Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Unatoč krizi više od 60 posto Hrvata podržava ulazak u Uniju

eu, zastava, pregovori
Pixsell
28.11.2011.
u 21:00

SDP, HNS i HDZ trebali bi smiriti napetosti i pripremiti političku scenu za politiku konsenzusa uoči referenduma, kaže Raos

U jeku krize u eurozoni te izborne kampanje u Hrvatskoj, istraživanje o potpori ulasku u Uniju među Hrvatima daje vrlo zanimljive rezultate: čak 61 posto od onih koji bi izišli na referendum na listiću bi zaokružilo “da” (u listopadu ih je bilo 57 posto), 32 posto bilo bi protiv, dok bi izlaznost na referendum bila iznimno visoka: čak 84 posto. Dio je to istraživanja Ipsos Pulsa, provedenog od 1. do 20. studenoga na uzorku od 976 ispitanika u sklopu Crobarometra.

Najviša potpora – 65 posto – bilježi se među onima sa završenom visokom školom ili fakultetom te u gradovima, dok je regionalno najviša u Zagrebu i okolici (68 posto), Istri (67), Dalmaciji (62), Lici (58), a najmanja u sjevernoj Hrvatskoj – 48 posto.

– Rezultati su osobito zanimljivi jer je kampanja za EU patila. Vodila ju je Vlada koja ima slabu potporu, kasno se krenulo s informiranjem. Zbog izbora je izostalo zajedničko prezentiranje projekta “Savez za Europu”, građani su bombardirani kritičnim vijestima iz eurozone, ali ipak je prevladalo mišljenje da Hrvatska više dobiva ulaskom – kaže politički analitičar Višeslav Raos te ističe: – EU jest u krizi, no što bi se dogodilo da svi u veljači na referendumu kažemo ne? Sljedećeg jutra pale bi burze u Frankfurtu, Berlinu, Parizu, Londonu..., a budući da je naša ekonomija toliko vezana za EU, izravno bismo sebe gurnuli u još dublju ekonomsku krizu. Visoka je izlaznost, kaže, ohrabrujuća jer daje legitimitet odluci, ali ti bi rezultati bi trebali i poticaj SDP-u i HNS-u, ali i HDZ-u, da pokušaju smiriti napetosti i pripremiti stranačku scenu i za razdoblje nakon izbora, kad će biti potrebna politika konsenzusa. Inače, HDZ je priopćio kako podržava da se referendum o EU održi istovremeno s onim o uvjetima za referendum.

Komentara 290

OB
-obrisani-
21:28 28.11.2011.

znaci toliko i podrzava i HDZ,ehehehehehheheheheheh

OB
-obrisani-
22:26 28.11.2011.

definitivno protiv ovakvve licemjerne tvorevine..licemjrna do bola moje veliko NE !! sloboda nema cijenu

OB
-obrisani-
05:50 29.11.2011.

U EU zajedno sa HDZ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije