Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umjesto pravednog mira, u BiH imamo kontrolirani kaos

U Slavonskom Brodu predstavljena je knjiga "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski" mons.dr. Franje Komarice i Winfrieda Gbureka
18. lipnja 2015. u 20:30 5 komentara 1495 prikaza
franjo komarica
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Šokantne spoznaje o planovima međunarodnih moćnika da Hrvati nestanu iz Bosne i Hercegovine, a ona postane država samo dva naroda, Srba i Bošnjaka, donosi knjiga "Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski" mons.dr. Franje Komarice i Winfrieda Gbureka, koja je nakon Zagreba i Sarajeva predstavljena i u Slavonskom Brodu. Ovo izdanje Večernjeg lista pisano je u formi intervjua i donosi dijelove višekratnih razgovora njemačkoga katoličkog novinara s banjolučkim biskupom. Knjiga je objavljena na njemačkom, engleskom i hrvatskom jeziku.

Po želji samih autora, izašla je u povodu 20. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je, kako je istaknuto na promociji, zaustavio rat, ali nije donio mir.

– Dvadeset godina nakon rata vidimo da prognani Hrvati katolici nisu dobili ni političku ni pravnu ni materijalnu mogućnost povratka u Republiku Srpsku. U polovici BiH danas praktično nema katolika, osim jednoga velikog staračkog doma, a iz druge polovice sve više bivaju prisiljeni da zbog ekonomskih razloga i nesređene političke situacije napuštaju zemlju – rekao je Komarica. On je istaknuo kako je ponosan što ga je papa zajedno s ostalim svećenicima iz Banjolučke biskupije pohvalio što su i za vrijeme rata radili na praštanju, pomirenju i zaštiti ljudskih života. Dodao je kako je, nažalost, bio svjedok beskrupulozne međunarodne strategije iskorjenjivanja katolika. Iz mnogih susreta i razgovora s međunarodnim političarima primio je na znanje njihovu tragičnu odluku da ovdje ne žele imati pravedan mir, nego kontrolirani kaos.

– Pitao sam međunarodne moćnike što to radite s nama, zašto smo mi za vas samo štala za vaše konje? To je sramotno i nedopustivo! Ja sam to morao reći obespravljenim ljudima u ime istine – na slikovit je način biskup opisao o čemu govori njegova knjiga. Izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković istaknuo je kako su autori u svojoj knjizi opisali svu tragediju Hrvata u srpskom entitetu u BiH. Ova knjiga, dodao je, baca novo svjetlo na zastrašujuće poruke koje su dopirale iz međunarodne zajednice i njezinu prljavu igru u BiH. Projekt stvaranja Velike Srbije koji se temeljio na zločinu, mržnji i nepravdi u svjetskim centrima moći nazivan je građanskim ratom. Istina je najjače oružje banjolučkog biskupa, kojemu su za vrijeme rata prijetili i smrću, a dugo je vremena bio u kućnom pritvoru. Unatoč tome, on je obišao pola svijeta kako bi pomogao svojim sunarodnjacima. Prema Ivkovićevim riječima, biskup postavlja neugodna pitanja kao što su tko stoji iza rata u BiH, zašto su Hrvati ubijani i pljačkani, zašto im se ne dopušta povratak? Znaju li ljudi da je u RS-u ostalo svega četiri do pet posto prijeratnih Hrvata? Ta pitanja postavio si je, kaže, i njemački novinar, koji tvrdi da su zločinci nagrađeni, a žrtve dodatno kažnjene.

– Ne kažem da su Hrvati u Hrvatskoj neosjetljivi na patnje svojih sunarodnjaka u BiH, ali želim naglasiti što jedan Nijemac poduzima da bi istina o tomu otišla u svijet. Za razliku od nas mnogih, on Hrvate iz BiH nije zaboravio – istaknuo je Ivković. On je dodao kako Bosna i Hercegovina bez Hrvata katolika ne može biti interes Hrvatske. Zato je, kaže, Večernji list i izdao ovu knjigu, odrekavši se prihoda od prodaje u korist Banjolučke biskupije i njezinih projekata. Isto je učinio i Tisak kao distributer. Slavonskobrodski povjesničar Petar Bašić na promociji je kazao kako nikada nije pročitao knjigu koja na tako jednostavan način približava čitatelju što se sve događalo za vrijeme rata koji je prijetio izbrisati Hrvate. Rat je, kaže, imao tragične posljedice i za druge narode u BiH, i biskup to u svojoj knjizi nije zanijekao.

– Kada smo mi u Hrvatskoj slavili Oluju, Hrvati u Banjolučkoj biskupiji doživljavali su vrhunac svoje kalvarije. Međutim, njihov pastir biskup Komarica i tada je bio sa svojim narodom – istaknuo je Bašić.

Alcatel | Autor : Alcatel Foto: Alcatel

>> Biskup Komarica otkriva šokantan plan istrebljenja Hrvata iz BIH

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • tinhrga:

  Zašto nema Hrvata....najbolje da pitate VP i njenog brata,,,i Savu,,,,da li se tko sjeća rukovanja Hrvatskih i Bosanskih generala?????Kada su Hrvati i 7 i 4 spasili Bihać????Da se Hrvati nisu probili i potjerali chetnike u Bihaću bi bila Srebrenica,,,,to je ... prikaži još! hvala Hrvatskome narodu,,,kad jedan chetnik poput miroslava dodika ima svoju nazovimo je državu,,,svi sretni????kada Hrvat zapjeva,,,Oj Hrvatska mati nemoj tugovati,,zovi samo zovi svi će sokolovi za te život dati,,,,to je odmah Ustaša??????????Oni rehabilitirali Dražu,,,chetnika,,,zamjeraju Šukeru kaj je posijetio grob AP,,,,bravo Šukeru,,legendo Hrvatskog nogometa

 • Avatar BuzzLightyear
  BuzzLightyear:

  Srbi su Vojvodinu i 49% BiH potpuno i brutalno etnički očistili od Hrvata. A tzv. hrvatska ljevica priča bajke i mitove o genocidnosti hrvatskog naroda i ustaškim zmijama.

 • pistaljka:

  Svaka čast i hvala mons. Dr Franji Komarici. Da nam je bar desetak takvih klerika u Hrvatskoj i BiH, stvari bi mogle biti mnogo bolje, ili da imamo bar jednog političara, koji bi imao muda iznijeti istinu i za nju ... prikaži još! se zalagati. Isus se mogao častiti i slaviti sa židovskim svećeničkim ološom i židovskom bogatom izvitoperenom elitom, te nikada ne bi završio na križu (lažna teologija će reći da je morao završiti na križu kao "plaća" Ocu za naše grijehe - o felix culpa i ostalo pijano zanesenjaštvo), ali zato što je svjedočio za Istinu do same smrti na križu, mučki ga pribiše na križ sinovi sinagoge sotone, sinovi oca lašca i ubojice od samog početka - kako Isus reče. I danas, ona ista politika koja je vladala u Isusovo vrijeme kontinuirano vlada do danas. Vrag vodi i zavodi, a hrvatski narod ne prepoznaje vraga i glasa za njega, daje mu ovlast da ga vodi u propast, i još gore - kada uvidi svoju pogrešku, nema snage presuditi izdajničkom i pokvarenom naraštaju i svrgnuti ga s vlasti, osuditi zločince prevarante - poput Mesića i njegovih "antifašista", koji izvrću dobro i zlo, te zato sami sebe doživotno nagrađuju, umjesto da budu suđeni i lišeni slobode i ukradenog bogastva. Nitko danas u svijetu ne sluša lijepe riječi niti im vjeruje, oni slušaju kada ih ošamariš. Ne možeš ti obratiti đavla dobrim riječima. Đavla se samo može poslati onamo gdje mu je Bog odredio boravište - i to glogovim kolcem.