Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upozorenje stručnjaka: I Hrvatsku bi mogla pogoditi razorna tornada?

U Hrvatskoj je tek nedavno napravljena sustavna analiza pojave pijavica, odnosno tornada nad morskom površinom za područje Jadrana za razdoblje od 2001. do 2013. godine
12. svibnja 2019. u 07:56 5 komentara 4739 prikaza
pijavica
Foto: Tomislav Ceraj
Pogledajte galeriju 1/8

U našoj su zemlji sve češće pijavice, posebice u ljetnim mjesecima, a one su po tumačenjima - tornada koja se događaju na moru, dok se u posljednje vrijeme i za vrtloge na kopnu i za ona na moru sve više koristi ujednačeni termin - tornado.

Uragan UGROŽENI MILIJUNI LJUDI Kataklizmička sezona uragana 2017. teško će se ponoviti i ove godine

Tornada u zapadnoj i istočnoj Europi češće su superćelijska, dok zemlje s maritimnom klimom češće bilježe nesuperćelijska, odnosno ne-mezociklonalna tornada - objasnila je za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Tanja Renko, koja je napisala doktorsku disertaciju "Pijavice na Jadranu: učestalost, karakteristike, uvjeti nastanka i mogućnost prognoziranja".

U Hrvatskoj je tek nedavno napravljena sustavna analiza pojave pijavica, odnosno tornada nad morskom površinom za područje Jadrana za razdoblje od 2001. do 2013. godine (Renko i sur. 2016.). Tim je istraživanjem pokazano da se pijavice jednoliko javljaju duž cijele obale i tijekom cijele godine, no ipak češće u ljetnim mjesecima.

- Pijavice se češće bilježe posljednjih godina. Godine s najvećim brojem pijavica su 2010., 2011. i 2013., kad ih je bilo čak 94. Gotovo iznenadan porast broja pijavica u posljednjih nekoliko godina vjerojatno nije rezultat nekog meteorološkog fenomena već posljedica bolje dostupnosti podataka, kao i bolje razmjene informacija preko elektroničkih medija te sve veće angažiranosti i rastuće aktivnosti ljubitelja meteorologije i entuzijasta - kaže Renko, navodeći da se pijavice bilježe od davnina, a među prvima ih je opisao fizičar i astronom Ruđer Bošković, potom i Andrija Mohorovičić, hrvatski geofizičar.

Pijavica u Italiji RIJEDAK FENOMEN Ogromna pijavica dizala kontejnere u talijanskom gradu

Nema sustavnog prikupljanja podataka o tornadima na nacionalnim razinama

U znanstvenom radu "Tornada u Europi" (Antonescu i sur., 2017) navodi se da su tornada podcijenjena prijetnja na starom kontinentu, uz podatak da je od 1950. do 2015. u Europi zabilježeno 5478 tornada, koji su rezultirali s 316 poginulih, 4462 ozlijeđenih i štetom od milijardu eura. Jedan od prvih tornada zabilježenih u Hrvatskoj je onaj iz 1892. koji je pogodio Novsku. Zapisi iz tog vremena govore da je bio toliko snažan da je bez problema podignuo željeznički vagon težak više od 13 tona i odbacio ga na udaljenost od 30 m, ranio putnike i izazvao veliku štetu. Ne čudi njegova snaga kada brzina vjetra u vrtlogu može premašiti i nevjerojatnih 500 km/h.

Tornada se događaju u Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Približno 33 posto svih izvješća odnosi se na tornada koja su se dogodila u središnjoj i zapadnoj Europi. Ipak, može se s velikom sigurnošću reći da dosta događaja ostane nezabilježeno. Razlog tomu je što nema sustavnog prikupljanja podataka o tornadima na nacionalnim razinama, a često ostanu i nezapaženi jer se pojave u nenaseljenim područjima i slično, kaže nam Renko, koja u svojoj disertaciji navodi da je u trinaestogodišnjem razdoblju u Hrvatskoj (od 2001. do 2013.) ukupno zabilježeno 359 pijavica.

Pijavica u Vrapču PIJAVICA U ZAGREBU 'Vitlalo se u zraku i sve je bilo bijelo, kiša je nošena natrag u zrak, a onda je krov poletio...'

- Kod nas je jedna vrlo izražena pijavica zabilježena kod Bibinja, 18. kolovoza 1994. Ona je čak zarotirala trajekt na moru.
No, mnogi pamte i olujno nevrijeme i pijavicu koja je poharala dio Medvednice 22. srpnja 1973., kao i 31. srpnja 1982. godine, kada je područje Petrinje zahvatilo veliko nevrijeme povezano s pojavom pijavice, što je prouzročilo golemu materijalnu štetu (procijenjena je na tadašnjih 170 milijuna dinara), pri čemu je ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba. Nedavni događaj iz siječnja 2016. godine jako je zainteresirao javnost.

Pijavica je prošla neposredno u blizini glavne meteorološke postaje Split-Marjan u vrijeme SYNOP motrenja, 6. siječnja 2016. točno u 14:58. Motritelj DHMZ-a Mate Pavić pratio je njezin razvoj i pritom je uspješno fotografirao. Pijavica se približila meteorološkoj postaji s jugozapada i anemometar je zabilježio udar vjetra od 24 ms-1. Prema očevicima, pijavica je oslabjela prelaskom na kopno i šteta je bila mala do umjerena te se prema skali štete Fujita ovaj događaj može kategorizirati kao F0 ili F1 tornado - kaže Renko.

Pogledajte i video...

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • doremifas:

    Tornada su nist spram HDZenjarama koji vec 30 godina haraju Hrvatskom ...

  • rpzagreb:

    Bilo bi vrlo korisno da naprave stručnu analizu od 1891 do 1925-te godine. Nažalost političarski cunamiji su puno razorniji.

  • Deleted user:

    Nadam se da će nas pogoditi razorni tornado i da uništi cijelu državu pa da krenemo ispočetka kako treba. Ali nažalost nakon svake katastrofe prežive samo štakori tako da će opet biti isto....