Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT KOJA JE ŠOKIRALA SVIJET Djevojka Neda ubijena snajperom usred Teherana jer je prosvjedovala

Umrla na očevim rukama i postala simbol revolucije

22.06.2009.
u 18:56

Djevojka koja je u subotu navečer s ocem izašla ušla na ulice Teherana te se umiješala među prosvjednike, a potom pogođena snajperom i pred kamerama vlastitome ocu izdahnula na rukama, postala je simbolom iranske pobune protiv vladavine Mahmuda Ahmadinejada i ajatolaha Hamneija.

 Dok je padala na asfalt, s glave joj je pao hidžab, a tunika se, kojom prema islamskim propisima žene pokrivaju odjeću, podigla i otkrila da ispod tradicionalne odjeće nosi obične traperice, poput milijuna djevojaka njezine dobi u svijetu.


Pogled u nebo
Na izdisaju nije gledala u oca i sunarodnjake koji su joj priskočili upomoć, već je umrla pogleda uperenog u nebo iznad Teherana. Njezino ime je Neda, što na perzijskom jeziku znači “glas”. No ona ga u trenutku smrti nije ispustila: iz njezinih su usana izišli samo mlazovi krvi. Snimke su u roku od pola sata objavljene na YouTubeu i tako, usprkos medijskoj blokadi iranskog režima, dospjele do javnosti.

“Neda je umrla otvorenih očiju i bilo bi sramotno da mi živimo zatvorenih”, parola je kojom se mladi Iranci obraćaju sunarodnjacima koji se još nisu pridružili javnim prosvjedima. Sliku Nede na izdisaju ističu i oni koji zbog događaja u Iranu prosvjeduju u zapadnim gradovima, uglavnom potomci obrazovanih, mahom lijevo orijentiranih mladih, koje je Homeini “regrutirao” u islamsku revoluciju protiv šaha Reze Pahlavija. Nakon što ih je iskoristio, Homeini im je uzvratio tako što je oko 50.000 njih likvidirao. Ostatak je uglavnom pobjegao u dijasporu.

Diskretan pokop
Na Facebooku je već otvorena grupa “Neda Soltani – Angel of Iran”, gdje se razmjenjuju informacije kako obilježiti njezinu žrtvu. Naime, vlasti su zabranile komemoraciju u džamiji Niloofar, najavljenu za danas u 16 sati. Da se njezina žrtva ne bi pretvorila u simbol opozicije, vlasti su održavanje službi za Nedu zabranile i u svim ostalim džamijama u Teheranu.

Obitelji Soltani tijelo je predano pod uvjetom da se pokop obavi žurno i uz mjere osiguranja. No, i u ovom su se slučaju metode vlastodržaca pokazale neuspješnima: građani Teherana od svoga “anđela” ne odustaju i sprejevima naziv avenije Amirabad “mijenjaju” u “Neda”. Iranska nacionalna garda pak najavila je da će “prosvjede oporbe koja ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora suzbiti na svaki mogući način”.

Pjesma podrške You Will Not Defeat the People:


Žrtva koju je režim ignorirao, a web joj dao status ikone

O smrti Nede Soltani (1982.) nisu izvijestili iranski mediji koje kontrolira država, već međunarodni mediji koji su snimke preuzeli s web-servisa. Preko noći je postala simbol prodemokratski orijentiranih mladih Iranaca koji se bune protiv islamističkog režima. Web alate uspješno koristi i vođa opozicije Moussavi, koji je na Facebooku objavio hommage Nedi i drugim žrtvama, te zamolio da mu se obrate svi s iskustvom u managementu, kako bi uspješnije isplanirao naredne akcije protiv režima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije