Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na potezu je Ministarstvo zdravlja

Lijekovima od kanabisa ipak PDV od 5 posto?

kanabis lijek
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
31.07.2016.
u 22:03

Teškim bi bolesnicima niži PDV bitno pojeftinio kanabinoidne pripravke, ali iz Ministarstva financija kažu da bi se tako kršio zakon.

Na lijekove od kanabisa, odnedavno dostupne i u hrvatskim ljekarnama, ne može se primijeniti snižena stopa PDV-a od pet posto – sukus je odgovora Ministarstva financija. Naime, lijekovi, odnosno pripravci od kanabisa u nas se izdaju na liječnički recept i pacijentima s konkretnim dijagnozama, a redom je riječ o teškim bolestima poput raka, multiple skleroze, AIDS-a i teških oblika epilepsije. Svima njima ti bi lijekovi bili znatno jeftiniji da se primijeni snižena stopa PDV-a, ali ljekarnici bi time istodobno kršili zakon.

Naime, kako su odgovorili i iz Ministarstva financija, stopa PDV-a od pet posto odnosi se na lijekove koji se izdaju na recept i koji imaju odobrenje nadležnog tijela za lijekove što je u nas Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Međutim, prema Zakonu o lijekovima, ovi pripravci nisu morali proći postupak registracije pri HALMED-u i stoga ne ispunjavaju taj uvjet! Na kraju se čini da bi za pacijente bilo bolje, a u svakom slučaju povoljnije, da se s kanabinoidnim pripravcima išlo u takvu proceduru.

No, za to nije postojala nikakva obveza jer su svi sastojci kanabinoidnih lijekova međunarodno kontrolirane tvari pod posebnim režimom uvoza i izvoza. Takvi argumenti struke ipak nisu bili dovoljno uvjerljivi da se kanabinoidi “spase” pune stope PDV-a. Bilo bi to, naime, kršenje zakona. Iz Hrvatske ljekarničke komore za rješavanje ovog problema obratili su se Ministarstvu zdravlja. Izuzev lijekova od kanabisa iz Komore su zatražili i uputu kako ljekarnici trebaju tretirati i druge proizvode kod kojih je zakonska situacija ovako nedorečena i nelogična.      

>> Povučene kapsule kanabisa – puštaju ulje!

Komentara 2

NA
Nadalinaaa
22:55 31.07.2016.

Jeste li udarili cijenu i PDV na kisik koji udišemo? Ah da, jeste, samo ste ju zakamuflirali u porez na CO2. Ma nije uopće čudno što sotonistička farmaceutska oligarhija ne da ljudima da uzimaju lijekove iz prirode, nego je čudnoo što im ljudi to dopuštaju. Ili po onoj: nisu lisice tako mudre, nego su kokoši previše glupe.

DU
Deleted user
01:45 01.08.2016.

Sudeći po tim porezima, Hrvatskoj je dobro doša svaki novi turista, stanovnik ... da se od toga puni budžet. Pa zašto se onda ne pogleda malo kako bi se u Hrvatsku moglo privući što više umirovljenih Hrvata? Tu je sigurna lova, i to tko zna koliko ... Vlastrodršci su već to mogli i morali skužiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije