Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VARAŽDIN

Udar na džep: odvoz smeća od lipnja gotovo dvostruko skuplji

'varazdin/medjimurje, 03.07.2009., varazdin, djelatnici varkoma odvoze smece, ilustracija za temu o mogucem poskupljenju odvoza smeca Photo: Marko Jurinec/Vecernji list'
'Marko Jurinec/Vecernji list'
03.05.2010.
u 15:15

Prosječni račun za odvoz smeća po domaćinstvu u Varaždinu je 25 do 30 kuna, kaže gradonačelnik Ivan Čehok, a do 1. lipnja trebao bi poskupiti na 50 kuna u prosjeku

Vjerujem da će odvoz smeća u Varaždinu poskupjeti. Ali ne vjerujem da će se, u to ime, i riješiti problem s nagomilanim balama smeća na ulazu u grad. Nadam se da se varam, ali vjerojatno su samo trebali povod za poskupljenje. Sve je to samo priča, kao i s obradom smeća u Piškornici, stav je Fridriha Moma, umirovljenika iz Varaždina, na najavljeno poskupljenje odvoza.

S njim se slaže i nezaposlena Ana H. – Plaće ne stižu na vrijeme, mnogi gube posao, teško preživljavamo. Nije u redu da sad poskupljuju odvoz smeća i to, čujem, skoro duplo – smatra Ana H.

– Varaždinska domaćinstva u prosjeku plaćaju 25 do 30 kuna za zbrinjavanje otpada. Do 1. lipnja formirat će se nova cijena, od oko 50 kuna u prosjeku. To je veliko povećanje u postotku, ali nije veliko povećanje u ukupnom iznosu, s obzirom na to da će se tim novcem varaždinski otpad zbrinjavati, a ne zatrpavati – najavio je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina.

Varaždinsku je javnost obavijestio da je Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša pristao sufinancirati sanaciju brda baliranog otpada, koje stoji pored istočne obilaznice. Fond će dati 40 posto potrebnog novca, što iznosi oko 33 milijuna kuna. Hoće li Fond sufinancirati i daljnje zbrinjavanje tekućeg otpada, još se ne zna.

Varaždinsko smeće obrađivat će se pored Gornjeg Kućana. Infrastruktura za postrojenje koje će napraviti tvrtka Vis postavlja se. Trenutačno se rješava vodovod, a uskoro će plin i asfaltiranje pristupne ceste. Nakon toga može početi gradnja postrojenja, koja bi trebala završiti do kraja godine, najavljuje Čehok.

– Regionalni centar za zbrinjavanje otpada u Piškornici neće zaživjeti prije 2015. godine, a i to je upitno. Tek su kod idejnog projekta i još moraju naći partnera, koji će napraviti glavni projekt – kaže Čehok i dodaje da je nevjerojatno da će u Piškornici biti samo mehaničko-biološka obrada otpada.

– Što će to nama 40 kilometara od Varaždina, bez energane, tj. palionice? Da ne spominjem da je to 70 kilometara od, primjerice, Lepoglave, a MBO bi im mogao napraviti i Varaždin – kaže Čehok, čija se izjava vjerojatno neće svidjeti Kućanicima, koji se boje da će "dobiti" otpad i iz ostatka Varaždinske županije.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
06:42 04.05.2010.

u čakovcu banda pljačka za dvosobni stan tj četveročlanu obitelj 85kn

KR
krka
09:10 04.05.2010.

Pravo poskupljenje dragi moji sugrađani slijedi kada pajdaš od čupavoga Patafta krene sa biznisom smeća. Jasno mi je da se mora plačati funkcioniranje i javnih službi, ali nije mi jasno kako svagdje u svijetu sa smećem je biznis i prerada istoga je u funkciji javnoga dobra, to jest ne opterečuje džep građana, već se funkcioniranje prerade istoga plača iz prerade istoga.To Patafta sigurno neće raditi jer treba puno investirati i dugo čekati povrat novca, što njemu ni čupavome ne odgovara i nisu zainteresirani.Tako je to dragi moji sugrađani, a tako će i biti tako dugo dok mi Varaždinci budemo \'\'pušili\'\' floskule kaj nam čupavi prodaje da to kaj se gradi po Varaždinu je njegova zasluga a ne građana koji daju novac.On je sa klapom i kumovima pretvorio grad u jedno veliko privatno poduzeće koje je samo pod navodnicima u službi građana.Pogledajte i sjetite se samo sirotinje koja daje novac u gradsku kasu koji onda on daje nogometnom klubu Varteks čiji igrači mjesečno kasiraju tisuće € novčanica koje bi trebale završiti u investicijama javnog dobra.Ovo je samo jedno zrnce pijeska u igrarijama u i oko grada.Sve to debelo i masno pada na leđa maloga čovjeka i padati će dok se stvari ne poslože i odredi što građanin dobiva za uplačeni novac u gradsku kasu.Gdje novac završava od prireza, komunalne naknade, naknade za vode, za komunalnu infrastrukturu,za održavanje infrastrukture, za zaštitu ovakvu i onakvu......to znaju samo oni koji ga troše, a mi građani uredno i redovito ćemo i dalje dobivati nove uplatnice, uvečane doduše kad skuže da imlove nedostaje.Vrijeme je da se čuje i naš glas da pokažemo da smo tu ne samo kada treba puniti kasu, već i imamo pravo znati kamo novac i kome ide i dali to može i tako dalje, odnosno koliko još može dalje.Proglašeni smo najpoželjnijim gradom, sa najmanjom stopom nezaposlenosti, ali uz dodatak gradom sa najnižim primanjima. Ovdje puno toga stvarno ne štima.VARAŽDINCI PROBUDITE SE.

FR
franc
21:17 05.05.2010.

Građani će dvostruko skuplje plaćati odvoz smeća ali će se i Patafta deseterostruko obogatiti a ni gradonačelnik sa svojim pajdašima ne bu vjerojatno ostal praznih džepova. Pa zar Varaždinci i do sada nisu plaćali dodatni iznos za baliranje? Ako već dvije godine Patafta priprema obradu smeća na sadašnjoj lokaciji bala, moglo se pričekati još dvije godine da se dovrši regionalni centar za obradu smeća u Piškornici po znatnoj nižoj cijeni od one koju nudi Čehokov prijatelj bogati tajkun Patafta? Sada odjednom žurba kad su radovi u Piškornici počeli pa bi mogla Patafti (Čehoku) izbjeći masna zarada!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije