Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnica Katić:

'U tezama za novi Obiteljski zakon više se štiti brak nego obitelj'

Babe, B.a.B.e (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
07.06.2013.
u 16:55

Postojeći Obiteljski zakon ne treba bitno mijenjati, već treba samo osigurati primjenu nekih odredbi koje nisu zaživjele, zaključak je odvjetnica koje se svakodnevno bave obiteljskim pravom, a koje je okupila udruga B.a.B.e.

Postojeći Obiteljski zakon ne treba bitno mijenjati, već treba samo osigurati primjenu nekih odredbi koje nisu zaživjele, zaključak je nakon savjetovanja eminentnih odvjetnica koje se svakodnevno bave obiteljskim pravom, a koje je okupila udruga B.a.B.e.

– Teze za novi Obiteljski zakon vrlo su konzervativne i njima se više štiti brak nego obitelj. U praksi nema brzopletih razvoda pa je produljenje postupka razvoda za šest mjeseci kontraproduktivno. Kad je o edukaciji medijatora riječ, ona je krajnje upitna jer, primjerice, zagrebački sud do danas nije osigurao vanjskog suradnika psihologa – rekla je odvjetnica Eleonora Katić.

Medijaciju i sada imamo u zakonu, nadovezala se Tanja Petković Gregurek, to je postupak posredovanja, ali država nikad nije osigurala propise kako bi to radili obučeni stručnjaci, već posredovanje počiva samo na brzim formalnim postupcima koji provode centri za socijalnu skrb.

– Zaštićeni obiteljski dom neprovediv je u praksi jer tko će suvlasnika stana izbaciti iz njega?! Živi li obitelj u stanu svekra i svekrve, a djeca budu dodijeljena na skrb majci, zar je izgledno da otac mora van iz stana? – pita se Ljubica Matijević Vrsaljko.

>>Svatko će moći izračunati koliki će iznos morati plaćati za dijete

>>Rastavljeni moraju odgoditi diobu dok djeca ne navrše 18

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije