Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj ime Josipa Broza ostalo u dvadesetak ulica i trgova

O Titovu imenu raspravlja se i u Italiji, u kojoj ulice s njegovim imenom ima 11 gradova. Tito u Moskvi ima trg, u Brazilu i Indiji ulice
28. lipnja 2017. u 17:25 75 komentara 3316 prikaza
Rijeka ulica Tito
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

I dok Zagreb uskoro ostaje bez Trga maršala Tita, njegovo ime i dalje nose trgovi i ulice u drugim hrvatskim gradovima, uglavnom na sjeverozapadu Hrvatske te u Istri i Primorju. Trg maršala Tita imaju Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Buzet, Lovran, Labin, Matulji i Rovinj. Titove ulice nalazimo u Opatiji, Zaprešiću, Nedelišću, Šenkovcu, Varaždinskim Toplicama, Selcu i Zaboku. Fažana, Poreč, Rabac, Veli Lošinj imaju Obalu maršala Tita, u Lovranu Titovo im nosi šetalište, a u Puli park u centru grada. Poljanu maršala Tita do prije dvije godine imao je i Šibenik, no tada je Titovo ime maknuto na inicijativu Hrvoja Zekanovića, sada zastupnika Hrasta u Saboru pa se trg u središtu grada od tada zove jednostavno – Poljana.

Milan Bandić konferencija Bandić: Predlažem da Trg maršala Tita postane Trg Republike Hrvatske

Zanimljivo je da su među gradovima s trgovima i ulicama koje nose Titovo ime i tri grada u kojima je godinama na vlasti HDZ – Karlovac, Zaprešić i Velika Gorica. Hoće li se i tamošnje gradske vlasti povesti za primjerom Zagreba, u kojem je HDZ za preimenovanje Trga maršala Tita, ostaje vidjeti.

Svake godine 10. veljače, na Dan sjećanja, kad se u Italiji komemoriraju žrtve fojbi, iznova se aktualizira pitanje Josipa Broza Tita, odnosno ulica koje nose njegovo ime. Takvih je, prema navodima udruga esula, najmanje 11. Najviše ih je u pokrajini Emilia Romagna, u gradovima Parma, Reggio Emilia, Quattro Castellai Campegine, po dva su na Siciliji, Aci S. Antonio i Palma di Montechiaro, te na Sardiniji, Nuroro i Ussana. Titova ulica nalazi se i gradu Parete blizu Napulja, u Scampitelli u središnjoj Italiji te u Verzinu na jugu. Iako udruge, poput Asocijacije Venezia-Giulia i Dalmacija, apeliraju na predsjednika Italije i gradonačelnike tih mjesta da promijene ime, njihovi zahtjevi do sad – bez obzira na to tko je na vlasti – osim prigodne kurtoazne podrške nekih gradonačelnika, nisu naišle na veći odjek ili ipak promjenu imena. Tito i tamo izaziva prijepore: za dio političara i građana on je krvnik, ali, s druge strane, gradonačelnik grada Reggio Emilia Luca Vecchi pak kaže da je Tito, bez obzira na sve, bio veliki državnik.

I dok je u Italiji najveća koncentracija toponima kojima se odaje počast Josipu Brozu, Tito ima i aveniju u brazilskom Sao Paulu, dvije ulice na Cipru, u Limassolu i Daliju. Dvije ulice nose Titovo ime u Indiji, u New Delhiju i Jodhpuru, dok u Moskvi ima trg.

Josip Broz Tito Preimenovanje U Murskom Središću mijenjaju ime Ulice Tita u Ulicu Republike Hrvatske stazić Sjednica Sabora Stazić: Dvoje Pavelićevih sljedbenika ucjenjuje Bandića zbog Trga maršala Tita ploča u Jasenovcu Žarko Ivković Zakon spojenih posuda: Miču li Tita da bi uklonili ploču iz Jasenovca?
Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar slobodan.gering
  slobodan.gering:

  Jel netko za heineken?

 • Avatar Pop.košič
  Pop.košič:

  jako sam zavidna drugu Titu,njega se u ameriku pozvali američki precednici nixon i kennedy,priredili mu veličanstven doček s najvišim vojnim počastima,a mene je pozvao tamo neki trećerazredni političar da stojim pred ogradom bijele kuće

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  Po novoj klerofašističkoj povijesti ustaše i Pavelić su nas oslobodili fašizma i nacizma.Dugo ćemo izgleda sjediti pred vratima Shengena.