Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osuda EU-a

'Iako i džihadisti koriste bojne otrove, prvi krivac je Assad'

Vojske odane Basharu al-Assadu kažu da je rat u Siriji već završen, a vojnici slave s iranskim, sirijskim i ruskim zastavama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
17.04.2018.
u 06:42

U ovom osjetljivom razdoblju Brexita, Macron potiskuje Veliku Britaniju i Francuska postaje glavni europski vojni saveznik Sjedinjenih Država

Ministri vanjskih poslova svih 28 članica Europske unije snažno su jučer osudili “kontinuiranu i ponovljenu upotrebu kemijskog oružja režima u Siriji, uključujući i posljednji napad na Dumu”, te jasno stali u potporu “ciljanim američkim, francuskim i britanskim zračnim udarima na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji”, čiji je “jedini cilj sprečavanje sirijskog režima da i dalje upotrebljava kemijsko oružje i kemijske tvari za ubijanje vlastitih građana”.

Zaključci u 15 točaka

Istovremeno, dok je Vijeće za vanjske poslove usvajalo 15 točaka novih zaključaka o Siriji, s druge strane Atlantika američki su dužnosnici najavljivali uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije zbog podrške režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley najavila je da će te sankcije ciljati “bilo koja poduzeća koja imaju veze s opremom povezanom s Assadovim korištenjem kemijskog oružja”.

U prvoj točki jučerašnjih zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU navodi se da su kemijsko oružje u Siriji znali koristiti i pripadnici Da’esha, odnosno ISIL-a, no režim je taj koji snosi najveću odgovornost. Režim, uz pomoć Rusije i Irana:

“EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja za sirijski konflikt. Suprotno tome, od prošle godine, sirijski režim, uz podršku svojih saveznika Rusije i Irana, intenzivirao je vojne operacije, ne mareći za civilne žrtve”, piše u zaključcima. “EU osuđuje ofenzivu režima s ruskom podrškom, koja je izazvala razaranje Istočne Ghoute, i poziva na trenutačni prekid zračnih udara, posebno u Idlibu i na jugu Sirije”, dodaje se.

Traže političko rješenje

Ograničeni udari triju zapadnih saveznika trebaju biti iskorišteni kako bi se oživio proces pronalaženja političkog rješenja za rat u Siriji, stoji u zajedničkoj poziciji EU, koju podržava i Hrvatska.

Britanski šef diplomacije Boris Johnson ponovio je da cilj američko-francusko-britanskih zračnih udara nije promjena režima ili preokret ratnih zbivanja, već isključivo sprečavanje daljnje upotrebe kemijskog oružja. Inače, u britanskim medijima pojedini vojni analitičari tumače da je doprinos Velike Britanije vikend-operaciji u Siriji bio manji od doprinosa Francuske, te kako to znači da se Francuzi nastoje, u ovom osjetljivom razdoblju Brexita, pozicionirati kao najpouzdaniji europski vojni partner Amerikancima.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Vojske odane Basharu al-Assadu kažu da je rat u Siriji već završen, a vojnici slave s iranskim, sirijskim i ruskim zastavama
1/12

Komentara 45

ZV
Zvjerko
07:15 17.04.2018.

E, pa draga Europsak Unijo, Sirijci će osloboditi svoju zemlju od džihadista (koje vi tako zdušno branite) oružjem htjeli vi to ili ne. Izjava da džihadisti koriste bojne otrove, ali da je Asad ipak kriv je dno dna. Povraća mi se od ovakve EU.

DU
Deleted user
07:34 17.04.2018.

bojni otrov je izgovor za pljacku nafte...e eu je jedinstvena da u nicemu nije jediinstvena ...eu nema vojsku nema policiju nema buducnosti...nema krscanstva ...propast...eu je tlapnja...utopija...ruzna bajka...male drzave kao sto je nasa vode dodvorice i poltroni ...lose sluge losiih gospodara...

FI
Fisherman
06:46 17.04.2018.

nedokazano korištenje sa strane sirijskih snaga i apsolutna nekompatibilnost s činjenicom da je rat pri kraju i da su pobunjenici na rubu snaga naravno dovodi Assada da truje vlastiti narod i da na sebe i svoj narod navuće bijes svijeta. moš mislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije