Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivana Ninčević Lesandrić:

'Morala sam progovoriti zbog svih žena, a nisam vidjela apsolutno nikakvu anesteziju'

Ivana Ninčević Lesandrić
15.10.2018.
u 19:48

U splitskome KBC-u počeo unutarnji nadzor.

Nisam apsolutno vidjela nikakvu anesteziju, poručila je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić koje je nedavno u Saboru iznijela potresno svjedočanstvo o kiretaži bez anestezije u splitskom KBC-u, a u ponedjeljak za Vijesti RTL-a odgovorila na tvrdnje iz te bolnice da je primila anesteziju.

 "Ja sam već rekla da na svoje oči nisam vidjela apsolutno nikakvu anesteziju, a doktor kaže da sam primila anesteziju, pa onda dan nakon kaže da možda nisam primijetila da sam primila anesteziju. Ja vas pitam ukoliko stvarno jesam primila anesteziju jeste li svjesni koliki tek onda problem otvaramo? Kakva je to anestezija koju žene primaju i da li je žene primaju ili se samo piše da je primaju, pa se ona koristi u neke druge svrhe, na nekim drugim mjestima", izjavila je Ninčević Lesandrić.

Video - Potresno iskustvo Marije Dadić

 "Dakle, ovo su ozbiljni problemi i ukoliko je anestezija primljena kod svake od ovih žena koja je osjetila bol kao ja, onda tek imamo stvarni problem", dodala je. 

Interesantno je da ministar šalje unutarnju kontrolu u KBC kojem vjeruje

 Upitana kako tumači da ministar zdravstva Milan Kujundžić vezano za njezin slučaj prenosi stav splitskog KBC-a, po kojem ona iznosi neistinu kada tvrdi da nije primila anesteziju, odgovorila je kako joj je vrlo interesantno da je ministar prije neki dan rekao da nema što dodati na priopćenje KBC-a kojem vjeruje, pa onda dva dana poslije šalje unutarnju kontrolu u isti taj KBC čijem priopćenju vjeruje i na koje nema što nadodati.

 "Mislim da stvarno uopće nije potrebno komentirati takve izjave, jer tisuće i tisuće svjedočanstava rekla su svoje i svaka osoba koja se usudi demantirati bilo koje od tih svjedočanstava zapravo vrijeđa svaku ženu koja je to nažalost prošla.

 Mostova zastupnica naglasila je kako je poanta njenog javnog istupa u Saboru, kada se raspravljalo o oporbenom zahtjevu da se izglasa nepovjerenje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, upravo da do izražaja dođu sve žene koje su godinama upozoravale na slična iskustva u bolnicama, pisale peticije i otvorena pisma, a nitko ih nije doživljavao. 

 "Upravo je to bio razlog mog javnog istupa i uistinu nisam očekivala ovoliki odjek, ali sam itekako zadovoljna što su žene progovorile. Žao mi je što smo iskusile tako nešto, što imamo to tužno iskustvo, ali mi je itekako drago i svaka čast svakoj ženi, jer ja najbolje znam koliko je hrabrosti trebalo za ovo javno reći. Svaka im čast i samo neka guraju naprijed, jer jedino one zajedno mogu zaista ovo i zaustaviti", poručila je Ninčević Lesandrić.

Imala sam potrebu reći to ministru u oči

 Ustvrdila je kako je ranije odlučila o tom iskustvu progovoriti u Saboru.

 "Jednostavno sam imala potrebu to reći ministru u oči, tako da svi znamo da zna i da nam ne može reći da nije znao za to, kao što je prije dva dana rekao da nije znao za sve ove tisuće žena koje su mu pisale otvorena pisma i peticije. Tako je došla odluka da taj dan to kažem i vjerujte mi nije bilo lako, ali morala sam progovoriti zbog svih onih koje su godinama ignorirane", istaknula je.

 Upitana kako misli da će ova priča završiti, odgovorila je kako nije bitan jedan, njezin slučaj, nego slučajevi tisuća i tisuća žena kojima se to događa i koje ne žele da se to više ikome dogodi.

Velika promjena nastala je kad su institucije priznale da imamo problem

 "Velika je promjena nastala upravo u ovom trenutku kada su institucije priznale da imamo problem, prihvatile su činjenicu da žene prolaze ova mučna iskustva u našem zdravstvu i kreću donositi neka rješenja, odnosno neke korake", poručila je Ninčević Lesandrić..

 Sada je na ženama, naglasila je, da prate te korake, da prate što želi napraviti Ministarstvo zdravstva, "jer sami znamo, nažalost, da su institucije htjele nešto napraviti one bi to i napravile".

 "I dalje je na ženama jedan ogroman posao da prate sve ove daljnje korake i reagiraju čim uoče da nešto nije kako treba, odnosno da se ne daje Bože ponovno dogodi da ijedna žena proživi ovakvo iskustvo", kazala je.

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović dao je nalog Povjerenstvu za unutarnji nadzor da ispita slučaj kiretaže u toj bolnici prije osam mjeseci, što će trajati nekoliko dana, nakon čega bi javnost trebala doznati što se točno događalo tijekom zahvata za koji je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić rekla da su joj ga radili bez lokalne anestezije, pri čemu su joj ruke i noge bile vezane.

 

Ravnatelj Meštrović potvrdio je za Hinu kako je u bolnici počela unutarnja kontrola te da je ona pokrenuta u dogovoru s predsjednikom stručnog vijeća bolnice Antom Pundom.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor provjerava je li sve učinjeno 'lege artis' u zahvatu i dat će svoje mišljenje o tome što se dogodilo, rekao je za Hinu predsjednik tog vijeća koji, zajedno s ravnateljem, čeka da nadzor završi i da im se dostavi izvješće.

"Pokrenut je postupak preko Povjerenstva za unutarnji nadzor da se ispitaju sve okolnosti koje su vezane za taj slučaj. Povjerenstvo će provesti nadzor kroz sljedećih nekoliko dana i javnost će biti o svemu pravodobno obaviještena", rekao je Punda.

Ivana Ninčević Lesandrić proteklog je četvrtka šokirala hrvatsku javnost kad je u Hrvatskom saboru rekla kako je nedavno završila na hitnoj zbog spontanog pobačaja. "Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća zdravstveno ovoj državi, s punim povjerenjem. Dočekalo me 15. stoljeće, a mislim da je i tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge, počeli su proces kiretaže naživo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, naživo, bez anestezije. To je bilo najmučnijih 30 minuta u mom životu, svaku sekundu bih vam mogla opisati jer mi je trajala kao vječnost, to je bilo 30 minuta ponižavanja svake žene", rekla je Ninčević Lesandrić.

Jednom je lokalnom mediju dan poslije izjavila kako se radi o splitskoj bolnici iz koje je priopćeno kako nije istina da joj je kiretaža napravljena bez lokalne anestezije te da ta ustanova ima realne pokazatelje da radi vrhunsku medicinu i da se "takvim objavama njihove pacijentice neopravdano dovode u stanje zabrinutosti i nepovjerenja prema bolnici".

>> Pogledajte potresno priznanje Mostove zastupnice

Komentara 26

DU
Deleted user
20:36 15.10.2018.

...hrvatske žene su hrabrije od takozvanih domoljuba, .udonja i tzv pravih hrvatina. ...Hrvatsku jedino žene mogu spasiti.

BL
bljak007
19:44 15.10.2018.

Baš če nači oni neke nepravilnosti, liječnici pacijentici prepisali dobivanje anestezije, a ista korištena u privatnim ordinacijama i naplaćivana. Jedna pacijentica urliče od boliva, bez anestezije, dok kod privatnika druga pacijentica prima več plaćenu anesteziju, uz ponovno plaćanje.

AD
Abeceda.Demokracije
20:19 15.10.2018.

Zamislimo da nije progovorila a nije morala jer je to osobna tragedija, da nije progovorila stotine žena bi šutilo o svojim monstrumskim iskustvima a i mnoge buduće mame a sada će se morat mijenjat. Isto e i bilo kad jee dijete umrlo od salmonele pa se otkrilo koje su sve boleštine u mesnoj industriji. Svaki segment društva koji se takne je čista bolest no narod glasa za HDZ pa eto narodu neka ima to što ima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije