Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Umro je Vinko Pehar, branitelj velikog srca i čuvar američkog groba čija obitelj živi u teškim uvjetima

Vinkova obitelj je postala poznata javnosti kada su američke vlasti saznale da Peharovi punih 67 godina brinu o grobu pilota koji se iz američkog vojnog zrakoplova srušenio iznad njihova mjesta 1944. godine.
13. travnja 2018. u 15:39 7 komentara 1392 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od posljedica teške bolesti u 52. godini umro je Vinko Pehar, hrvatski branitelj, ratni invalid i narednik, čija su životna priča i pothvat njegove obitelji hrvatskoj javnosti postali poznati nakon što ga je nedavno na bolesničkoj postelji posjetio američki vojni ataše u Hrvatskoj, brigadir Robert Mathers, prenosi Slobodna Dalmacija

Oralni karcinom PROMO Oralni karcinom – kako do rane dijagnoze?

Vinkova obitelj je postala poznata javnosti kada su američke vlasti saznale da Peharovi punih 67 godina brinu o grobu pilota koji se iz američkog vojnog zrakoplova srušio iznad njihova mjesta 1944. godine. Vojnika su ekshumirali i uz počasti pokopali na vojnom groblju u SAD-u, dok su Peharima i mještanima Stubice odali poštovanje i počast.

Kao pripadnik Četvrte gardijske brigade mogao je tražiti pomoć od države, ali se odlučio za skroman život - s obitelji je živio u kući bez tekuće vode i sanitarnog čvora. Žare Pehar, njegov rođak, za Slobodnu je rekao kako je Vinko 1991. godine za vrijeme velikosprske agrsije pješice krenuo od Ljubuškog u Sinj kako bi se pridružio Drugoj bojni Četvrte brigade. U ratu je ranjen nekoliko puta:

– "Kada je teško obolio od karcinoma pluća, koji je metastazirao na mozak, bubrege, jetru, probavni trakt, što je utvrđeno u srpnju 2017. godine, pokojni Vinko nije žurno upućen u odgovarajuću kliniku, nego je povremeno dolazio na preglede zdravstvenog stanja! Tek 28. rujna 2017. godine uzet je uzorak tkiva kako bi se utvrdio tip i ishodište karcinoma, koji ipak nisu utvrđeni. Određena mu je kemoterapija, da bi potom bio otpušten kući s već oduzetom lijevom stranom tijela i preporukom da dođe za dvadeset dana radi zračenja glave?! Zahvaljujući savjesnim liječnicima, isti je dan vraćen natrag u KBC Firule, na Plućni odjel, kako bi mu sljedećih pet dana nastavili sa zračenjem glave. Tada smo "preko veze" dobili patohistološki nalaz, te postavljali pitanja liječnicima zbog čega se nije ponovilo uzimanje uzoraka tkiva kako bi se utvrdio tip i ishodište karcinoma koji je metastazirao. Nismo dobili odgovor", kazao je Žare Pehar.

U pomoć je priskočila američka Ambasada koja je tek naknadno saznala za Vinkovu bolest. Brigadir Mathers je službeno posjetio  Vinka i obećao da će preko američkih nevladinih udruga učiniti sve da se bolesnik prebaci na liječenje u najbolju kliniku u SAD-u. I uz najbolje namjere, Vinko liječenje u Sjedinjem Država ipak nije dočekao.

- "Kao što je istina da pokojni Vinko nakon Domovinskog rata, kao hrvatski ratni vojni invalid, nikada nije tražio stambeno zbrinjavanje, a već je javno poznato u kakvim uvjetima živi peteročlana obitelj; nije koristio porodiljne naknade za troje djece; nije koristio dječji doplatak za troje djece; nije koristio pogodnosti za školovanje troje djece, te druge moguće privilegije i činjenica je da peteročlana obitelj pokojnog Vinka Pehara doslovno nema ništa niti su bilo što tražili u Hrvatskoj ili BiH" – zaključuje Žare Pehar u nadi da će se pomoć Vinkovim nasljednicima ipak uspješno organizirati.

Bolnički sustav ‘Ravnatelja koji mjesec završi u plusu treba uhititi jer znači da nije radio’ Miro Čalušić nakon nesreće Pod čudnim okolnostima umro osuđeni kamatar iz Hrvatske In memoriam Hawking je bio Mozart fizike, sve je imao u glavi
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Pocivaj u miru casni sine zemlje Hercegove! Kamo puste srece da smo svi ovakvi i da nam je Hrvatska na prvom mjestu - iznad svega.

 • Avatar moderaturaVLječetnička
  moderaturaVLječetnička:

  Tužno....pokoj mu duši....častan i ponosan čovjek. On i njegova obitelj, eto koja je brinula i o grobu jednog stranog vojnika.

 • neboiznadzagreba:

  Zato što "NIJE", on uistinu "JE"... Pokoj vječni, njegovoj duši, darovao Gospodin!