Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna zaraza

U Švedskoj prva žrtva bakterije E. coli izvan Njemačke

rajčica i krastavci
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
Autori: kh/VLM, mvi/VLM
31.05.2011.
u 08:01

Najmlađa žrtva imala je 24 godine, a najstarijoj je bila 91. Do sada je zaraženo oko 1400 osoba

Broj preminulih od posljedica zaraze bakterijom Escherichijom coli i dalje raste. Šveđanka koja je nedavno bila u Njemačkoj preminula je u utorak nakon što je u jako tešku stanju primljena i zadržana u bolnici. Ona je prva žrtva izvan Njemačke koja je podlegla zarazi.

Broj žrtava u Njemačkoj popeo se na 14, a zadnji je preminuo 75-godišnji muškarac. Iz njemačkog nacionalnog Instituta za bolesti potvrdili su kako je u njihovoj zemlji trenutačno 329 zaraženih bakterijom E. coli iako se u nekim izvješćima spominje čak 1200 slučajeva.

Njemački Bild piše kako je dosad zaraženo oko 1400 osoba te da se broj oboljelih u Hamburgu, a ima ih 488, smanjio, no u drugim njemačkim regijama zaraženih je sve više. U pokrajini Sjevernoj Rajni zaraženo je 85 osoba, a u Mecklenburg-Vorpommernu 84.

Nakon smrti svoje državljanke Švedska je objavila kako ima 36 slučajeva za koje sumnjaju da su zaraženi smrtonosnom bakterijom, a sve zbog nedavnog posjeta Sjevernoj Njemačkoj. Nekoliko slučajeva zaraze pojavilo se i u Švicarskoj, Danskoj, Nizozemskoj te Velikoj Britaniji.

Vlasti upozoravaju da se u Sjevernoj Njemačkoj još uvijek ne smiju jesti rajčice, krastavci i salata na kojima je otkrivena opasna bakterija. Rusi su pak u ponedjeljak zabranili uvoz pojedinog svježeg voća iz Njemačke i Španjolske.

"Izgonu" španjolskog ili njemačkog povrća pridružile su se i Češka, Francuska, Austrija, Finska, Belgija i Nizozemska, a Danska je odlučila pažljivo testirati sve povrće uvezeno iz "zaraženih" zemalja.

Glavni "osumnjičenici" za širenje zaraze i dalje su organski uzgojeni krastavci iz Španjolske koje je Njemačka uvozila i distribuirala u ostale europske zemlje. Najveća sumnja pala je na uzgajivače iz španjolskih gradova Almerije i Malage.

Upravo u Almeriji kontejneri za smeće puni su krastavaca koje europske zemlje više ne žele u svojim trgovinama. Španjolske su vlasti bijesne što je nekoliko zemalja u Europi zabranilo uvoz njihova povrća.

– Protuzakonito je da jedna članica EU odluči o zabrani. Takve odluke mora donijeti Europska komisija – kazala je andaluzijska tajnica za agrikulturu.

Inače, najmlađa žrtva bakterije E. coli Njemica je Katarina D. koja je preminula u 24. godini, no većina je žrtava starija od 70 godina. Najstarija preminula bila je 91-godišnjakinja, piše njemački Bild.

Sveučilišna bolnica u Hannoveru obznanila je pak blagi uspjeh u borbi protiv opasne bakterije. Naime, znanstvenici sa njemačkog Sveučilišta Muenster razvili su brzi test za otkrivanje bakterije Escherichije coli. Molekularno-biološkim metodama moguće je otkriti opasnu bakteriju u organizmu i na najmanjoj količini E. coli i to u roku od nekoliko sati nakon njezine pojave.

 

Ključne riječi

Komentara 29

LO
lojtra
08:20 31.05.2011.

Apeliram na nijemce nek peru ruke. A na našu carinu da svo voće i povrće iz EU ostavi u sloveniji. Čak i ono tranzitno!

Avatar Bjeda
Bjeda
08:23 31.05.2011.

Apeliram na njemce da se ukljuce malo vise u koaliciju NATO/a u Libiji i drugdje jer nove bolesti samo sto nisu dosle...

Avatar tiktak
tiktak
10:35 31.05.2011.

Imamo mi u HR ljepe zemlje slavonija, podravina itd netrebamo uvozit možemo da pola kine prehranimo a uvoz zaboravite ljudi moji ako oćete ostati zdravi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije