Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udar na 75 tisuća kućanstava: Stari bojleri morat će se zamijeniti, a cijena je pozamašna

Od 2015. godine obavezna je ugradnja kondenzacijskih, energetski učinkovitijih bojlera u sve novogradnje na plin, dok ostali potrošači svoje dotrajale turbobojlere, koje više nije moguće popraviti, postupno moraju također zamjenjivati kondenzacijskim uređajima
11. travnja 2019. u 10:41 25 komentara 14716 prikaza
bojler
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Europska komisija u idućim mjesecima, a najkasnije do kraja ove godine, mora preispitati učinke svoje zabrane stavljanja na tržište turbobojlera i rezervnih dijelova za njih, koja je na snazi od 2015. godine. Ne dođe li do promjena, ta bi uredba mogla značajno financijski ugroziti oko 75 tisuća hrvatskih kućanstava, najviše u Zagrebu i Osijeku, koja imaju turbo plinske bojlere C kategorije, starosti do 20 godina, piše Novi list.

Bojler 'Nismo jedini' Traže odgodu ugradnje skupih bojlera: 'Ovaj problem imaju sve zemlje EU!'

Od 2015. godine obavezna je ugradnja kondenzacijskih, energetski učinkovitijih bojlera u sve novogradnje na plin, dok ostali potrošači svoje dotrajale turbobojlere koje više nije moguće popraviti postupno moraju zamjenjivati kondenzacijskim uređajima. 

Osim što su oni nekoliko tisuća kuna skuplji, najveći je problem u tome što, ako se pokvari samo jedan bojler u zgradi, a više ga nije moguće popraviti, svoje bojlere moraju zamijeniti novima i svi ostali stanari, jer je kondenzacijski bojler nemoguće prikopčati na dimovodne instalacije namijenjene turbobojlerima. 

Na primjeru zgrade od četiri stana, to za svaki stan znači trošak od oko deset tisuća kuna samo za bojler, dok prilagodba dimnjaka visine 12 metara – priprema za priključenje kondenzacijskih plinskih kombi bojlera – stoji još oko 13,5 tisuća kuna, dakle oko 3300 kuna po stanu. 

Radni vijek turbobojlera jest 15 do 20 godina, što znači da je na terenu sve više zgrada u kojima svi stanari zbog prvog, nepopravljivog kvara konvencionalnog bojlera, moraju mijenjati svoje bojlere. Na tržištu serviseri još uvijek imaju rezervnih dijelova za turbobojlere, ili ih se nabavlja u BiH odnosno Srbiji, no ako je netko prisiljen ugraditi novi bojler i mijenjati dimovodne cijevi, to stanar odnosno zgrada moraju učiniti o svom trošku.

Ilustracija Kad-tad Oko 75.000 građana morat će izbaciti turbo-plinski bojler, a evo koliko to stoji

Hrvatska nije imala priliku žaliti se na zabranu donesenu 2013. godine jer je tada upravo ulazila u EU, no žalila se prošle godine, i Komisija je našu žalbu u siječnju uvrstila u studiju procjene učinaka koja bi trebala biti napravljena idućih mjeseci.

Kako otkrivaju iz Hrvatske gospodarske komore koja već dulje vrijeme upozorava na negativne financijske učinke europske uredbe, u međuvremenu bi Fond za zaštitu okoliša nacionalnim sredstvima mogao građanima sufinancirati preinake dimnjaka, odnosno zamjenu bojlera.

Bojler direktiva bruxellesa Problemi s bojlerima: 'Ljudi bi problem htjeli riješiti u jednom danu...'

Ministarstvo gospodarstva predložilo je odgodu primjene zabrane dok se ne iznađe model koji će omogućiti financijski prihvatljivi prelazak na kondenzacijsku tehnologiju.

– Budući da je još uvijek u tijeku faza preispitivanja uredbe, nijedna od država članica nije dobila nikakva izuzeća pa tako ni Hrvatska. Prijelaz na kondenzacijsku tehnologiju podrazumijeva već spomenute financijske troškove koji u ovom trenutku padaju na teret građana. Navedene troškove moguće je uključiti u program provedbe energetske učinkovitosti – zaključuju u HGK-u.

Video: Pogledajte preslatku medvjeđu obitelj u šetnji

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Strangethedreamer
  Strangethedreamer:

  Haha opet Njemačka u akciji uvaljivanja mooda pod bubrege Hrvatima. Hoće i tu tribat razdjelnici?

 • mikrogrizzly:

  U tekstu nedostaju neke bitne činjenice: 1) Kond. bojler je samo 4-5 % efikasniji od prethodne generacije, ali i to mora biti pod optimalnim radnim uvjetima, tj. temp. polaznog voda mora biti do 60 C da bi se to postiglo, ... prikaži još! a to onda traži postavljanje dodatnih grijaćih tijela po prostorijama jer su sustavi uglavnom namijenjeni staroj polaznoj temp. 90 C (dakle, bojler nije jedina investicija koja će se nametati u tom slučaju) 2) Dimnjaci su onda podložni kiselinskom, agresivnom kondenzatu kojeg treba odvoditi u kanalizacijsku mrežu (tzv. tavica plus cijevni ispust), a to nemaju stare zgrade odnosno tih nekoliko % veće učinkovitosti je silna komplikacija iz aspekta dimnjaka 3) dimnjačari imaju pravila da dimnjak mora biti vatrootporan i sad slijedi paradoks - atestirat će dimnjak za takve bojlere koji nije vatrootporan odnosno sastoji se samo od polietilenskih cijevi, nalik onim plast. za kanalizaciju, a jer je takav "dogovor". Iako je temp. plinova niska, ipak dimnjačari nemaju uporište za takav atest odnosno izvedba od rostfrei cijevi je daleko skuplja, ali zadovoljava i taj uvjet.

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  Te bojlere reklamiraju da im je iskoristivost preko 100% što je znanstveno nemoguće. Isto kao što pogrešno razdjelnike topline proglašavaju mjeračima toplinske energije. Ovcama se uvijek laž može uvaliti pod istinu.