Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKINUTO FINANCIRANJE

Washington odbacio Bijele kacige

Snimka navodnog kemijskog napada iskorištena je kao dokaz za raketne udare na Siriju
Reuters/Pixsell
06.05.2018.
u 22:22

Djeca koja su na snimkama prikazana žrtvama bojnih otrova a potom pronađena živa i zdrava, svjedočila da su glumila pred kamerama.

Sjedinjene Američke Države zamrznule su financiranje kontroverznih Bijelih kaciga, što će, po svemu sudeći, ostati trajno. Iznenađujuće je da je takva odluka donesena samo mjesec dana nakon što je ta organizacija objavila fotografije i videozapise navodnog kemijskog napada u istočnoj Guti, u sirijskom gradu Dumi, na temelju kojih su SAD i saveznici, Francuska i Velika Britanija, bombardirali Siriju.

Svjedoci lažnog scenarija

Nevjerojatan je to preokret u američkoj administraciji za koju je ta organizacija bila “sveta knjiga”, jedini vjerodostojni izvor o događajima u Siriji, na temelju kojeg su Amerikanci dva puta bombardirali Siriju. Analitičari vjeruju da je ta američka odluka došla u vrijeme kada su Bijele kacige raskrinkane te je postalo jasno da manipuliraju i lažiraju videozapisima i fotografijama o korištenju kemijskog naoružanja, ali i nakon što im je ograničeno područje djelovanja.

Naime, jedini dio Sirije koji još nije pod kontrolom režima je provincija Idlib koju drže džihadisti te sjever Sirije koji je pod kontrolom Kurda, Amerikanaca i Turaka i na tim područjima nije potrebno lažiranje izvještaja. Još prije manje od dva mjeseca State Department bio je domaćin Bijelim kacigama koje su u to vrijeme bile pod svjetlima reflektora i zasipane pohvalama u američkim i zapadnim medijima za “spašavanje života u Siriji”. Tvrdilo se da je “ta skupina od tri tisuće volontera jurila u urušene zgrade kako bi izvlačila djecu, muškarce i žene izvan opasnosti te tako spasila više od 70 tisuća života”. Međutim, nakon povlačenja džihadista iz Dume, grada koji je navodno bio meta kemijskog napada, i “uskrsnuća” djece koja su na fotografijama i snimkama bila prikazana kao mrtva i žrtve kemijskog napada, a nakon toga svjedočila o lažnom scenariju Bijelih kaciga, postalo je jasno da se ta organizacija više bavi obavještajnim poslovima, a ne humanitarnim radom.

Svjedočenje dječaka Hassana Diaba koji je iskorišten na lažnoj snimci kemijskog napada u Dumi, koju su objavile Bijele kacige, obišlo je cijeli svijet.

Aktivno ih preispituju

– Bili smo u podrumu. Mama mi je rekla da danas nemamo što jesti i da ćemo jesti tek sutra. Čuli smo vikanje na ulici, vikali su nam da idemo u bolnicu. Potrčali smo u bolnicu, i čim sam ušao, uhvatili su me i počeli polijevati vodom. Nakon toga su nas smjestili u krevet s drugim ljudima – posvjedočio je Hassan Diab, navodeći da je sudjelovao u lažnom napadu kemijskim oružjem u tom gradu jer je bio gladan, a za snimanje su im ponudili rižu, datulje i pečenje. Svjedočenje dječaka Hassana nije bilo jedino. Desetak Sirijaca iz Dume došlo je u Haag i govorilo o lažiranju kemijskog napada.

Bijele kacige iskorištene su za određene političke i vojne potrebe te odbačene kao stara krpa. Donedavno su između State Departmenta i Bijelih kaciga tekli med i mlijeko, što je potvrdio i jedan od njihovih čelnika.

– Naši su sastanci u ožujku bili vrlo pozitivni, čak su visoki dužnosnici govorili o dugoročnim obvezama do 2020. godine. Nije bilo nikakvih znakova obustave financijske potpore – iznenađen je Raed Saleh, čelnik Bijelih kaciga, koje više neće dobivati novac od SAD-a jer je State Department priopćio da se podrška Bijelim kacigama aktivno preispituje. SAD je davao trećinu novca koji su Bijele kacige dobivale od raznih inozemnih donatora, koji uključuju i Veliku Britaniju, Tursku, Saudijsku Arabiju. Godišnji proračun te organizacije bio je 200 milijuna dolara. Utemeljitelj te organizacije je James Le Mesurier, bivši časnik britanske vojske i plaćenik organizacije Olive Group, koja pod imenom Constellis Group sada djeluje u sklopu tvrtke Academi, zapravo bivše zloglasne plaćeničke skupine Blackwater.     

Ključne riječi

Komentara 8

RA
ranko75
00:52 07.05.2018.

Anglosaksi navukli bijele kacige teroristima i lazovima, pa kada su ih rusi raskrinkali oni toboz nece ih vise finansirati.

DA
dalibla
07:54 07.05.2018.

a da pripomenete da je ovaj tip bio u u BiH ...Bilo bi malo jasnije kako nastaju snimke rušenja starog mosta ili one pijace u Sarajevu...

GO
goran2hr
08:11 07.05.2018.

Zbog već tada očite laži, koju su režirale "Bijele kacige", Hrvatska je podržala zapadnjačko raketiranje Sirije. Sada kada se zna istina, slijedi li hrvatska isprika legalnoj sirijskoj vladi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije