Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPCW:

U napadu u Siriji u veljači najvjerojatnije korišten klorin

Raqqa, Sirija
Foto: Reuters/Pixsell
16.05.2018.
u 13:03

OPCW pojašnjava da su pronađena "dva cilindra" za koje je utvrđeno da su sadržavala klorin, a misija se poziva i na očevice i medicinske dokaze o "neuobičajenoj prisutnosti klorina u lokalnom okolišu"

Misija za utvrđivanje činjenica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u srijedu je priopćila da je u veljači u napadu na sjeverozapadni sirijski grad Saraqib, u provinciji idlib, najvjerojatnije korišten plin klorin.

OPCW pojašnjava da su pronađena "dva cilindra" za koje je utvrđeno da su sadržavala klorin, a misija se poziva i na očevice i medicinske dokaze o "neuobičajenoj prisutnosti klorina u lokalnom okolišu".

"Misija OPCW-a u Siriji je utvrdila da je iz cilindara, mehaničkim putem, ispušten klorin u Al Talilu, predgrađu Saraqiba", stoji u priopćenju te organizacije. OPCW nema mandat utvrđivanja krivnje za napad u Saraqibu, koji se  nalazi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Idlib.

Raqqa, Sirija
1/5

Sirijska organizacija za civilnu zaštitu, Bijele kacige, odmah je u veljači izvijestila o napadu klorinom.

Do sada je u sirijskom sedmogodišnjem građanskom ratu zabilježeno više napada kemijskim oružjem.

Aktivisti i oporba opetovano optužuju vladu za korištenje kemijskog oružja protiv svojih protivnika, no režim u Damasku odbacuje te navode i tvrdi da je OPCW-u 2014. predao cijeli arsenal kemijskog oružja.

Prošli mjesec su stručnjaci OPCW-a posjetili sirijski grad Dumu, u samom predgrađu Damaska i poprištu navodnog kemijskog napada, gdje su uzeli uzorke za analizu. Tada je, 4. travnja, u Dumi koji je još uvijek bio pod kontrolom pobunjenika, u napadu vladinih snaga poginulo najmanje 40 ljudi.

Sumnje da je u tom napadu upotrebljeno kemijsko oružje navele su SAD, Francusku i Veliku Britaniju da tjedan dana kasnije pokrenu zajedničke zračne udare na vladina postrojenja u Siriji.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar superhik74
superhik74
15:56 16.05.2018.

Ovo ispiranje mozga od strane neoliberalne kabala koje ne uspjeva bas svakoj drzavi pokrasti prirodne resurse je prevrsilo svaku mjeru.

SM
Smrdo
13:12 16.05.2018.

A onda je svizac zamotao čokoladu.

BO
boovuu
13:55 16.05.2018.

"Misija OPCW-a u Siriji je utvrdila da je iz cilindara, mehaničkim putem, ispušten klorin u Al Talilu, predgrađu Saraqiba", stoji u priopćenju te organizacije. ---------------------------------------------------- pobunjenici ispustili klorin koji su dobili od amera da bi opravdali teroristički napad amer, englez i francuza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije