Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trošak
Povratak na članak

Udar na 75 tisuća kućanstava: Stari bojleri morat će se zamijeniti, a cijena je pozamašna

Od 2015. godine obavezna je ugradnja kondenzacijskih, energetski učinkovitijih bojlera u sve novogradnje na plin, dok ostali potrošači svoje dotrajale turbobojlere, koje više nije moguće popraviti, postupno moraju također zamjenjivati kondenzacijskim uređajima

Komentari 25

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
11:27 11.04.2019.

Haha opet Njemačka u akciji uvaljivanja mooda pod bubrege Hrvatima. Hoće i tu tribat razdjelnici?

VL
DU
Deleted user
11:11 11.04.2019.

U tekstu nedostaju neke bitne činjenice: 1) Kond. bojler je samo 4-5 % efikasniji od prethodne generacije, ali i to mora biti pod optimalnim radnim uvjetima, tj. temp. polaznog voda mora biti do 60 C da bi se to postiglo, a to onda traži postavljanje dodatnih grijaćih tijela po prostorijama jer su sustavi uglavnom namijenjeni staroj polaznoj temp. 90 C (dakle, bojler nije jedina investicija koja će se nametati u tom slučaju) 2) Dimnjaci su onda podložni kiselinskom, agresivnom kondenzatu kojeg treba odvoditi u kanalizacijsku mrežu (tzv. tavica plus cijevni ispust), a to nemaju stare zgrade odnosno tih nekoliko % veće učinkovitosti je silna komplikacija iz aspekta dimnjaka 3) dimnjačari imaju pravila da dimnjak mora biti vatrootporan i sad slijedi paradoks - atestirat će dimnjak za takve bojlere koji nije vatrootporan odnosno sastoji se samo od polietilenskih cijevi, nalik onim plast. za kanalizaciju, a jer je takav "dogovor". Iako je temp. plinova niska, ipak dimnjačari nemaju uporište za takav atest odnosno izvedba od rostfrei cijevi je daleko skuplja, ali zadovoljava i taj uvjet.

VL
Avatar Dumen
Dumen
12:29 11.04.2019.

Te bojlere reklamiraju da im je iskoristivost preko 100% što je znanstveno nemoguće. Isto kao što pogrešno razdjelnike topline proglašavaju mjeračima toplinske energije. Ovcama se uvijek laž može uvaliti pod istinu.

VL
HE
herojulice
12:19 11.04.2019.

Gospodo, polako a tko je u mogućnosti, ponovo peći drva i ugljen.

VL
Avatar Pajo Pakšu
Pajo Pakšu
14:29 11.04.2019.

Gluposti.. Vaillant bojler traje i po 40 godina, uz održavanje, a dijelova za turbake će biti još 20 godina..

VL
Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
11:52 11.04.2019.

a niš, idemo na drva i vuglen, to bu više eko

VL
KD
Knez Drpimir
15:04 11.04.2019.

Srecom, Hrvatska proizvodi kondenzacijske bojlere, pa necemo ovom odlukom poticati tudju ekonomiju.

VL
Avatar TreseMiSeLada
TreseMiSeLada
13:24 11.04.2019.

Mora se samo umrijet.

VL
ZA
zagabria1
17:01 11.04.2019.

A ima Hrvatska od te EU samo štetu i trošak. Da pogađam moći ćemo birati između dva njemačka bojlera.

VL
CH
chemica
14:24 11.04.2019.

Ne razumijem. Mi izgleda imamo nekakav "prelazni" oblik dimnjaka, nakon njegove prilagodbe klasičnim plinskim bojlerima otprije petnaestak godina. Nisu kondenzacijski, ali ih ima za kupiti u trgovini, tako da ne moramo u slučaju fatalnog kvara na jednom, mijenjati sve u u zgradi, uz ponovno raskopavanje dimnjaka. Eto, moglo bi se i to malo obraditi, a ne izazivati paniku, jer tko zna koliko je građana u sličnoj situaciji kao i mi. Nije baš da su ostali isključivo kondenzacijski na tržištu.

VL
HR
hrza
12:39 11.04.2019.

A da se vratimo svi na običan električni bojler koji staje manje od 100 evra ???

VL
GE
gemist
15:55 11.04.2019.

Srećom ne živim u zgradi,nego obiteljskoj kući i imam turbo ventilacijski fasadni bojler Vaillant koji je dosad uz minimalno održavanje izgurao 15-ak godina.Raspitao sam se kod lokalnih majstora,a što ako rikne jel ima dijelova,a ima,a postoje fasadni kondenzacijski bojleri,za nedajj Bože,a postoje,tak da

VL
IS
istinaizlike
17:18 11.04.2019.

Zagrebački problemi. Mi u ostatku RH možemo samo sanjati plin.

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:41 11.04.2019.

Hrvatska uputila žalbu Europskoj komisiji..Hrvatska nije imala priliku žaliti se na zabranu donesenu 2013. godine, jer je tada tek postajala članicom EU pa se na nju žalila prošle godine. Europska komisija je žalbu Hrvatske u siječnju uvrstila u studiju procjene učinaka, koja bi trebala biti napravljena idućih mjeseci. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je u međuvremenu dodalo u Program energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2014. do 2020. godine i novu mjeru rekonstrukcije dimnjaka kod zamjene plinskih uređaja kondenzacijskim plinskim uređajima. Time bi se građanima sufinanciralo sa 60 posto opravdanih troškova

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:14 11.04.2019.

Nema potrebe da se zabranjuju turbo plinski bojleri, jer će slavodobitnici neovisne države, domicilni dvonožni papkari i kopitari, bez zabrane zbog turbo cijena plina naših transatlanskih gazda iz LNG terminala na Krku (sa kojom će MOL izjednačiti i cijenu domaćeg plina) izgubiti volju, ne samo za bilo kakvom potrošnjom plina, već i za samim životom. Samorazumljivo da će vjerodomoljubni dvonožni glodari iz svojeg Raja zemaljskog udovoljiti zakonskoj obvezi EU, jer će to biti plaćeno iz EU dotacijske varenike, koja se muze bez ograničenja. Dakle to je svima navedenima, svakome prema zasluzi, njihova bojna za neovisnu državu dala.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.