanje kaznenog postupka te omogućavanje otkrivanja i dokazivanja teških kaznenih djela u složenim kaznenim predmetima organiziranog kriminaliteta i korupcije.

– Odredbom članka 361. stavak 3. Zakon o kaznenom postupku, određeno je da sud neće prihvatiti sporazum ako njegovo prihvaćanje, s obzirom na okolnosti, nije u skladu s odmjeravanjem kazne propisanim zakonom ili ako sporazum nije zakonit. U konkretnom slučaju sud nije postupio sukladno citiranoj zakonskoj odredbi pa je stoga takvom odlukom doveo u pitanje smisao i opstojnost instituta sporazumijevanja, posebno kod otkrivanja i procesuiranja najtežih korupcijskih kaznenih djela – priopćio je USKOK.

Smatraju kako je odlukom Županijskog suda u Zagrebu došlo do povrede zakona na način kojim su okrivljeniku prekršena temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama pa će zbog toga glavnom državnom odvjetniku podnijeti inicijativu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

Podsjetimo, Turudić, koji je na čelu sudskog vijeća u ovom postupku, kaznu koju je odredio USKOK smatrao je neprimjerenom za djelo za koje se tereti te da se tako ne bi poslala dobra poruka. 

>> Turudić odbio nagodbu USKOK-a i Žužića pa odvjetnik traži njegovo izuzeće

Komentara 17

MA
Manolo46
13:32 30.12.2015.

Ovo je ono o čemu sam govorio. Žužić je jedan od tih udbaških tajkuna, prijatelj Stjepana Mesića s kojim se sudjelovao u koruptivnim radnjama, i njega USKOK štiti, umjesto da ga goni. Danas čitam kako je u Izraelu bivši premijer Ehud Olmert dobio godinu i pol dana zatvora zbog mita od 14 600 eura što je za oko sedam puta manje nego u ovom slučaju. Osim ovoga, Žužć duguje nekih 15 milijuna kuna poreza državi. Ali nema veze ni za njega, ni za Vlahovića, ni za Todorića, ni za Roglića, ni za Buljubašića, ni za Tedeschija ni za Štroka ni za braću Žužul, to su "pošteni" poduzetnici jer su na liniji partije, ali mediji će i dalje brujati kako je "HDZ opljačkao državu", dok će ovo USKOK-ovo štićenje kriminala i korupcije za dan-dva pasti u zaborav.

Avatar ŠEFIKA
ŠEFIKA
13:22 30.12.2015.

Mislim ja da tom uskoku treba jedna ozbiljna kontrola al bi bilo otkaza ako se zakon počne provodit.

DU
Deleted user
13:20 30.12.2015.

Turudića za ministra pravosuđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije