Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maršal SFRJ

U Hrvatskoj ime Josipa Broza ostalo u dvadesetak ulica i trgova

Rijeka ulica Tito
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
28.06.2017.
u 17:25

O Titovu imenu raspravlja se i u Italiji, u kojoj ulice s njegovim imenom ima 11 gradova. Tito u Moskvi ima trg, u Brazilu i Indiji ulice

I dok Zagreb uskoro ostaje bez Trga maršala Tita, njegovo ime i dalje nose trgovi i ulice u drugim hrvatskim gradovima, uglavnom na sjeverozapadu Hrvatske te u Istri i Primorju. Trg maršala Tita imaju Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Buzet, Lovran, Labin, Matulji i Rovinj. Titove ulice nalazimo u Opatiji, Zaprešiću, Nedelišću, Šenkovcu, Varaždinskim Toplicama, Selcu i Zaboku. Fažana, Poreč, Rabac, Veli Lošinj imaju Obalu maršala Tita, u Lovranu Titovo im nosi šetalište, a u Puli park u centru grada. Poljanu maršala Tita do prije dvije godine imao je i Šibenik, no tada je Titovo ime maknuto na inicijativu Hrvoja Zekanovića, sada zastupnika Hrasta u Saboru pa se trg u središtu grada od tada zove jednostavno – Poljana.

Zanimljivo je da su među gradovima s trgovima i ulicama koje nose Titovo ime i tri grada u kojima je godinama na vlasti HDZ – Karlovac, Zaprešić i Velika Gorica. Hoće li se i tamošnje gradske vlasti povesti za primjerom Zagreba, u kojem je HDZ za preimenovanje Trga maršala Tita, ostaje vidjeti.

Svake godine 10. veljače, na Dan sjećanja, kad se u Italiji komemoriraju žrtve fojbi, iznova se aktualizira pitanje Josipa Broza Tita, odnosno ulica koje nose njegovo ime. Takvih je, prema navodima udruga esula, najmanje 11. Najviše ih je u pokrajini Emilia Romagna, u gradovima Parma, Reggio Emilia, Quattro Castellai Campegine, po dva su na Siciliji, Aci S. Antonio i Palma di Montechiaro, te na Sardiniji, Nuroro i Ussana. Titova ulica nalazi se i gradu Parete blizu Napulja, u Scampitelli u središnjoj Italiji te u Verzinu na jugu. Iako udruge, poput Asocijacije Venezia-Giulia i Dalmacija, apeliraju na predsjednika Italije i gradonačelnike tih mjesta da promijene ime, njihovi zahtjevi do sad – bez obzira na to tko je na vlasti – osim prigodne kurtoazne podrške nekih gradonačelnika, nisu naišle na veći odjek ili ipak promjenu imena. Tito i tamo izaziva prijepore: za dio političara i građana on je krvnik, ali, s druge strane, gradonačelnik grada Reggio Emilia Luca Vecchi pak kaže da je Tito, bez obzira na sve, bio veliki državnik.

I dok je u Italiji najveća koncentracija toponima kojima se odaje počast Josipu Brozu, Tito ima i aveniju u brazilskom Sao Paulu, dvije ulice na Cipru, u Limassolu i Daliju. Dvije ulice nose Titovo ime u Indiji, u New Delhiju i Jodhpuru, dok u Moskvi ima trg.

Komentara 75

Avatar slobodan.gering
slobodan.gering
18:44 28.06.2017.

Jel netko za heineken?

Avatar Pop.košič
Pop.košič
18:20 28.06.2017.

jako sam zavidna drugu Titu,njega se u ameriku pozvali američki precednici nixon i kennedy,priredili mu veličanstven doček s najvišim vojnim počastima,a mene je pozvao tamo neki trećerazredni političar da stojim pred ogradom bijele kuće

Avatar Papatest
Papatest
19:02 28.06.2017.

Po novoj klerofašističkoj povijesti ustaše i Pavelić su nas oslobodili fašizma i nacizma.Dugo ćemo izgleda sjediti pred vratima Shengena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije