Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 1. listopada

Ubuduće lijekovi strogo po pravilima HZZO-a

Vikica Krolo
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
23.09.2016.
u 07:15

Obiteljski liječnici najavljuju da će se striktno pridržavati pravila Zavoda, npr. o tome da trebaju izdati najjeftiniji lijek, kako bi izbjegli kazne

Bez dnevnika mjerenja šećera u krvi i izbrojenih potrošenih trakica dijabetičar neće moći dobiti nove trakice, a pacijent koji dođe s nalazom bolničkog specijalista na kojem je propisan neki lijek ostat će bez njega ako taj lijek nije u skladu s pravilima HZZO-a (primjerice, nije najjeftiniji). To su samo dva primjera koja će uzdrmati praksu i ordinacije obiteljske medicine gdje su liječnici odlučili striktno se pridržavati administrativnih pravila Zavoda. U suprotnom, tvrde, oni plaćaju kazne ma koliko upozoravali na niz nelogičnosti. I baš kao u reklamama TV prodaje – to nije sve – s 1. listopada svi obiteljski liječnici koji nisu u koncesiji pozvani su da službeno predaju zahtjev domovima zdravlja i županijama da im se – odobri koncesija. To je kolektivna akcija Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) koja želi upozoriti na to da svi njihovi kolege imaju pravo na koncesiju. Koordinacija inzistira na izmjenama zakona koji postavlja limit da ih 30 posto mora ostati u sustavu domova zdravlja.

– Ovo je upozorenje novoj administraciji da ne odustajemo od promjena zakona, a HDZ je bio protiv ovakve izmjene i ona je zaustavljena za bivše vlasti. Tražimo da i ostatak obiteljskih liječnika ima pravo odabrati hoće li ići u koncesiju – kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica spomenute Koordinacije.

Kako i sama dr. Krolo tvrdi, pacijenti ionako ne znaju kada dođu svojem liječniku je li on u sustavu doma zdravlja ili koncesionar, a samim liječnicima koncesija daje puno veće mogućnosti. Dok se dio javnosti zbog ove inicijative bio uzbunio misleći da je riječ o potpunoj privatizaciji, dr. Krolo to opovrgava i tvrdi: kao koncesionar sama raspolažem svojim novcem, ulažem u opremu i stalo mi je da više radim jer ću tako više i zaraditi za razliku od domskog liječnika.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:20 23.09.2016.

E moja draga doktorice, jedini efekt vaših nastojanja da upozorite na nelogičnosti zdravstveno poltičkog sustava - velika prava a lova nije osigurana - biti će percepcija doktora kao bešćutnih, nehumanih faca koji su se razbahatili, obogatili...tražit će se povratak na "dobri stari dom zdravlja"! Dakle, efekt će vam biti kontraproduktivan i pobuno suprotan vašim nastojanjima!

AN
anđelka
11:33 23.09.2016.

trakice za šećernu bolest do sad je bolesnik imao pravo na 50 kom svakih 6 mjeseci . U prijevodu godišnje dobijete 100 kom trakica a godina ima 365 dana pa ostalih 265 dana plaćate sami. Kutija trakica 50 kom (ovisi kakav aparatić imate i u kojoj apoteci kupjete) cca 150 kn . Nitko mi nije rekao da moram čuvati potrošene trakice. Ah da uz trakice naravno morate kupovati i iglice. Pa nek netko kaže da nije luksuz imati šećernu bolest u našoj državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije