Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legalizator

U našem kalkulatoru izračunajte si naknadu za legalizaciju objekta

'18.08.2008 Zadar - Bespravna gradnja Photo Dino Stanin/Vecernji list'
'Dino Stanin/Vecernji list'
24.08.2012.
u 14:45

Konačno ste dočekali da Vlada RH donese novu uredbu o legaliziranju bespravne gradnje, ali nije vam jednostavno snaći se u brojnim kombinacijama i formulama?

Konačno ste dočekali da Vlada RH donese novu uredbu o legaliziranju bespravne gradnje, ali nije vam jednostavno snaći se u brojnim kombinacijama i formulama?

Imamo rješenje za vas! U našem ekskluzivnom kalkulatoru koji smo nazvali Legalizator možete izračunati iznos naknade za legalizaciju bespravno sagrađenog objekta. 

Iznosi naknade razlikuju se po kategoriji namjene objekta te za gradnju u građevinskom području i izvan tog područja. Najniže su cijene za objekte koji služe u poljoprivredi ili za neku proizvodnju, a nema razlike između stana i poslovnog prostora.

U našem Legalizatoru unosite obujam zgrade (u kubičnim metrima), zatim koeficijent namjene, odnosno način korištenja (za zgradu poljoprivredne namjene, za zgradu industrijske, odnosno gospodarsko-proizvodne namjene, za zgradu stambene i/ili druge namjene – poslovni prostor, garaža i dr.), koeficijent lokacije-područja (unutar građevinskog područja te zgrade poljoprivredne namjene izvan građevinskog područja, izvan granica građevinskog područja, izuzev zgrada poljoprivredne namjene, u području gospodarske i zaštitne šume s posebnom namjenom i na vodnom dobru, u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 100 metara izvan građevinskog područja) i koeficijent načina plaćanja (jednokratno uz popust od 25 posto, obročno bez popusta).

>>OVDJE ISPROBAJTE LEGALIZATOR I PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE PRIČE O LEGALIZACIJI U NAŠEM SPECIJALU

Informativni izračun

Napominjemo da je riječ o informativnom izračunu naknade za legalizaciju, a ne službenom izračunu Ministarstva graditeljstva i ne uključuje sve daljnje troškove u procesu legalizacija objekata.

Osim same naknade za ilegalno sagrađen objekt potrebno je još platiti i trošak komunalnog doprinosa gradu ili općini na čijem području je kuća i koji ovisi o atraktivnosti lokacije i veličini kuće, a tu je i vodni doprinos koji se plaća Hrvatskim vodama i također ovisi o veličini kuće i o lokaciji. Tu su još i izrada geodetskog snimka, snimka izvedenog stanja i upravna pristojba od 70 kuna.

Vlada je u četvrtak donijela dugoočekivanu uredbu o naknadi za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak napomenuo je da je novi zakon puno jednostavniji i pravedniji od prijašnjeg.

Rok za prijavu je 30. lipnja 2013. godine
Najavio je da svi koji imaju uvjete za legalizaciju, a ne podnesu zahtjev u zakonskom roku, mogu očekivati da će njihove kuće, vikendice, garaže... srušiti bageri Ministarstva graditeljstva. Oko 32 tisuće građana kojima je već poslano rješenje o rušenju zahtjev za legalizaciju mogu podnijeti najkasnije do 31. prosinca, a svi ostali najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

>>OVDJE ISPROBAJTE LEGALIZATOR I PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE PRIČE O LEGALIZACIJI U NAŠEM SPECIJALU

 

Komentara 5

DO
doktor1
09:27 25.08.2012.

U ovoj državi tko uredno živi i poštuje Zakone je budala. Sigurno nećete čuti g. Kozelj da će netko u Saboru postaviti takvo pitanje jer najviše koristi imaju oni koji tamo sjede, što izravno, što neizravno. U HR sam završio fakultet i doktorirao ali za mene nema posla jer nemam vezu a platit ne želim. Ispada da sam ja budala a tako sam se i osjećao dok nisam otišao van. Sada imam posao i adekvatno sam plaćen, nikada nisam niti bih uzeo mito. U HRV mi je moj šef rekao da se "ne uklapam u ekipu". Sada mi je jasno zašto se nisam uklapao i sretan sam da nisam u takvom timu i iskreno žalim sve one koji jesu jer život u laži nema smisla.

CH
chemica
15:01 24.08.2012.

Mene samo zanima da li moja garaža, montažni objekt izgrađen u skladu sa zakonima SFRJ, ovim pravilnikom "krši" zakone lijepe njihove nakazne ili je još uvijek legalna? Čini se kako je najbolje da je sam srušim pošto je ukinuta pravna maksima koja zabranjuje RETROAKTIVNU PRIMJENU ZAKONA. Danas i kokošinjac mora imati građevinsku dozvolu.

KO
kozelj
15:25 24.08.2012.

Potpuno podržavam ministra Čačića : S OVIM POTEZOM SE NAGRAĐUJU NEZAKONITE RADNJE. Što je s građanima koji uredno žive u skjladu s važećim zakonima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije