Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzna organizacija

Bijele kacige: Jesu li doista izmislile kemijske napade

24.04.2018.
u 19:16

Brojni očevici ukazuju na to pripadnici Bijelih kaciga izrađuju lažna videa kako bi izrežirali napade na Siriju. Dometi propagandnog rata ovdje su doživjeli vrhunac.

Tko su zapravo kontroverzne Bijele kacige, primarni izvor fotografija i videozapisa koji se svaki put pojavljuju nakon navodnih kemijskih napada i na osnovi kojih Siriju bombardiraju SAD i saveznici? Da Bijele kacige i njihovi izvještaji plasiraju neistine, svijet se mogao uvjeriti i ovog puta nakon scenarija u sirijskom gradu Dumi u Istočnoj Guti.

“Bili smo u podrumu. Mama mi je rekla da danas nemamo hrane i da ćemo jesti tek sutra. Čuli smo kako viču na ulici: ‘Idite u bolnicu!’ Potrčali smo u bolnicu i čim sam ušao, uhvatili su me i počeli polijevati vodom. Nakon toga smjestili su nas u krevet s drugim ljudima”, ispričao je Hassan Diab, dječak koji je iskorišten na lažnoj snimci kemijskog napada u Dumi koju su objavile Bijele kacige. U nevjerojatnoj priči dječak Hassan navodi kako je nesvjesno sudjelovao u lažnom napadu kemijskim oružjem u tom gradu, što je bio povod za bombardiranje Sirije od britanskih, francuskih i američkih snaga. “Bio sam jako gladan, a za ovo snimanje ponudili su mi rižu, datulje i pečenje”, kazao je Hassan.

1/20

Dječakove riječi potvrdio je i njegov otac koji je izjavio da nikakvog kemijskog napada u gradu nije bilo.

“Kad sam doznao da mi je dijete u bolnici, odmah sam otrčao tamo. Nije bilo nikakvog kemijskog oružja. Pušio sam na ulici, ništa nisam osjećao… Ušao sam u bolnicu i vidio svoju obitelj. Aktivisti koji pripadaju Bijelim kacigama spakirali su im rižu, meso i datulje i sve su ih pustili kući. Moj dječak odlično se osjećao”, posvjedočio je otac. Ovaj događaj zbio se u gradu Dumi i umalo je bio povod za mogući veliki svjetski sukob. To je opustošeno mjesto s razrušenim stambenim blokovima i “podzemnom klinikom”, gdje su snimljene fotografije koje su obišle svijet i zbog kojih su najmoćnije zemlje zapadnog svijeta bombardirale Siriju.

Bijele kacige, odnosno Sirijska civilna zaštita, volonterska je organizacija koja djeluje isključivo na područjima pod kontrolom oporbe, pobunjenika ili terorista. Imaju snažnu američku korporativnu podršku. Organizacija je nastala 2012. kada su ISIL-ovci smatrani humanitarcima i borcima za slobodu. SAD, Japan, turski AKUT, zapadni “soroševski” NGO-ovi, crowdfunding kampanje, bogate obitelji i donatori platili su boravak humanitarnoj organizaciji Bijele kacige u Alepu i Idlibu, a kontroverzna Mayday Rescue Foundation, uz podršku organizacije USAID, obučavala je medicinski kadar i pružala vojnu podršku uz patronat Jamesa Le Mesuriera, za neke humanitarca i dobrotvora, za druge obavještajca i visokorangiranog vojnog specijalca. Argument za njezino osnivanje bio je nedostatak medicinskog osoblja na područjima na kojima službene vlasti i Assad više nisu bili dobrodošli.

UAE je već 2013. iznjedrio prve kadrove čije je djelovanje od početka predmet javne debate – za neke su to bili civilni liječnici, za druge infiltrirani teroristi. Utemeljitelj je ove organizacije James Le Mesurier, bivši časnik britanske vojske i plaćenik organizacije Olive Group, gdje djeluje kao potpredsjednik za posebne projekte. Trenutačno Olive Group, pod imenom Constellis Group djeluje u sklopu tvrtke Academi, bivše zloglasne plaćeničke skupine Blackwater. Služio je u uredu visokog predstavnika Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, a poslije je postao obavještajni koordinator za NATO na Kosovu. Napustio je britansku vojsku 2000. i obnašao dužnost potpredsjednika savjetodavnog tijela za sigurnost i pravosuđe pri misiji Ujedinjenih naroda na Kosovu. Potom je otputovao u Jeruzalem, zatim u Bagdad, Dubai, a poslije je boravio u Libanonu za vrijeme rata između Izraela i libanonskog Hezbollaha 2006. godine. Dvije godine poslije pridružio se tvrtki specijaliziranoj u području sigurnosti Good Harbor International u Dubaiju te na kraju osnovao i Bijele kacige. Organizacija od osnutka prima milijuna dolara iz Londona, a financira je i USAID.

