Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiretaža

Udruga Roda u Ministarstvo zdravstva donijela 400 šokantnih svjedočanstva žena

Predstavnice udruge Rode Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
Autori: Hina, Vecernji list
15.10.2018.
u 09:57

– Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju – poručili su iz udruge

Predstavnice udruge Rode danas su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

– Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda – izjavila je Daniela Drandić iz udruge Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Pogledajte video izjava predstavnica Rode:

Ministar Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne događaju. Skupili smo 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina, rekla je Drandić.

– Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti – rekla je Drandić. Kaže da se radi o iskustvima u kojima su, na primjer, žene vezali rukama i nogama i nisu im rekli što će im raditi.

Javnosti je već puna kapa. Nadam se da će pritisak biti dovoljan da ovo izguramo do kraja. Ne smijemo dopustiti da se ovo događa našim kćerima i unukama.

– Nadamo se da će se uključiti sve relevantne institucije – rekla je izvršna direktorica Rode Ivana Zanze, dodajući i da će zatražiti žurni sastanak s ministrom.

– Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju – poručili su ranije iz udruge, pozivajući žene da napišu svoje traumatično iskustvo i navedu medicinsku ustanovu u kojoj se dogodilo te da fotografije papira pošalju na njihov e-mail. Fotke koje su stigle do danas u 8 sati nosit će u Ministarstvo zdravstva isti dan.

– Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo – ISTINA JE! – poručuju.

Podsjetimo, ova tema postala je aktualna nakon što je o svom stravičnom iskustvu kiretaže u Saboru progovorila zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić.

– Ja sam imala spontani pobačaj. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Strugali su mi maternicu bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Mogla bih vam svaku sekundu prepričati jer je trajala kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Mislite da ženi nije dovoljna činjenica što je izgubila dijete i emocionalni stres koji prolazi nego nas još moraju na Hitnoj dodatno fizički iskasapiti i uništiti – rekla je Ninčević Lesandrić.

Nakon njezina istupa o svojim su traumatičnim iskustvima u hrvatskim zdravstvenim ustanovama progovorile i brojne druge žene.

Pogledajte i video u kojem o svom traumatičnom iskustvu progovara Marija Dadić:

Komentara 49

IM
Immanuell
10:26 15.10.2018.

Pa, uspjelo je. Inspekcije obilaze zdravstvene centre.

Avatar __MAX__
__MAX__
11:40 15.10.2018.

Ne trebaju nama doktori i anesteciolozi, nama trebaju svecenici po bolnicama bas kao sto je i doticni ministar izjavio.

BI
binki
11:15 15.10.2018.

Hajmi hdz trolovi u obranu vapeg vrlog ministra... Ovr žene lažeju. Jel tak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije