Naslovnica Vijesti Svijet

'Iako i džihadisti koriste bojne otrove, prvi krivac je Assad'

U ovom osjetljivom razdoblju Brexita, Macron potiskuje Veliku Britaniju i Francuska postaje glavni europski vojni saveznik Sjedinjenih Država
17. travnja 2018. u 06:42 45 komentara 4649 prikaza
Vojske odane Basharu al-Assadu kažu da je rat u Siriji već završen, a vojnici slave s iranskim, sirijskim i ruskim zastavama
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministri vanjskih poslova svih 28 članica Europske unije snažno su jučer osudili “kontinuiranu i ponovljenu upotrebu kemijskog oružja režima u Siriji, uključujući i posljednji napad na Dumu”, te jasno stali u potporu “ciljanim američkim, francuskim i britanskim zračnim udarima na postrojenja za kemijsko oružje u Siriji”, čiji je “jedini cilj sprečavanje sirijskog režima da i dalje upotrebljava kemijsko oružje i kemijske tvari za ubijanje vlastitih građana”.

Hassan Haidar Diab Večernji TV 'Manipuliraju! Kako nitko nije poginuo ako su bombardirali skladište kemijskim oružjem?'

Zaključci u 15 točaka

Istovremeno, dok je Vijeće za vanjske poslove usvajalo 15 točaka novih zaključaka o Siriji, s druge strane Atlantika američki su dužnosnici najavljivali uvođenje dodatnih sankcija protiv Rusije zbog podrške režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley najavila je da će te sankcije ciljati “bilo koja poduzeća koja imaju veze s opremom povezanom s Assadovim korištenjem kemijskog oružja”.

[video: 24685 / ]

U prvoj točki jučerašnjih zaključaka Vijeća za vanjske poslove EU navodi se da su kemijsko oružje u Siriji znali koristiti i pripadnici Da’esha, odnosno ISIL-a, no režim je taj koji snosi najveću odgovornost. Režim, uz pomoć Rusije i Irana:

“EU ponavlja da ne može biti vojnog rješenja za sirijski konflikt. Suprotno tome, od prošle godine, sirijski režim, uz podršku svojih saveznika Rusije i Irana, intenzivirao je vojne operacije, ne mareći za civilne žrtve”, piše u zaključcima. “EU osuđuje ofenzivu režima s ruskom podrškom, koja je izazvala razaranje Istočne Ghoute, i poziva na trenutačni prekid zračnih udara, posebno u Idlibu i na jugu Sirije”, dodaje se.

Traže političko rješenje

Ograničeni udari triju zapadnih saveznika trebaju biti iskorišteni kako bi se oživio proces pronalaženja političkog rješenja za rat u Siriji, stoji u zajedničkoj poziciji EU, koju podržava i Hrvatska.

Britanski šef diplomacije Boris Johnson ponovio je da cilj američko-francusko-britanskih zračnih udara nije promjena režima ili preokret ratnih zbivanja, već isključivo sprečavanje daljnje upotrebe kemijskog oružja. Inače, u britanskim medijima pojedini vojni analitičari tumače da je doprinos Velike Britanije vikend-operaciji u Siriji bio manji od doprinosa Francuske, te kako to znači da se Francuzi nastoje, u ovom osjetljivom razdoblju Brexita, pozicionirati kao najpouzdaniji europski vojni partner Amerikancima.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Vojske odane Basharu al-Assadu kažu da je rat u Siriji već završen, a vojnici slave s iranskim, sirijskim i ruskim zastavama
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
Trump i satelitska snimka POGOĐENE METE Amerikanci zaprijetili da su spremni ponovno napasti. Objavljene snimke uništenja u Siriji Bashar al-Assad SASTANAK S RUSIMA Assad rekao ruskim zastupnicima da su napadi Zapada bili čin agresije Vladimir Putin Razgovarao s Rouhanijem Putin: Daljnji zapadnjački napadi na Siriju dovest će do kaosa

‘Sigurni smo da su možda Rusi’

Sirijske su snage potpuno preuzele kontrolu nad gradom Duma u kojem je navodno korišteno kemijsko oružje. Uz sirijsku policiju, gradom patrolira i ruska vojna policija.

Dok Velika Britanija optužuje Ruse i režim Bashara al-Assada da onemogućavaju istragu ne dopuštajući Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja se nalazi u Siriji, da dođe do Dume, Rusi i sirijska vlada demantiraju optužbe poručujući kako će i ruska i sirijska vlada učiniti sve da bi ta misija obavila svoj zadatak, što je i njima u interesu.

S druge strane, američki izaslanik Kenneth Ward na sastanku OPCW-a u Haagu, zatražio je da ta organizacija osudi kontinuiranu upotrebu kemijskog oružja, tvrdeći da su ruski stručnjaci možda već bili na mjestu navodnog napada.

– Prema našim saznanjima, Rusi su možda posjetili mjesto napada. Zabrinuti smo da su možda mogli neovlašteno nešto uraditi, s namjerom onemogućavanja istražitelja OPCW da provedu efikasnu istragu – rekao je Ward.

Rusija te optužbe smatra “smiješnima” i kao priprema terena jer OPCW “sigurno neće naći kemijske tvari u tom području”.

U međuvremenu, sirijska vojska pokrenula je veliku vojnu ofenzivu na zadnje uporište ISIL-a u predgrađu Damaska, u logoru Yarmuk, čime će cijelu provinciju Damask očistiti od džihadističkih skupina. (Hassan Haidar Diab)

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • odosmo.kvragu:

    E, pa draga Europsak Unijo, Sirijci će osloboditi svoju zemlju od džihadista (koje vi tako zdušno branite) oružjem htjeli vi to ili ne. Izjava da džihadisti koriste bojne otrove, ali da je Asad ipak kriv je dno dna. Povraća mi se od ovakve EU.

  • Deleted user:

    bojni otrov je izgovor za pljacku nafte...e eu je jedinstvena da u nicemu nije jediinstvena ...eu nema vojsku nema policiju nema buducnosti...nema krscanstva ...propast...eu je tlapnja...utopija...ruzna bajka...male drzave kao sto je nasa vode dodvorice i poltroni ...lose sluge losiih gospodara...

  • mladenpenava:

    nedokazano korištenje sa strane sirijskih snaga i apsolutna nekompatibilnost s činjenicom da je rat pri kraju i da su pobunjenici na rubu snaga naravno dovodi Assada da truje vlastiti narod i da na sebe i svoj narod navuće bijes svijeta. moš mislit.