Organizacija je posebno aktivna u vrijeme napredovanja sirijske vojske kada pokreće propagandne kampanje, poput one za uspostavu zone zabrane leta nad Sirijom koja bi NATO-ovu savezu omogućila napad na Damask i druga uporišta sirijskih snaga. Procjenjuje se da u Bijelim kacigama djeluje između četiri i pet tisuća volontera, a godišnji budžet koji iznosi oko 200 milijuna dolara omogućuje im svu potrebnu logistiku. Centar je obuke u turskom gradu Gaziantepu koji se nalazi na sirijsko-turskoj granici. Lider im je pobunjenik Farouq Habib.

Spašavanje Omrana

Zanimljivo je i nevjerojatno da su Bijele kacige postale ključni, a nerijetko i jedini izvor informacija za zapadne medije. Volonterka Manal Abazeed, “najmoćnija žena svijeta” prema magazinu Fortune, bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir u konkurenciji s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom. Brojne snimke i fotografije koje kruže internetom dokazuju da su se pojedini pripadnici Bijelih kaciga “u slobodno vrijeme” borili u redovima islamističkih skupina u istočnom Alepu. Poznate su njihove priče o “spašavanju” malog Omrana, čija je fotografija obišla cijeli svijet, te djevojčice koju su tri puta spašavala tri različita pripadnika Bijelih kaciga, uvijek jednako prašnjavu i okrvavljenu, u istoj pidžamici i s istom raščupanom kosom.

Bijele kacige, koje su same sebe proglasile “Sirijskom civilnom zaštitom”, i na internetu su objavljivale snimke i fotografije uplakane i ranjene djece iz Alepa, a prije toga i iz svih dijelova Sirije. Dobro su odrađivale svoju “zadaću” jer se zbog njihovih izvješća prosvjedovalo i tražilo da se u Alepu uspostavi primirje, a u Siriji uvede zona zabrana leta, baš u vrijeme kada su vladine snage preuzele inicijativu. Kanadska nezavisna novinarka i aktivistica za ljudska prava Eva Bartlett održala je govor u UN-u u kojem je upozorila medije na to da njihovi izvori iz Sirije nemaju kredibilitet te da su kompromitirani.

Sveta knjiga za SAD

“U više navrata posjetila sam Homs, Maaloulu, Latakiju, Tartus i Alep. Podrška naroda njihovoj vladi je stvarna. Sve ono što čujete i čitate u korporativnim medijima upravo je suprotno. BBC, Guardian, CNN, New York Times i drugi – sve što čitate suprotno je od stvarnosti. Mediji se oslanjaju na Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji se nalazi u Coventryju, a njime upravlja jedan čovjek. Informacije se baziraju na informacijama koje pristižu od kompromitiranih skupina poput Bijelih kaciga”, poručila je Eva dodavši da mnoštvo ljudi u Siriji uopće nije čulo za Bijele kacige koje su postale “sveta knjiga” za SAD i zapadne sile.

Unatoč tome što su Bijele kacige već diskreditirane i za svaki njihov izvještaj uspostavilo se da je lažan, analitičari su uvjereni da to neće obeshrabriti velike sile da na temelju njihova lažnog izvješća ponovno napadnu Siriju.

Komentara 66

HT
Hvala ti Bože jer nisamHDZovac
19:31 24.04.2018.

Soroševe plaćenike treba tretirati teroristima.

Avatar superhik74
superhik74
19:32 24.04.2018.

Neke su izmislili kao ovaj zadnji u Doumi, neke su rezirali u tipicnoj false flag operaciji u kooperaciji s MI6 , Mossad-om i CIA kako bi iznudili "humanitarnu" agresiju na Siriju s ciljem "smjene rezima" tako da su "oskarovci" iz Al Qaide otkrili svoje tvorce.

DO
dopizdilomi
19:50 24.04.2018.

Čestitam večernjem na kašnjenju samo pet dana o ovim događajima. Moralo se prvo pitati "tatu" da li se smije tako nešto objaviti. Da je riječ o pravom Asadovom kemijskom napadu pisali bi o tome dva dana ranije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije