Naslovnica Vijesti Hrvatska

KBC Split: Nije točno da je rađena kiretaža! Ninčević Lesandrić: Ne znam zašto su me onda vezali

Bolnica će se o tom slučaju službeno očitovati u ponedjeljak, najavio je Karelović i poručio kako oni korektno rade svoje posao, a svakoj se pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija
12. listopada 2018. u 15:53 113 komentara 11437 prikaza
Ivana Ninčević Lesandrić

Nakon što je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović danas opovrgnuo izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, Ninčević Lesandrić je poručila kako i dalje stoji pri svojim tvrdnjama uzvrativši protupitanjem ako je riječ o slaboj boli, kako Karelović tvrdi, zašto su je vezali.

Ivana Ninčević Lesandrić ISKUSTVO U HRVATSKOJ BOLNICI Zastupnica Mosta: Svezali su me i strugali mi maternicu bez anestezije, kao da smo u 15. stoljeću

Podsjetimo, tijekom rasprave o opozivu ministra Milana Kujundžića, Ninčević Lesandrić je iznijela svoje osobno iskustvu kiretaže bez anestezije zbog spontanog pobačaja, ustvrdivši kako je to bilo 30 najmučnijih minuta u njezinu životu. Danas je pak predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović, kako bi sve demantirao, iznio cijelu povijest bolesti Ninčević Lesandrić, tvrdeći kako nije točno da joj je rađena kiretaža, već vakuum aspiracija – najmodernija medicina.

[video: 27222 / Zastupnica u Saboru šokirala osobnim priznanjem o iskustvu u hrvatskoj bolnici]

– Zaista je neprimjereno i neetički od jednog liječnika da iznosi detalje koje ja nisam rekla bez pitanja. Ja sam sada proguglala da vidim što je to što on tvrdi da nije kiretaža pa sam vidjela da je to malo moderniji oblik kiretaže. O čemu mi pričamo, pa vidjeli ste stotine i stotine žena koje su se javile od sinoć. Bol koju smo te žene i ja prošle, zvala se ona aspiracija, vakuumska ili onakva, to je čišćenje maternice. A da jedan liječnik kaže da su me samo taknuli pa da svi skaču do plafona, on hoće reći da su mi očistili maternicu tako da su me samo taknuli – komentira Ninčević Lesandrić. I dalje, poručuje, ostaje pri svojim tvrdnjama, i to ne samo ona nego vjerojatno i sve druge žene koje su isto proživjele.

– Kada na takav način reagiraju, zapravo vidite zbog čega sve žene šute jer nitko ne želi govoriti i biti tretiran na ovaj način da vam netko govori da lažete i da to nije tako. Vjerojatno su mislili da će me tako ušutkati i da to neću govoriti, ali mislim da su definitivno naišli na krivu osobu. To svoje iskustvo i iskustvo tih žena nema šanse da prešutim – nastavlja zastupnica Mosta.

Iako liječnici kažu da se u spomenutom postupku pacijenticama nudi anestezija, Ninčević Lesandrić tvrdi kako njoj ništa nije ponuđeno.

– Doktorica je rekla da je to spontani pobačaj i da treba napraviti kiretažu. I ja sam rekla O. K. jer sam došla s punim povjerenjem, vi ste doktori, vi znate, ja ne znam i ne razumijem te termine kojima oni sada pokušavaju objasniti da nije A nego je B. Nisam vidjela da sam dobila ikakvu anesteziju. A ako već doktor sad kaže da je to kao da samo nekoga taknete, onda ne znam zašto su me svezali – zaključuje Ninčević Lesandrić.

Horori s kiretaže Kiretaže iz hrvatskih bolnica: "Doktor je u ustima imao cigaretu s koje je visio komad pepela!"

Kujundžić bez izjava nakon sastanka u KBC-u Split

Nakon sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem iz KBC-a Split danas poslijepodne stiglo je priopćenje u kojem se u vezi medicinskog zahvata nakon spontanog pobačaja Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić ponovno tvrdi kako "nije istina da se radila kiretaža i nije istina da se nije koristila lokalna anestezija".

"Gospođi Ivani Ninčević Lesardić je 12. veljače 2018. zbog spontanog pobačaja učinjena vakum aspiracija u lokalnoj anesteziji", navodi u priopćenju predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Deni Karelović .

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Split je ustanova koja ima realne pokazatelje da radi vrhunsku medicinu. Prije svakog zahvata ženama se ponudi lokalna ili opća anestezija, kaže se u priopćenju.

"U ovom slučaju je ušće maternice zbog spontanog pobačaja već bilo prošireno, a zahvat vakum aspiracijom je najmanje invazivan i najmanje bolan pa se na općoj anesteziji nije inzistiralo. Žao nam je što se ovakvim objavama naše pacijentice neopravdano dovode u stanje zabrinutosti i nepovjerenja prema našoj ustanovi", kaže Karelović.

Ministar Kujundžić nakon sastanka u KBC-u Split nije želio dati izjavu.

Ilustracija, tužna žena Pismo ministru Napravili su joj kiretažu bez anestezije: 'Ovo nijedna žena ne bi trebala doživjeti...'

"Mi radimo korektno svoj posao, stojim iza svojih ljudi. Svima se nudi opća ili lokalna anestezija", rekao je Karelović Hini.

"Konkretni slučaj dogodio se u veljači i ta žena je došla s malom trudnoćom od sedam tjedana i pobačajem. Nije točno da je rađena kiretaža, kako se navodi, već vakuum aspiracija. To je najmodernija medicina, gdje se u ušće maternice uvodi jedno vrlo usko plastično crijevo i aspirira na vakuum. To traje vrlo kratko", objašnjava Karelović.

"Meni je žao svakoga tko doživljava da mu se radi loše, ali to je kratki zahvat koji se radi samo u modernim klinikama i mislim da je zahvat odrađen kako treba", kazao je Karelović. 

Karelović je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio će se u ponedjeljak očitovati detaljnije te izjavio:

"Kao prvo, mi smo ozbiljna kuća i vrlo odgovorno radimo svoj posao. I nije točno da se posao obavlja kao u 15. stoljeću, naprotiv, mi radimo medicinu 21. stoljeća. To odgovorno tvrdim i stojim iza svega što rade moje kolege. Svim pacijenticama prije takvih zahvata ponudi se lokalna ili opća anestezija. Što se tiče konkretnog slučaja koji je iznijela gđa. Ninčević Lesandrić, mogu reći da to nije istina. Kolege su napravili sve lege artis. Njoj nije rađena kiretaža, nego je zbog male trudnoće od svega šest tjedana obavljena aspiracija u lokalnoj anesteziji. Ali znate, kakve su to situacije, kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete, skače do plafona, više zbog straha nego zbog objektivne boli"

Milan Kujundžić Svjedočenje zastupnice Ninčević Lesandrić Kujundžić: Ako se to događa u Hrvatskoj mora se sankcionirati

Ninčević Lesandrić: 30 najmučnijih minuta u mom životu

 Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je u Saboru tijekom rasprave o zahtjevu za smjenom ministra zdravstva Milana Kujundžića iznijela svoje osobno iskustvo, ustvrdivši kako joj je u KBC-u Split obavljena kiretaža bez anestezije.

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa – na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", rekla je Ninčević Lesandrić.

"To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti, nažalost, to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', kazala je Ninčević Lesandrić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini kako će danas oko podneva održati sastanak s ravnateljem KBC-a Split i Stručnim vijećem bolnice, na kojemu će biti razmotren i slučaj Ivane Ninčević Lesandrić.

"Upravo idem prema bolnici, gdje sam zakazao sastanak s ravnateljem i Stručnim vijećem, i gdje će i to biti tema", izjavio je Kujundžić.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • ObrenM:

  Netko bezocno laze !?Objaviti istinu,a klevetnika primjerno kazniti, radi obmane puka.

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Ako laže ona, sram je bilo, nanosi štetu svim drugim pacijentima! Ako laže KBC, onda ih razapeti na stup srama!

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Ne znam tko je u pravu,a tko u krivu. Ipak držim kako javna rasprava o nečijem prekidu trudnoće nije primjerena.Pače odbojna. Skoro pa odvratna.