Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u Siriji

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI U napadu kemijskim oružjem poginulo oko stotinu ljudi

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.04.2018.
u 11:40

Rusija je objavila da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države

Sjedinjene Države osudile su udare sirijskih snaga na posljednju pobunjeničku skupinu u Istočnoj Guti, blizu Damaska i ocijenile da Rusija, koja pruža "bezrezervnu podršku" režimu predsjednika Bašara al-Asada, snosi odgovornost za kemijski napad koji je, prema procjenama humanitarnih udruga, usmrtio stotinu osoba

U napadima je poginulo 70 civila u 24 sata. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ustvrdio je više desetaka slučajeva gušenja od kojih su neki doveli do smrti u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred vratima glavnog grada.

Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.  Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje "toksičnom plinu kloru" što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

"Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice", napisala je u priopćenju glasnogovornica State departmenta Heather Nauert.

"Asadov režim i njegova podrška moraju se smatrati odgovornima, i svaki novi napad mora se smjesta spriječiti", dodala je ona.

Rusija tvrdi da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje 

Rusija je objavila u nedjelju da sirijski režim nije koristio kemijsko oružje u svojim napadima na pobunjenike u Istočnoj Guti, suprotno onome što pretpostavljaju Sjedinjene Države. 

"Opovrgavamo odlučno tu informaciju", kazao je general Jurij Jevtušenko, šef Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji, po riječima koje su prenijele ruske agencije.

"Spremni smo čim se Duma oslobodi poslati ruske stručnjake za nuklearnu, kemijsku i biološku obranu da prikupe podatke koji će potvrditi da su te tvrdnje nepouzdane", dodao je on.

Broj mrtvih u napadu za koji se sumnja da je kemijski u Dumi mogao bi rasti "iznad 100", rekao je Savez organizacija za medicinsku skrb i pomoć (Union of Medical Care and Relief Organizations UOSSM) u nedjelju.

"Mnoge žrtve su žene i djeca i simptomi pokazuju da su udisali toksični plin", navodi se u izjavi, koju prenosi agencija dpa. 

Sirijski pobunjenici su u subotu optužili vladine snage za smrtonosni kemijski napad na civile u Dumi, dok službeni Damask niječe napad neke humanitarne udruge broj žrtava procjenjuju i na više od stotinu.

BBC je objavio da su spasioci volonteri u Siriji prijavili čak 150 žrtava napada otrovnim plinom u gradu Dumi. Dobrovoljni spasioci iz organizacije Bijelih kaciga, dodaje BBC, na tweeteru su objavili grafički prikaz žrtava te procijenili da će broj i rasti.

Reuters je ranije pozivajući se na organizacije za medicinsku pomoć objavio da je u kemijskom napadu poginulo 35 osoba.

Sirijski državni mediji zanijekali su da su vlasti provele bilo kakav kemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Reuters

UPOZORENJE - UZNEMIRUJUĆI PRIZORI:

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu pobunjenicima u ofenzivi koja je započela u veljači, ostavivši samo Dumu skupini Jaish al-Islam. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podupire Rusija, nastavile su u petak poslijepodne s teškim zračnim napadima.

Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS) izvijestilo je da je bomba klorina pogodila bolnicu u kojoj je poginulo šest osoba, dok je drugi udar nervnim otrovom pogodio obližnju zgradu.

Politički dužnosnik Jaish al-Islama, prenosi Reuters, kazao je da je kemijski napad ubio 100 ljudi.

Dužnosnik američkog State Departmenta izjavio je u priopćenju da povijest sirijske vlade u vezi uporabe kemijskog oružja protiv vlastitog naroda nije upitna. "Rusija u konačnici snosi odgovornost za brutalno ciljanje Sirijaca kemijskim oružjem", kazao je dužnosnik.

Komentara 166

ZV
Zvjerko
10:04 08.04.2018.

Ooooo, pa svi se još sjećamo da su Ameri bili SIGURNI da je Sadam imao oružje za masovno uništavanje. Sada Ameri MISLE da je kemijsko oružje upotrebljeno, kao što Englezi SUMNJAJU da je onog špijuna otrovala Rusija. A mi to trebamo povjerovati bez razmišljanja jer na zapadu vlada "demokracija"? Američka i zapadna politika su 100 puta gore od bilo kojeg režima. Fuj, fuj, fuj!!!

DU
Deleted user
09:51 08.04.2018.

Nakon toliko vremena Rusije u Siriji, toliko specijalnih postrojbi, toliko naoružanja bas sada nikako nisu mogli srediti nekoliko okupatora pa su morali koristiti kemijsko oružje! Pa tko tu koga, kako taj dužnosnik smije reci takvo nešto i ostati živ?!

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
09:54 08.04.2018.

Dakle, osim ruševina koje su posljedica bombardiranja,koje je sastavni dio svih ratniho peracija,ovdje nema ništa uznemirujuće.Inače,ne sjećam se da su rugla od hrvatskih portala objavljivala ubijanja zarobljenih sirijskih vojnika metkom u potiljak (a što su ovi iz "umjerene oporbe" ponosnoo objavljivali na internetu) ili ritualna obezglavljivanja istih.O rezanju glava djeci od desetak godina da i ne govorimo.Ipak je to demokratska i umjerena oporba koju smo i mi svojevremeno pomogli naoružati. Strava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije