Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezapamćeno nevrijeme

U Slavoniji apokaliptične scene nakon strašne oluje: Ekipe su na terenu, još uvijek pristižu dojave

Stanovnici Gradišta, Andrijaševaca i Cerića saniraju štetu od jučerašnjeg nevremena
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/56
20.07.2023.
u 19:20

Sve zdravstvene ustanove s područja Brodsko-posavske županije, unatoč oštećenjima, neometano obavljaju svoju zadaću te su svi sustavi u funkciji. Građani su pozvani da ne saniraju sami štete koje mogu prouzročiti za život opasne situacije.

Apokaliptični prizori mogli su se vidjeti u Slavoniji nakon olujnog nevremena koje je u srijedu kasno poslijepodne i navečer poharalo taj dio Hrvatske. Građani su danas u jutarnjim satima bili šokirani kada su vidjeli kako izgledaju njihovi gradovi i sela.

Izgubljena dva života

Intenzivno se radi na saniranju šteta. Vatrogasci, djelatnici komunalnih poduzeća i djelatnici HEP-a aktivirali su sve raspoložive resurse kako bi sanirali nastale štete. Na teren su izašli i pripadnici Hrvatske vojske, raščišćavali su ceste kako bi ih osposobili za promet.

– Stanje na terenu polako se stabilizira. Ekipe su i dalje na terenu te i dalje pristižu dojave. Redom odrađujemo sve što se da odraditi. Prioritet su objekti koji ugrožavaju sigurnost građana i prometnice kako bismo osigurali prohodnost cesta – izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda Ivan Vuleta. U strašnom nevremenu najveći udar vjetra zabilježen je u Gradištu kraj Županje, a ondje je puhalo brzinom od čak 180 kilometara na sat.

POVEZANI ČLANCI:

U Slavonskom Brodu zabilježen je najjači udar vjetra koji je puhao brzinom većom od 120 km/h. Posljedice su strašne, a izgubljena su i dva života. U Cerničkoj Šagovini kod Nove Gradiške poginuo je 30-godišnji muškarac u automobilu na koji je palo stablo, a prilikom uklanjanja porušenih stabala i grana s ceste u Tovarniku smrtno je stradao i 65-godišnji vatrogasac. Stotinjak ljudi je ozlijeđeno, a nekoliko ih je i hospitalizirano.

Najteže je bilo u Posavini, na slavonskobrodskom, novogradiškom i županjskom području, gdje je olujni vjetar nosio sve pred sobom. Letjeli su krovovi, a drveće je padalo na prometnice i automobile. Dio naselja ostao je bez električne energije, u prekidu su bili internet i telefonski promet. Službu 112 bilo je nemoguće dobiti. Oštećeno je i više desetaka vozila, a štete su pretrpjeli i vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe, nekoliko sakralnih objekata, obiteljske kuće i prometnice. Materijalna šteta je golema, a saniranje će trajati tjednima, možda i mjesecima.

Noć sa srijede na četvrtak u slavonskobrodskoj bolnici bila je burna. – Pozvali smo dodatne ekipe tako da smo zahvaljujući objedinjenom hitnom bolničkom prijmu riješili u vrlo kratkom roku 34 pacijenta koji su bili ozlijeđeni. Dva pacijenta zadržana su na daljnjem liječenju – rekao je ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić.

Zdravstvene ustanove rade

U Slavonskom Brodu danas je zasjedao županijski Stožer civilne zaštite. Kako je istaknuto, sve žurne službe su na terenu i postupaju prema hitnosti i prioritetima. Voda iz javnih vodoopskrbnih sustava ispravna je za piće, a ljudima koji koriste vodu iz privatnih zdenaca preporučuje se da je prokuhaju prije upotrebe.

Sve zdravstvene ustanove s područja Brodsko-posavske županije, unatoč oštećenjima, neometano obavljaju svoju zadaću te su svi sustavi u funkciji. Građani su pozvani da ne saniraju sami štete koje mogu prouzročiti za život opasne situacije te da nastalu štetu prijavljuju lokalnim stožerima civilne zaštite kako ne bi opteretili komunikacijski sustav žurnih službi.

>> VIDEO Zagreb kao ratna zona: Pogledajte kako grad izgleda dan poslije nezapamćene oluje

Komentara 2

VL
vladek370
20:06 20.07.2023.

El nije kriv HDZ.😁

LA
lajh1985
19:34 20.07.2023.

sad mogu sunku lakse posusit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije